Pekka Puustinen kirjoitti (Karjalainen 28.12.2024) ansiokkaasti tilastotiedoilla harhauttamisesta. Hänen kirjoituksensa keskeinen viesti oli, kuinka tilastotietojen perusasioiden osaamattomuus johtaa virheellisiin tulkintoihin ja näin esim. palveluverkkomme suhteen perusteettomaan ja riittämättömästi valmisteltuun päätöksentekoon. On käsittämätöntä, että Siun soten ylimmät viranhaltijat saattavat tietoisesti ja tarkoitushakuisesti johtaa päätöksentekijöitä harhaan esittämällä tietoon pohjautuvia lukuja epäoikeudenmukaisesti yhdistellen.
Puustinen mielipidekirjoituksessaan osoitti, ettei mielivaltaisuudella tunnu olevan rajoja. Esimerkiksi pitäjien asukaslukuja on vääristelty itsevaltaisesti kuntarajoja muutellen. Vastuulliset viranhaltijat toimivat näin vastuuttomasti ohjaten päätöksentekoa haluamaansa suuntaan; luoduille harppipiirroksille on saatava perusteita. Missä on puolueettomuus ja tasapuolisuus, saati uskottavuus? Miten käytännössä luottamushenkilön oletetaan toimivan Hyvinvointialuelain 76 § mukaan, jotta hän kykenisi oikeiden ja luotettavien tietojen valossa edistämään hyvinvointialueen ja sen asukkaiden etua? Perustuuko riittävä ja luotettava tiedonsaanti jatkossa siihen, että luottamushenkilöt enenevästi kyseenalaistaisivat saadut viranhaltijoiden selvitykset ja esitykset sekä niiden todellisuuspohjan ja vaatisivat lähdetietoihin perustuvia seikkaperäisempiä selvityksiä päätöstenteon pohjaksi?
Kuten Puustinen kirjoituksessaan totesi, sairastavuusindeksiä sovellettiin palvelurakennesuunnitelmassa siten, että se toi eräille hyötyjä ja jätti lopputulemana pitäjien asukkaat riittämättömien sotepalvelujen varaan. Siun soten aluehallituksen pöytäkirjan 18.12.2024 mukaan lakimies Sakari Kela ilmoitti väitteen sairastavuusindeksin riittämättömästä selvittämisestä olevan ”perusteeton(ta)”. Kelan mukaan ”valmistelussa nimenomaisesti on selvitetty ja esitetty kuntakohtaiset julkisista rekistereistä saatavilla olevat sairastavuusindeksit, jotka ovat kansallisista rekistereistä tällä hetkellä saatavissa”. Samalla hän kuitenkin ristiriitaisesti peruu puheitaan: ” Pitäjäkohtaisia tai oikeammin kuntien osien mukaisia kansallisia sairastavuusindeksejä tilastoviranomaiselta ei ole edes julkisista tietolähteistä saatavilla.” Sairastavuusindeksi pitäjissä kuitenkin on jo ikärakenteellisesti korkeampi kuin Joensuun kantakaupungissa. Jos sairastavuusindeksi on Ilomantsissa 169,5, ei se millään logiikalla voi olla Tuupovaarassa 109,9, joka on nimenomaan Joensuun kantakaupungin sairastavuusindeksi. Jos Siun soten viranhaltijat eivät ole viitsineet tai ehtineet selvittää näitä virallisia lukuja, on käsittämätöntä ja virheellistä ”pyöristää” luvut sopiviksi tukemaan omia tarkoitusperiä.
Tällainen epäluotettava palveluverkon järjestämissuunnitelman valmistelu harhaanjohtaa luottamushenkilöitä ja höynäyttää tekemään vastuuttomia päätöksiä. Se antaa myös kuvan siitä, kuinka Siun soten strateginen johto toimii ja kuinka ”uskottavasti” se käytännössä johtaa tiedolla meille tärkeitä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. Kaikkein ikävintä on, että tällaisella tarkoitushakuisella, jopa epärehellisellä tiedolla johtamisella saadaan tehtyä päätöksiä, jotka eivät perustu tutkittuun faktatietoon. Tällaisen toiminnan seurauksista saavat lähitulevaisuudessa maksaa pitäjiemme asukkaat hakiessaan ei-oota aiemmin toimivista lähipalveluista.
Lahja-Elina Vatanen
Aluevaltuuston varajäsen (kesk.)