Vaasassa kokoontuvassa Keskustan puoluevaltuustossa nousee tänään yksi keskusteluaihe ylitse muiden: ulko-ja turvallisuuspolitiikka. Puoluevaltuuston jäsen Kyösti Skippari piti puheenvuoron aiheesta reserviläisaktiivin näkökulmasta:
”Reserviläisliittoon on ilmoittautunut viimeaikaisten Ukrainan tapahtumien takia enemmin jäseniä kuin useamman vuoden aikana yhteensä. Tämä on osoitus levottomuudesta, jota tällainen kriisi aiheuttaa kansalaisten keskuudessa etenkin täällä lähellä Venäjän rajaa. Natoon liittymistä kannattaa yhä useampi kansalainen, viimeisten kyselyjen mukaan yli 60 %.
Kuten presidenttimme Sauli Niinistö on todennut haastatteluissa, ettei Natoon liitytä hetken mielijohteesta vaan harkiten ja kaikkia vaihtoehtoja rauhassa harkiten, mutta kuitenkin liittymisprosessia selvittäen ja eteenpäin vieden. Eduskunnan puhemies puheenjohtaja Matti Vanhanen oli samoilla linjoilla siitä, ettei Natoon mennä huutoäänestyksen perusteella vaan annetaan aikaa selvitystyölle ja tehdään näiden jälkeen päätöksiä, jotka voivat kaikkia tyydyttää.
Haluan tuoda esiin kansalaisten valmiusasteen nostaminen sekä kouluttaminen kriisissä toimimiseen ja kriisitilanteista selviytymiseen. Koulutusta järjestetään kyllä ampumisen, ensiaputaitojen saralla, mutta mitä tehdä kotitalouksissa, kun kriisi iskee? Kun puolustusmäärärahoja ohjataan Puolustusvoimille valmiuksien nostamiseen, on myös tämä sektori erittäin tärkeä huomioida.
Suomessa toimii Maanpuolustuskoulutus järjestö, MPK, joka järjestää erilaisia koulutuksia ja resursseja tulee lisätä, jotta MPK pystyisi lisäämään koulutustarjontaa tuntuvasti.
Käytännössä että tarvitaan lisärahoitusta, Puolustusvoimien tukea MPK toiminnalle sekä nopeita muutoksia Lakiin vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta.
Harjoitusalueiden ja -tarvikkeiden käyttö, reserviläiskouluttajaoikeuksien prosessin nopeuttaminen sekä ylimääräisen kouluttajakoulutuksien järjestäminen pitäisi pyrkiä nostamaan parhaalle mahdolliselle tasolle yhteistyössä vapaaehtoisten Reserviläisjärjestöjen kanssa.
Kymenlaaksossa me kuuntelemme, mitä eduskunta aikanaan päättää Nato asiassa, emmekä tässä vaiheessa ota kantaa puolesta tai vastaan.”