Keski-Suomen Keskustan mielestä jäljellä olevia kyläkouluja tulee tukea niin kauan kuin oppilaita niissä riittää. Pienemmissä yksiköissä oppilaiden oppimista on helpompi tukea ja samalla ennaltaehkäistä ongelmia ja syrjäytymistä. Pienten lähilukioiden olemassaoloa tulee tukea. Yhteistyötä toisen asteen koulutuksessa lukioiden ja ammatillisen koulutuksen kesken tulee lisätä. Näin mahdollistetaan paremmin myös jatko-opinnot.
Oppivelvollisuuden laajentaminen ja maksuttomuus ovat tuoneet haasteita varsinkin pienemmille lukioille. Näistä on keskuskaupungin isompaan lukioon vähintään seitsemän kilometrin matka ja tämä matka on opiskelijalle maksuton. Keskuskaupungin lukioiden opintotarjonta on usein laajempi ja siksi vetovoimaisempi. Pienten kuntien lukiot ovat joutuneet järjestämään opiskelijoille täysin uusia vetovoimatekijöitä mm. maksuttoman ajokortin. Nämä tekijät aiheuttavat luonnollisesti lisäkustannuksia pienille kunnille.
Monipaikkaisuus on nykypäivää, johon lainsäädännön tulee vastata. Säädösten on muututtava vastaamaan ihmisten arjen haasteisiin. Koulumatkatuen on seurattava eroperheiden lapsia. Vastuu ja rahoitus oppilaiden ohjauksessa on saatava jakautumaan kuntien välillä.
Opiskelijoille on tarjottava riittävät opiskelijahuoltopalvelut toisella asteella. Nämä vahvistavat opiskelussa pärjäämistä ja tutkinnon suorittamista. Panostukset opiskelijoiden ohjaus- ja tukipalveluihin mahdollistavat nuoren aidon kuuntelemisen sekä varhaisen puuttumisen ongelmatilanteissa.
Nykyään oppiminen on elämänmittaista, valmistutaan moneen ammattiin ja moniosaajiksi. Osaamistason ylläpitäminen ja nostaminen tukevat Keski-Suomen talouskasvua sekä kilpailukykyä. Maakuntamme saa paremmin elinkeinoelämän ja hyvinvointialueen kaipaamaa ammattitaitoista työvoimaa, kun koulutusta saa kotiseudulla.