Pekka Puustinen: Yhdenvertaisuus ei toteudu palveluverkossa

Pohjois-Karjalan aluehallituksen keskiviikkoinen päätös palveluverkon järjestämissuunnitelmasta ei täytä aluevaltuuston hyväksymään palvelustrategiaan ja hyvinvointialuelakiin kirjattuja tavoitteita kansalaisten ja tunnusmerkistöltään samankaltaisten alueiden yhdenvertaisesta kohtelusta.

Räikeimmin tämä näkyy pitäjien palvelupisteiden mitoituksen määrittämisessä.

Kesälahdella, Pyhäselässä, Kiihtelysvaarassa, Tuupovaarassa, Enossa ja Valtimolla palvelupisteen toimialueen asukasmääräksi on kirjattu vain kirkonkylien asukasluku. Pahimmillaan se vastaa enintään kolmannesta koko pitäjän asukasluvusta.

Enon palvelupisteen mitoituksessa ei ole huomioitu kylien lisäksi edes Uimaharjua, jonka asukkaat on kirjattu Kontiolahden sotekeskuksen palvelumitoitukseen.

Joensuun pitäjistä Kiihtelysvaaran ja Pyhäselän kylien asukkaat on jyvitetty kantakaupungin ja Tuupovaaran kylien asukkaat Ilomantsin sotekeskuksien mitoitukseen.

Lähipalveluksi kuvatut palvelupisteet eivät olekaan palveluverkon toteutuksessa kylien lähipalvelua. Rumolaisten lähipalvelut löytyvät Nurmeksesta, öllöläläisten Ilomantsista ja uskalilaisten Niinivaaralta. Siis kymmeniä kilometrejä kirkonkylien toiselta puolen.

Toinen räikeä vääryys tapahtuu palvelumitoituksen perusteena olevan sairastavuusindeksin soveltamisessa.

Ilomantsin sairastavuusindeksi on 169,5. Tuupovaaran alueella käytetään mitoitusperusteena Joensuun sairastavuusindeksiä 109,9. Näin Tuupovaaran kirkonkylän palvelupisteen laskennalliseksi asukasmääräksi on saatu 477, kun lukema Ilomantsin sairastavuusindeksillä olisi 735!

Joensuun sairastavuusindeksiä sovelletaan myös Enon, Kiihtelyksen ja Pyhäselän kirkonkylien sotepisteiden palvelumitoituksessa.

Valtimolla sovelletaan Nurmeksen indeksiä 138. Valtimon todellinen kerroin on lähempänä Juukaa, jonka kerroin on 151. Vertailun vuoksi esimerkiksi Rääkkylän indeksi on 151,9 ja Heinäveden 159,7.

Indeksikikkailulla ja kirkonkylien ulkopuolisten alueiden sivuuttamisella on saatu jopa kaksi kolmasosaa pitäjien asukkaista palvelumitoituksen perusteena olevan laskennallisen asukasmäärän ulkopuolelle ja näin saatu minimoitua pitäjien hoitajapalvelut sekä poistettua kokonaan vielä nyt läsnä olevat lääkäripalvelut.

Siun soten johto perustelee vääryyttä sillä, ettei pitäjien sairastavuuskerrointa ole saatavissa virallisista lähteistä.

Jos olisi ollut tahtoa ja yritystä olisi päästy aika lähelle todellista tilannetta. Kylin asukasmäärät tiedetään, samoin tiedetään kouluikäisten ja alle kouluikäisten määrä, tiedetään äänestysluetteloiden perusteella yli 18-vuotiaiden määrä, tiedetään keskimääräinen verotettava tulo ja eläkkeensaajien määrä…

Vähälläkin tilasto-osaamiselle noista olisi kyllä saanut allokoitua todellinen pitäjien palvelutarve.

Nyt toteutettava soten paarialuokan synnyttäminen vaatii oikeudellisen arvioinnin, niin ilmiselvää tietoinen vääryys on.

Pekka Puustinen
Aluevaltuuston jäsen (kesk.)

EtusivuAjankohtaistaPekka Puustinen: Yhdenvertaisuus ei toteudu palveluverkossa