Piirin puheenjohtajisto: Susivahinkojen torjumisessa on siirryttävä puheista tekoihin

Pohjois-Karjalan Tohmajärvellä sudet veivät kolmekymmentä lammasta. Tämä tapahtui huolimatta asianmukaisesti rakennetusta ja huolletusta susiaidasta, sadan metrin päästä ihmisasutuksesta. Tapaus on valitettavasti vain yksi lenkki pitkässä susivahinkojen ketjussa. Tapauksena se kuitenkin osoittaa nykyisten karjasuojelukeinojen tehottomuuden.

Susi ei ole ihmisellekkään vaaraton. Hollannissa susi on käynyt tänä kesänä eläintänsä puoustaneen lampurin päälle. Väitteet suden vaarattomuudesta ihmiselle ovat vailla totuuspohjaa, mikä toki on ollut jo aiemmin suden historiaa Suomessa lukemalla itsestään selvää.

Haluttomuus tarttua toimeen uhkaa koirien, karjan ja ihmisten omaisuuden lisäksi jo esimerkiksi perinnebiotooppien hoitoa kun lampaiden pitäminen vaikeutuu ja aiheuttaa turhia kustannuksia esimerkiksi ylimääräisinä koulukyyteinä alueilla jossa susipaine on pahin.

Johtopäätöksen tulisi olla selkeä, vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia. Ihmisiä, kotieläimiä ja karjaa uhkaaville häirikkösusille tulee voida tarjota “nappi otsaan” ilman pelkoa kohtuuttomista oikeudellisista seuraamuksista, kun kalliista susiaidoista tai muista tempuista ei ole tilallisille ja koiranomistajille apua.

Ihmisten turvallisuuden ja omaisuuden suojan asialla tarvitaan yhteistyötä yli puoluerajojen. Pohjois-Pohjanmaan Keskusta tukee täydestä sydämestä hallitusohjelman mainintaa “Suurpetopolitiikkaa on hoidettava tavalla, joka huomioi myös sosiaalisen kestokyvyn. Suurpetojen kannanhoidollinen metsästys turvataan lainsäädännöllä.” Lisäksi tulisi sallia välittömän vaaran torjuminen kotieläimille varoituslaukauksen jälkeen tarvittaessa ampumalla susi. Nämä toimet lisäävät myös suden ihmisarkuutta joka osaltaan auttaa ongelmassa.

Asian toimeenpanolla on kuitenkin äärimmäinen kiire. Maaseudun elinvoima on muutenkin uhattuna monelta taholta, joten perheiden ja kotieläinten turvaaminen täytyy hoitaa kuntoon pian. Asiaa on vatvottu liian monta vuotta.

Pohjois-Pohjanmaan Keskusta

Marjut Lehtonen, puheenjohtaja (040 593 5027)
Matti Heikkilä, varapuheenjohtaja (0400 280 421)
Joel Taskila, varapuheenjohtaja (044 356 9435)

EtusivuUutisetPiirin puheenjohtajisto: Susivahinkojen torjumisessa on siirryttävä puheista tekoihin