Piirikokouksen kannanotto: Ministeri Kiurun aika on ohi

Pääministeri Marinin hallitukselta on odotettu toimia Lapin matkailun pelastamiseksi jo useita kuukausia.

Sosiaali- ja terveysministeriö ministeri Krista Kiurun johdolla on ajanut poikkeuksellisen rajuja testaustoimenpiteitä ja rajoituksia matkailulle ja sen elinkeinonharjoittajille, jotka tulevat olemaan merkittävimpiä kärsijöitä COVID-19 -pandemian seurauksena. Lapin matkailuyritykset menettävät jopa 700 miljoonaa euroa liikevaihtoa. Pahimmillaan jopa 8000 ihmistä joutuu työttömäksi.
Monen Lapin matkailuyrittäjän tulevaisuus on nyt todella usvainen ja epätoivoinen.

Lappilaiset matkailutoimijat ovat esittäneet selkeitä matkailukuplamalleja jo viime keväästä lähtien, mutta viestiä Lapista ei ole otettu riittävän vakavasti ministeriön johdossa.

Ministeriön esittämät laajat ja hankalaselkoiset testaukset ja rajoitukset eivät ole tätä päivää. Vastuulliset matkustajat osaavat kyllä toimia kulloisenkin tilanteen edellyttämällä tavalla. Matkailijat osaavat pitää huolen itsestään ja läheisistään. Ihmiset matkustavat joka tapauksessa pandemia-aikana merkittävästi vähemmän. Ohjeistusten pitää olla selkeät, jos olet terve, niin tervetuloa. Jos olet sairas, niin jää kotiin.

Matkailun ohjeistuksen pitää olla selkeää ja ennustettavaa. Sääntöjen pitää olla riittävän pysyviä, jotta niiden kanssa voidaan tarvittaessa toimia usean vuoden ajan. Linja ei voi muuttua puolivuosittain.

Synnytyksille jatkoa Länsi-Pohjassa

Keskusta on odottanut ministeri Krista Kiurulta myös päätöstä synnytysten jatkolle Länsi-Pohjan keskussairaalassa. Nykyinen poikkeuslupa on voimassa vuoden vaihteeseen ja päätös jatkoluvasta pitää tehdä mahdollisimman pian.

Pidämme erikoisena ministeri Kiurun vitkuttelua tässäkin asiassa.

Keskustan Lapin piirin kannanotossa todetaan, että tilanne Lapin matkailussa on nyt erittäin vakava. -Tämä on nyt viimeisiä hätähuutoja Lapista, että voimme pelastaa sen, mikä pelastettavissa on.

Keskustan Lapin piirikokouksen mitta on täysi ja ministeri Kiurun saamattomuus saa riittää. Piirikokous vaatii ministeri Kiurun eroa.

Lisätietoja: piirin puheenjohtaja Petteri Salmijärvi, puh. 040 528 5285

EtusivuUutisetPiirikokouksen kannanotto: Ministeri Kiurun aika on ohi