Kiinteän laajakaistan rakentamista on tuettava

Lapin Keskusta pitää tärkeänä kiinteän laajakaistan rakentamisen tukemista. Kevään koronakriisin johdosta on otettu merkittävä digiloikka, joka on jo muuttanut työskentelytapoja. Monipaikkaisuus ja etätyö tulevat lisääntymään, jos vain saatavilla on riittävän hyvät tietoliikenneyhteydet. Tämä avaa uuden mahdollisuuden myös maaseutukylille. Kiinteä laajakaistaverkko on merkittävä vetovoimatekijä. Parhaimmillaan kiinteä laajakaistaverkko nostaa myös kiinteistöjen arvoa, Lapin Keskusta muistuttaa.
Kiinteää laajakaistan rakentamista on vauhditettava ja sitä on tuettava. Valtion varaama viiden miljoonan euron tuki on kuitenkin riittämätön laajakaistalaissa asetettuihin tavoitteisiin nähden.
Lapissa on useita alueita ilman riittävää ja toimintavarmaa kiinteää laajakaistayhteyttä. Tämä vaikeuttaa monien digipalveluiden käyttämistä ja niiden tarjoamista. Kiinteiden laajakaistayhteyksien puutteista kärsivät niin ihmiset kuin yritysten liiketoimintakin.
Lapin Keskusta vaatii valtion mukaantuloa aktiivisemmin. Valtion on hoidettava aloitettu laajakaistahanke loppuun. Laajakaistan rakentamisessa tulee olla jatkossakin käytettävissä kaikki tukimuodot, mutta päävastuun tulee olla kuitenkin kansallisessa rahoituksessa.
Haja-asutusalueiden laajakaistapalveluissa suurin haaste on vähäinen asiakasmäärä ja siksi kaiken asiakaspotentiaalin hyödyntäminen on tärkeää. Tämän vuoksi laista tulee poistaa tarpeeton jaottelu vakituisiin ja vapaa-ajan asukkaisiin. Laajakaistaohjelman tuen piiriin on hyväksyttävä myös vapaa-ajan asutus, Lapin Keskustan kannanotossa vaaditaan.

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Petteri Salmijärvi, puh. 040 556 7252

EtusivuUutisetKiinteän laajakaistan rakentamista on tuettava