Keskustan aluevaltuustoryhmä on huolissaan Varhan ruokapalvelun uudistuksen suunnasta. Kaarealta on vaadittu säästöjä 3,3 miljoonan edestä. Vaarana on kuitenkin, että Kaarealta vaaditut säästöt valuvat vain Varhan maksettavaksi.
On tärkeää varmistaa, että säästöt eivät heikennä hoitotyön tai ruoan laatua, henkilöstön jaksamista tai asiakas- ja potilasturvallisuutta. Ateriapalvelu on olennainen osa arjen sujuvuutta. Kyse ei ole ainoastaan kustannuksista ja logistiikasta.
Keskustan aluevaltuustoryhmä korostaa, että tuoretuotteet tulisi kuljettaa asumisyksiköihin useammin kuin kahdesti viikossa. Kuljetusväliä lyhentämällä voitaisiin parantaa sekä ruokaturvallisuutta että aterioiden laatua.
Uudistuksen vieminen eteenpäin edellyttää, että yksiköissä on valmius vastaanottaa ja käsitellä kylmiä aterioita. Kaikissa yksiköissä ei ole esimerkiksi sopivia kylmätiloja tai välineistöä ruoan lämmittämiseen, ja siksi muutoksia on harkittava yksikkökohtaisesti.
Säästöt lautaselta eivät saa myöskään lisätä yksiköiden kuormitusta kohtuuttomasti. Hoitohenkilöstön tulee voida keskittyä siihen, mihin heidät on koulutettu – siis itse hoivatyöhön. Voimavarat ja henkilöstö on jo tällä hetkellä monissa yksiköissä kovilla. Henkilöstön hyvinvointi on suoraan yhteydessä myös potilasturvallisuuteen. Ennen uudistuksen laajentamista on tehtävä huolellinen vaikutustenarviointi hoitotyön näkökulmasta.
Varhan on tärkeää muistaa lisäksi mahdollisuus hyödyntää monituottajamallia ja paikallisia toimijoita. Kuntien omat keittiöt ja alueelliset yritykset voivat tarjota erittäin laadukkaita ja toimivia palveluita. Tämä saattaa kuitenkin vaatia esimerkiksi yhtiöittämistä tai yhteisyritystä.
Ateriapalveluiden uudistus ei saa johtaa siihen, että nykyisten ongelmien tilalle syntyy uusia. Keskustan aluevaltuustoryhmä haluaa varmistaa ruoan hyvän laadun, sekä henkilöstön turvallisuuden ja jaksamisen. Haluamme erityisesti kiinnittää huomiota uudistuksen vaikutuksiin pitkällä aikavälillä.