Eine Pitkänen: Turvallisuus – tunnettaja ja tekoja

Viime aikoina turvallisuus on noussut esille lähinnä maan puolustukseen liittyen. Turvallisuus on erittäin laaja kokonaisuus ja joka liittyy jokapäiväiseen elämään. Turvallisuutta voimme miettiä monesta näkökulmasta; siihen liittyy teiden ja katujen kunnossapito, potilasturvallisuus, kodin turvallisuus,  työturvallisuus, ympäristöturvallisuus ,valtion turvallisuus sekä viranomaistyö.

Jokainen  meistä on kokenut varmaankin joskus turvattomuuden tunteen.

Kuinka kokisin olevani turvassa?

Yksinäisyys on Suomen suurimpia haasteita kaikissa ikäryhmissä, joka lisää turvattomuutta.

Mitä jos minulle tapahtuu jotain eikä ketään ole auttamassa?

Maakuntamme ikääntyvä väestö kasvaa muutamassa vuodessa rajusti. Yli 75-vuotiaita on 30-luvulla 27.000 henkilöä. Yksinäisyys todettiin viime vuonna tehdyssä kyselyssä hyvinvointialueille ja vanhusneuvostoille lähes yksimielisesti merkittävämmäksi asiaksi. Miltä tuntuu istua ja katsoa joka päivä tevaralevisiosta uutisia sodasta ja väkivallasta. Pääsenkö hoitoon , joudunko johonkin toiseen kuntaan, kaadunko?

Näitä kysymyksiä miettivät meidän ikääntyvä väestö.

Puolustusministeriö julkaisi vuoden vaihteessa varautumisohjeen pitkissä sähkökatkoissa  kotitalouksille. Mitä tehdä jos myrskyt , sähkökatkot ja tavarantoimitukset alkavat? Tästä saimme jo esimakua kaupan alan lakon alettua. Monet ostivat tavaraa varastoon. Meillähän tulisi olla vähintään  kolmen  päivän varalle kotivara koko ajan. Kaiken varautumisen perusta on kuitenkin jokaisen kansalaisen oma varautuminen, joka helpottaa viranomaisten työtä erilaisten häiriötilanteiden sattuessa. Tätä viestivät myös erilaiset järjestöt ja tarjoavat koulutusta aiheeseen.

Päättäjien tahtävänä on varmistaa, että kansalaiset saavat tarvitsemansa palvelut ja mieluummin läheltä.  Silloin mietitään myös riskejä, vaikutttavuutta ja turvallisuutta kustannusten ohella.Tehdä erilaisia ratkaisuja , joilla turvataan järjestöjen toimintamahdollisuudet, vaikkapa Vapaaehtoiseen Pelastuspalveluun , joka on merkittävä tuki viranomaisille erilaisissa häiriö- ja arkielämän tilanteissa.

Kunta on ihmistä varten ja lähes kaikki päätökset vaikuttavat myös ikäihmisiin. Tarjolla tulisi olla  myös ikääntyville perhekoteja, yhteisöllistä asumista, päivätoimintaa, jotta turvallisuuden tunne lisääntyisi. Siis ihmisen kokoisia palveluita.

Tarvitaan myös uusia ja joustavia ratkaisuja. Olisiko nuorten ” mielenterveydenkioski ”vaikka kauppakeskuksessa tulevaisuudessa, näin pääsisi matalalla kynnyksellä keskustelemaan.

Jossain on sanottu , että  ”Johtaminen on kasvamaista pienuuteen ”.

Eine Pitkänen
ehdolla vaaleissa, Keskusta

EtusivuAjankohtaistaEine Pitkänen: Turvallisuus – tunnettaja ja tekoja