Tuomo Mustonen: Sotea tulee korjata ja parantaa, ei hajottaa ja särkeä

Siun sote elää puun ja kuoren välissä. Hyvinvointialueiden rahoitus tulee valtiolta ja valtio ohjaa toimintaa vahvasti. Aloitusvaiheen rahoitus on ollut alimitoitettua ja maakuntaan kohdistuu räikeä rahoitusmallista johtuva epäoikeudenmukaisuus, joka uhkaa jäädä pysyväksi, ellei valtakunnasta löydy poliittista tahtoa asian korjaamiseksi. Kyse on kymmenistä miljoonista euroista vuodessa. Väestö ikääntyy ja työttömyysluvut ovat maan huippua, kaiken kaikkiaan Itä-Suomen tilanne on huolen aihe. Pohjois-Karjalan väestön arvioitu sote-palveluiden tarve on maan suurin.

Viimeisten vuosikymmenten aikana sote – palveluiden rahoituksen kasvu on valtakunnallisesti kohdistunut erikoissairaanhoitoon. Me tarvitsemme vahvan, täyden päivystyksen keskussairaalan, mutta aluevaltuuston ja aluehallituksen on keskitettävä voimansa siihen, että painopiste todella siirtyy peruspalveluihin. Arkiset pienet asiat on hoidettava kuntoon ja kivet karisteltava kengistä – arkijärkeä tarvitaan, ja sitä on ennen kaikkea työntekijöillä.

Siun sote on kahvipöytäkeskusteluissa usein parjattu paha ja varmasti syystäkin, ainakin silloin tällöin. Luottamuksen palauttaminen julkiseen terveydenhuoltoon vie aikansa, mutta tehtävissä se on. Aluevaltuuston päätettävissä on kuitenkin yli 900 miljoonaa euroa vuosittain ja töissä on yli 8000 ihmistä. Nämä resurssit on osattava käyttää viisaasti ja on välttämätöntä ajatella palveluita uudella tavalla ellemme halua heittää pyyhettä kehään! Toinen ”paha sana” on digitalisaatio. Se on ja tulee, mutta kaikille se ei tietenkään palvelukanavaksi sovi. Monet kuitenkin käyttävät sähköisiä palveluita mielellään ja vapauttavat samalla henkilökunnan aikaa niille, jotka sitä enemmän tarvitsevat.

Taloutta vieläkin keskeisempi kysymys on, miten saadaan maakunnan sotekeskuksiin ja soteasemille riittävästi henkilöstöä. Mielikuvilla työnantajasta, alueen palveluista ja elinvoimasta on merkitystä. On olennaista pitää kiinni heistä, jotka täällä jo asuvat ja elävät.

Tällä vuosikymmenellä yli 75-vuotiaiden palvelutarve kasvaa ja 55–74-vuotiaiden vastaavasti vähenee.  Juuri nyt on tärkeää panostaa ikäihmisten palveluihin, erityisesti kotipalveluun ja asumispalveluihin.  Mummoralli ja maakuntamatkailu on valitettavaa arkipäivää, mutta niistä on päästävä eroon.

Aluevaltuusto päätti viime vuoden lopulla kehitystyön pohjana olevasta palveluverkosta ja sen toteuttaminen on käynnistynyt. Niin nykyisen kuin tulevankin aluevaltuuston ja hallituksen on pidettävä päätöksistä kiinni ja kannettava vastuu siitä, että suunnitelmissa asetetut tavoitteet toteutuvat ja palvelut toimivat tasapuolisella ja oikeudenmukaisella tavalla koko maakunnassa.

Sotea pitää valtakunnallisesti korjata ja parantaa, ei hajottaa ja särkeä. Siun soten päättäjät toimivat hyvin ahtaissa raameissa, mutta päätäntävaltaa on ja se on käytettävä.

Tuomo Mustonen
varatuomari, aluevaltuuston varajäsen (Kesk.)

EtusivuAjankohtaistaTuomo Mustonen: Sotea tulee korjata ja parantaa, ei hajottaa ja särkeä