Monipaikkainen elämänmuoto mahdolliseksi

Monipaikkaisuus on globaali ja ajankohtainen ilmiö. Viimeistään kuluneen kevään koronakokemusten jälkeen, monipaikkaisuus puskee entistä vahvemmin esille kun työskentely- ja opiskelutavat muuttavat muotoaan. Etäilystä on tullut arkipäivää kun palaverit, kokoukset, luennot onnistuvat etäyhteydellä.

Lapin Keskustan mielestä monipaikkaisuuteen liittyy kuitenkin useita haasteita, joita lainsäädäntömme ei vielä tunnista. Niitä ovat peruspalveluiden vahva kuntasidonnaisuus ja verotulojen kertyminen yhteen paikkaan. Monipaikkainen asuminen tarkoittaa Suomessa aina sitä, että virallisesti on olemassa yksi ensisijainen asuinpaikka, johon esimerkiksi kunnan palvelut ja verot on sidottu. Tämä keskittää verotulojen kertymisen yhteen paikkaan sekä vaikeuttaa palvelujen käyttämistä ”toisella” paikkakunnalla.

Lapin Keskusta esittää, että monipaikkaisen elämänmuodon tieltä on raivattava esteet pois. Lainsäädännön tulee huomioida paremmin tämä elämänmuoto. Se tarkoittaa kaksoiskuntalaisuuden laajempaa ja perusteellisempaa selvittämistä. Samalla monipaikkaisuuden vahvistumista on mahdollistettava toimintavarmoilla ja nopeilla tietoliikenneverkoilla. Lisäksi ajasta ja paikasta riippumattoman työn johtamiseen tarvitaan uusia pelisääntöjä, työehtosopimuksia ja johtamismalleja.

Kuntien tulevaisuuden vetovoimatekijöinä monipaikkaisuuden edistämisessä on eri aloilla yksin työskentelevien yhteen kokoavat tilat. Studiot ja työpajat tarjoaisivat työyhteisön ja loisivat uudenlaista sosiaalisuutta sosiaalisen median ja teknologioiden kautta kommunikoinnin vastapainoksi sekä vähentäisivät liikkumisen tarvetta.

Yhteiskunnan ja kaikkien sen toimijoiden etu on, että hyvinvointia ja elämänlaatua lisäävä monipaikkaisuus toteutuu mahdollisimman paljon kestävän monipaikkaisuuden muodoissa. Energiaa ja resursseja mahdollisimman vähän kuluttaen sekä päästöjä ja jätteitä mahdollisimman vähän tuottaen. Niitä edistäviä toimenpiteitä tulee ottaa käyttöön ja toisaalta purkaa kestävän monipaikkaisuuden toteutumisen esteitä.

Petteri Salmijärvi, Salla
Laila Aikio, Inari
Anitta Jaakola, Ranua
Pirkko Jauhojärvi, Kittilä
Markku Halonen, Utsjoki
Eini Kivilompolo, Sodankylä
Pentti Koskenranta, Kemijärvi
Pertti Lakkala, Rovaniemi
Tero Luoma-aho, Pelkosenniemi
Ari Veikko Puska, Savukoski
Maarit Simoska, Rovaniemi
Ari Takapuro, Posio
Kirjoittajat ovat Lapin Keskustan piirihallituksen jäseniä

EtusivuUutisetMonipaikkainen elämänmuoto mahdolliseksi