Lonka: Seksuaalivähemmistöön kuuluvia ei tarvitse ymmärtää – hyväksyminen riittää

Kuvassa keskellä juontaja Juha Hyrkäs ja hänestä oikealla Naisjärjestöjen keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilä, kokemusasiantuntijat Kaisla Henttinen ja Sari Rantaniemi sekä oppilaitospappi Laura Late Mäntylä

”Olisi hyvä päästää irti ajatuksesta, että jokaisen vähemmistöön kuuluvan, vaikkapa transnuoren, pitäisi olla valtavirran ihmisille kaikkia vähemmistöihin kuuluvien asioita tunteva tietopankki. Ei teidän tarvitse tietää, antakaa ihmisten olla rauhassa!” Näin totesi nuori osallistuja Helsingin Keskustan ’Sukupuolten tulevaisuus’ -illan yleisöstä Roasbergissa 10.10.

Illan alustajilla oli kokemuksia, mistä ammentaa. Sukupuolikäsitys on elänyt vuosikymmenten varrella ja elää edelleen myös tulevaisuudessa. Yleisön joukosta kysyttiin myös, miksi poliitikot eivät aja kolmannen sukupuolen virallista asemaa, vaikka sille on jo Euroopan unionissa lainsäädännöllinen pohja. Miksi olemme kiinni miehen ja naisen määrittelyssä, mihin eivät suinkaan kaikki tunne mahtuvansa? Tutkimusten mukaan prosentti meistä elää sukupuolessa, jota ei koe omakseen. Tämä tarkoittaa 50 000 asukkaan kaupungissa viittäsataa ihmistä.

Myös naisjärjestötyössä sukupuolten moninaisuus nykyisin näkyy ja on otettava huomioon. Toisaalta yleistyvät naisliikkeessä myös ahtaan biologisen sukupuolikäsityksen puolestapuhujat. Sukupuolen biologisuuden väittämästä on tullut ns. antigender-liikkeen tärkeä käsikassara. Tämä liike toimii Euroopassakin satojen miljoonien eurojen budjeteilla, mikä koettiin huolestuttavana kehityksenä.

Translaki nousi illan aikana keskusteluun, olihan meitä paikalla useampikin transnuoren vanhempi. Pohdittiin, miten voisi saada aikaan keskustelua, jossa syntyisi ymmärrystä ja hyväksyntää nuorten tilanteelle. Tuntui hämmentävältä, että Suomessa pidettäisiin edelleen kiinni täysi-ikäisyyden vaatimuksesta juridisen sukupuolen ilmoittamisessa, vaikka esimeriksi Norjassa ikäraja on jo pitkään ollut 16 vuotta.

Monenlaista väärinymmärrystä ja tiedon puutetta koettiin näkyvän sukupuolta käsittelevissä keskusteluissa, raamatun alkukielisten tekstien virhetulkinnoista lähtien.

Tietenkin puhuttiin myös miesten oikeuksista. Läsnä olleet miesoletetut totesivat, etteivät arvosta etuoikeutena esimerkiksi mahdollisuutta saada pilkata tai väheksyä toista ihmistä sukupuolen perusteella. ”Lihan pala ei putoa kenenkään suusta, vaikka kaikkien sukupuolten ihmisoikeuksille annetaan niille kuuluva arvo!” totesi eräs keskustelija.

Olimme iloisia siitä, että saimme yhdessä aikaan turvallisen tilan keskustella kokemuksista sukupuolten moninaisuudesta. Kiitos erityisesti illan juontajille, Juha Hyrkäkselle ja Päivi Mononen-Mikkilälle!

Harriet Lonka
Helsingin Keskustan puheenjohtaja

EtusivuUutisetLonka: Seksuaalivähemmistöön kuuluvia ei tarvitse ymmärtää – hyväksyminen riittää