Keskusta ei hyväksy peruspalvelujen keskittämistä

Kaksi viikkoa sitten julkaistiin paperi, joka on herättänyt meissä satakuntalaisissa huolta, pelkoa ja jopa järkytystä – ja aiheesta. Kyseinen raportti, Satakunnan hyvinvointialueen palveluverkkoselvitys, esittää rajua sosiaali- ja terveyspalveluiden keskittämistä.

Lähipalveluja karsittaisiin Satakunnassa kovalla kädellä. Terveyskeskusten ja -asemien määrää vähennettäisiin nykyisestä 27:stä kuuteen.

Esitys on käsittämätön. Etenkin kun vuoden alussa voimaan tulleen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen tarkoitus oli nimenomaan vahvistaa ja yhdenvertaistaa perustason lähipalveluita.

Raportti perustelee keskittämissuunnitelmia säästöillä, ilman kunnollisia vaikutusarviointeja, saati vaihtoehtojen arviointia. Esitys lähtee siis ajatuksesta, että lähipalvelujen alasajo on paras tapa säästää.

Tämä lähtökohta on kertakaikkisen väärä. Useiden asiantuntijoiden ja tutkijoiden mukaan lähellä ihmistä olevien arjen sote-palvelujen karsiminen johtaa nimenomaan päinvastaiseen. Kulut kasvavat ja paine siirtyy erikoissairaanhoitoon.

Keskittämispolitiikka tulee siis sekä inhimillisesti että taloudellisesti kalliiksi.

Lähipalvelujen alasajo pahentaisi entisestään myös pulaa työntekijöistä. Meillä ei ole varaa menettää yhtä ainutta sosiaali- tai terveysalan ammattilaista, sillä henkilöstö on hyvinvointialueen tärkein voimavara.

Korostankin, että kyseessä on vasta viranhaltijoiden laatima selvitys. Sitä on lupa kyseenalaistaa ja syytä haastaa. Ja näin ainakin Keskusta tekee. Me emme hyväksy raportin esittämää lähipalvelujen alasajoa ja ankaraa keskittämistä. Se vaikuttaisi kielteisesti ihmisten hyvinvointiin ja näivettäisi Satakunnan elinvoimaa.

Pitää valita kestävämpi tie turvata satakuntalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut, ja samalla kestävämpi tapa saada rahat riittämään. Tämän tien ytimessä on nimenomaan toimivat lähi- ja peruspalvelut.

Satakunnan kaltainen pieni maakunta pärjää vain, jos ihmiset sen joka kolkalla voivat hyvin. On myös Porin ja Rauman etu, jopa kohtalonkysymys, että niiden ulkopuolellakin on toimivat peruspalvelut, vireyttä ja tulevaisuudenuskoa. Ja sama toisinpäin.

Keskusta on johdonmukaisesti ja yhtenäisesti puolustanut satakuntalaisten lähipalveluja ja samalla koko Satakunnan elinvoimaa. Toivottavasti julkaistu palveluverkkoselvitys herättää viimein myös muut ryhmät, sillä tarvitsemme lähipalvelujen puolelle aluevaltuuston enemmistön.

Nyt kysytään suurta viisautta Satakunnan hyvinvointialueen päättäjiltä, joiden kykyä kantaa vastuuta koko maakunnasta testataan nyt toden teolla.

(Kolumni Satakunnan Kansassa 16.10.2023)

Lue seuraavaksi

Tuuliset ajat vaativat vakautta ja varmuutta – siksi Olli Rehn
Poliittiselta keskikentältä ponnistavana Olli Rehnillä on parhaat edellytykset yhdistää suomalaisia. Ja nyt jos koskaan tarvitaan vastakkainasettelun sijaan sillanrakennusta, joka vahvistaa yhteenkuuluvuutta, joukkuehenkeä ja kriisinkestävyyttä.
11.1.2024 / Uutiset
EtusivuUutisetKeskusta ei hyväksy peruspalvelujen keskittämistä