Lisätalousarviosta katse jo eteenpäin

Historiallinen 5,5 miljardin euron lisätalousarvio antaa toivoa paremmasta, mutta samaan aikaan on kova huoli valtion velkaantumisesta. Suomi joutuu ottamaan velkaa tänä vuonna lähes 19 miljardia euroa. Kunnille osoitettava 1,4 miljardin tukipaketti on mittava, mutta paketin vaikuttavuutta on vielä ennen aikaista arvioida. Huoli Lapin kuntien talouden tasapainosta on ilmeinen.

Väyläinvestointien merkitys elvyttävinä toimina kestävän kasvun vahvistamiseksi on merkittäviä ja niiden liikkeelle saaminen on nyt erittäin tärkeää.

Lapin kannalta iloitsemme tuoreen elvytyspaketin väylähankkeista, kuten valtatie 4 Oulu-Kemi välin liittymien parantamisesta Simossa, Kemin biotuotetehtaan raideyhteyksien parantamisesta, lisäksi pöytäkirjamerkinnät siitä, että hankkeet Kemin Ajoksen meriväylän syventäminen sekä Oulu-Kemi-rataosan välityskyvyn parantaminen ja kohtausraiteet aloitetaan vuonna 2021. Laurila–Tornio-valtakunnan raja -raideyhteyden sähköistykseen valtuus varataan vuodelle 2021. Lisäksi hallitus kirjasi koko maan saavutettavuuden ja elinkeinoelämän toimintamahdollisuuksien varmistamiseksi nykytasoisen lentoasemaverkoston säilymisestä.

Lisätalousarviossa päätettyjen väyläinvestointien lisäksi on merkittävä määrä lähtövalmiudessa olevia eri kokoluokan väylähankkeita eri puolilla Lappia, muun muassa kantatien 82 peruskorjaus, valtatien 4 parantaminen Jeesiöjoen sillan kohdalla, maantie 9671 parantaminen välillä Martti – Rovala. Näistä odotamme myönteisiä päätöksiä vielä tämän vuoden aikana. Tämä luo painetta valtion budjettiriiheen alkusyksyyn.

Petteri Salmijärvi

Keskustan Lapin piirin puheenjohtaja

EtusivuUutisetLisätalousarviosta katse jo eteenpäin