Riskejä, ei säästöjä?

Satakunnan hyvinvointialueen palveluverkkoselvityksen loppuraportti julkaistiin 2.10. Raportissa päädyttiin esittämään voimakkaasti keskitettyä palvelurakennetta, mikä varmasti järkytti monia lukijoita. Esitetty malli karsii voimakkaasti lähipalveluja ja heikentää – vastoin koko uudistuksen alkuperäistä ajatusta – perusterveydenhuoltoa.

Loppuraportti on kuitenkin yksipuolinen ja puutteellinen, eikä kelpaa päätöksenteon pohjaksi.
Raportti nojaa pitkälti kahteen teemaan: rakennuksiin ja niiden kustannuksiin sekä väestöennusteeseen. Mainittakoon, että rakennuksista koituvat kustannukset ovat noin 6 % hyvinvointialueen budjetista. Väestöennuste puolestaan ulottuu vuoteen 2040 suurimpien esitettyjen muutosten tullessa voimaan jo 2024–25.

Rahastahan on kysymys. Muutoksen hintaa ei ole kuitenkaan arvioitu. Perusteltu pelko on, että muutos edellyttää merkittäviä investointeja, ja korvaavilla palveluilla ei saavuteta kaikkia odotettuja hyötyjä. Toisin sanoen, kustannukset aliarvioidaan ja hyödyt yliarvioidaan. Selvityksessä ei ole esitetty vaihtoehtoisia säästökeinoja, esim. hoitoketjujen kehittämistä tai perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraation edistämistä.

Pyynnöistämme huolimatta raporttiin ei saatu mukaan eri toimipisteiden suoritemääriä, esim. lääkärikäyntien määriä, joiden avulla palvelutarve eri puolilla Satakuntaa olisi kuvattu selkeästi. Myöskään henkilöstön sijoittumista nykytilanteessa ja kuuden sote-keskuksen mallissa ei ole avattu, vaikka se kuvaisi paremmin kuin hyvin maakunnan sote-toimintaa ja muutoksen vaikutusta henkilöstöön. Etäisyyksien pitenemistä raportissa on ajateltu yksinkertaistetusti todellisuuden ollessa hankalampi ja monimutkaisempi asiakkaan joutuessa maksajaksi myös erilaisin välillisin kustannuksin.

Vieläkin ikävämpää on, että esityksestä voidaan todeta puuttuvan niin vaikutusarvioinnin kuin riskianalyysinkin. Mitä kaikkea voikaan mennä pieleen näin suuressa muutoksessa? Ja ennen kaikkea, suoriutuuko hyvinvointialue ensisijaisesta lakisääteisestä tehtävästään, sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta kansalaisille oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti?

Keskusta ei ole unohtanut vaalilupauksiaan, vaan on johdonmukaisesti ja yhtenäisesti toiminut lähipalvelujen puolustajana. Valtuustoryhmä varavaltuutettuineen on keskustellut perusteellisesti tulevasta palveluverkosta ja sen kehittämisen periaatteista, ja johtopäätöksiemme mukaisesti edustajamme ovat tehneet useita lähipalveluja puolustavia muutosesityksiä palveluverkon periaatteisiin. Tämä on todettavissa esimerkiksi aluehallituksen ja -valtuuston pöytäkirjoista.

Keskusta ei hyväksy selvityksessä esitettyä palvelurakennetta, vaan toimii edelleen lupaustensa mukaisesti.

Säkylän Keskustan edustajat Satakunnan hyvinvointialueella, varavaltuutetut

Anna-Maija Kotiranta
Ikääntyvien palvelujen lautakunnan jäsen

Marko Pelttari
Tarkastuslautakunnan jäsen

Jenni Suonpää
Aluehallituksen varajäsen
Aluehallituksen yksilöasioiden jaoston jäsen

EtusivuUutisetRiskejä, ei säästöjä?