Ennaltaehkäisevä työ on kotikunnan paras lahja lapselle

Ennaltaehkäisevä työ on kotikunnan paras lahja lapselle

Perusopetuslain 2 §:n mukaan opetuksen tulee edistää sivistystä ja tasa-arvoisuutta yhteiskunnassa sekä oppilaiden edellytyksiä osallistua koulutukseen ja muutoin kehittää itseään elämänsä aikana. Opetuksen tavoitteena on lisäksi turvata riittävä yhdenvertaisuus koulutuksessa koko maan alueella.

Keskustan Pohjois-Karjalan piiri kantaa huolta lasten ja nuorten yhdenvertaisen opetuksen toteutumisesta. Koulut ja koko Suomi ovat eläneet jo vuoden poikkeuksellisessa tilanteessa. Monille perheille etätyöskentely ja tulotason lasku on aiheuttanut suuria vaikeuksia.

Koronan vaikutukset näkyvät kasvavina haasteina varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa sekä lisääntyvänä lastensuojelun tarpeena. Koronatuki on mahdollistanut kuntia lisäämään resursseja erityisopetuksen ja oppilashuollon toimiin, kuten resurssi- ja tukiopetukseen. Tavallisesti nämä palvelut on useissa kunnissa mitoitettu oppilasmäärän, ei tarpeen mukaan. Järjestelmä ei välttämättä huomioi eri oppilaaksiottoalueiden erilaisia tarpeita eikä takaa edes saman kunnan sisällä asuville lapsille ja nuorille perusopetuslain määrittelemää yhdenvertaista opetusta.

Lapsen pahoinvointi näkyy epäsopivana käyttäytymisenä. Lasta saatetaan rangaista, vaikka hän tarvitsisi apua. Etenkin neuropsykiatrisesti oireilevat lapset hyötyisivät myös henkilökohtaisesta ohjaajasta. Riittävien, oikea-aikaiseen tukeen tarvittavien resurssien puute kuormittaa opetushenkilöstöä, kouluterveydenhuoltoa ja lastensuojelun työntekijöitä, jotka joutuvat välillä paikkaamaan myös uupuneita vanhempia.

Keskustan Pohjois-Karjalan piiri kantaa huolta perheiden, lasten ja nuorten ohella heidän kanssaan työskentelevien ihmisten jaksamisesta. Valtion maksamat koronatuet on tarkoitettu koronasta aiheutuvien ongelmien hoitamiseen, ei kunnan normaalimenoista säästämiseen. Nyt useat sivistystoimet ovat tehneet valtavia säästöjä. Vetoamme kuntiin, että nämä mitoittaisivat lasten ja nuorten tarvitsemat erityisopetuksen sekä oppilashuollon resurssit siten, että riittävä tuki taataan myös jatkossa.

Lasten ja nuorten hyvinvointiin sekä mielenterveyteen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Siksi myös lastensuojelun resursseja tulee tarkastella uudelleen. Ennaltaehkäisevä työ on lapsen ja nuoren kannalta paras lahja, jonka kotikunta voi antaa.

Jertta Harinen, puheenjohtaja
Antti Varis, toiminnanjohtaja
Keskustan Pohjois-Karjalan piiri

EtusivuAjankohtaistaEnnaltaehkäisevä työ on kotikunnan paras lahja lapselle