Keskustan Satakunnan piirin syyskokous jakaa pohjois-satakuntalaisten huolen turvetuotannon jatkosta

Keskustan Satakunnan piirin syyskokous jakaa pohjois-satakuntalaisten huolen turvetuotannon jatkosta

Kannanotto 12.12.2020

Keskustalaiset Pohjois-Satakunnassa haluavat tuoda koko seutufooruminsa äänellä näkyväksi turvetuotannosta hallitusohjelmaan kirjatun tavoitteen epätasapainon.

Hallitusohjelmaan kirjattu tavoite energiaturpeen käytön puolittumisesta 2030 mennessä toteutuu kymmenen vuotta etuajassa. Vaikka tämä nopeus ei olisi ollut hallitusohjelman tavoite se on kuitenkin fakta, joka ajaa alas elinkeinon usealta yrittäjältä, kerrannaisvoimin koko lähiyhteisöltä. On kylmä totuus, että energiaturpeen noston loppuessa loppuu myös kasvu- ja kuiviketurpeen nosto. Kansantalouden näkökulmasta veronkorotuksella on pelkästään negatiivisia vaikutuksia, kun tavoiteltu 20 M€ verotulo muuttuu satojen miljoonien eurojen tappioiksi. Pohjois-Satakunnan elinvoimaisuus on rakentunut paljon turveklusterin ympärille.

Polttoturpeen 2,7 € veronkorotus megawattitunnilta on muodostumassa kohtalokkaaksi Pohjois-Satakunnan turveyrittäjille. Energiaturpeen suurkäyttäjien asiakashintaa on nostanut myös päästöoikeuden hinnan nousu 5 eurosta 25 euroon CO2-tonnilta kahdessa vuodessa. Tämä tarkoittaa 7,5 € megawattitunnilta. Yhteensä verot ja päästöoikeudet tekevät vuoden 2021 alusta yli 13 € megawattitunnilta. Tämä on mahdoton yhtälö turvetuottajille ja lämpölaitoksille.

Epätasapaino toteutuu, kun karjataloudelta kuiviketurpeineen, kasvihuonetuotannolta kasvuturpeineen ja konekaupalta laitevalmistuksineen sekä muista turveinnovaatioista ollaan viemässä toimintamahdollisuudet sekä monelta maatilalta kannattava sivuelinkeino. Kuiviketurve taas on karjatiloille erinomainen tuote mm. happamuutensa vuoksi, sillä se vähentää mahdollisten bakteerien kasvua ja edesauttaa näin suomalaisen, antibioottivapaan lihan tuotantoa. Vastaavaa tuotetta ei markkinoilta löydy. Kasvuturpeen loppuessa pahin arvio on, että 90% Suomen kasvihuoneista lopettaa toimintansa. Edelleen on huomioitavaa, että kasvu- ja erikoisturpeet ovat olleet myös hyviä vientituotteita.

Kotimainen energiahuoltovarmuus on perustunut turpeeseen ja hakkeeseen. Erityisesti turve on toiminut varmuusvarastona kylmien ja pitkien talvien varalle. Mikäli turpeesta luovutaan, se tarkoittaa vääjäämättömästi pysyvää energiahakkeen virtaa ulkomailta maahamme. Myös metsäteollisuuden puunhankinnalle on tulossa saatavuusongelmia. Turun Seudun Energialaitos (TSE) on siirtämässä kokonaan suurvoimalaansa hakkeelle, tämä tarkoittaisi yli 40 hakerekkaa vuoden jokaisena päivänä. Pohjois-Satakunnan haketta virtaa jo nyt Turun tarpeisiin.
Ei tällä hetkellä näytä uskottavalta, että mitkään EU:n siirtymäkauden- tai elvytysrahoitukset korvaisivat sitä kokonaisvahinkoa, joka ollaan nyt aiheuttamassa turvetuotannon hallitsemattomassa alasajossa. Toisin sanoen, kansantaloudellisesti on järjetöntä ajaa alas työllistävä tuotannonala ja sen jälkeen tukea muutosta verovaroin – varsinkin jos samaan aikaan maahamme tuodaan ulkoa haketta, kivihiiltä ja ehkä tulevaisuudessa jopa turvetta energialaitosten tarpeisiin.

Satakunnan keskustalaiset vaativat Suomen hallitukselta nopeita toimenpiteitä vahinkojen minimoimiseksi. Nyt ei ole varaa tehdä ympäristöpolitiikkaa turpeen ja maaseudun ihmisten kustannuksella eikä selitellä vaan toimia elinkeinojen turvaamiseksi.

Lue seuraavaksi

Oma yliopisto Satakuntaan
Viime aikoina on herätelty korkeimman opetuksen mahdollista laajentamista Satakuntaan. Tähän koko maakunnan pitää Keskustan mielestä yhtenäisenä tarttua. Tälle maakunnalle ja sen koulutukselle ja sitä kautta hyvinvoinnille ja vetovoimatekijöille on nyt avautunut ikkuna pohtia sitä, mitä tuo otsikossa mainittu asia tarkoittaisi, kun se saataisiin maaliin. Täällä on yhteisenä tahtotilana se, että sen avulla voitaisiin nostaa osaamisen tasoa lisäämällä panostusta koulutukseen ja tutkimukseen.
7.4.2021 / Uutiset
EtusivuUutisetKeskustan Satakunnan piirin syyskokous jakaa pohjois-satakuntalaisten huolen turvetuotannon jatkosta