Pormestariehdokas Eeva Kärkkäisen vappupuhe: Näin Helsinki voi päästä eroon kivihiilestä jo 2025

Helsingin Keskustan pormestariehdokas Eeva Kärkkäinen esitti vappupuheessaan ratkaisun: näin Helsinki voi päästä eroon kivihiilestä jo 2025

Helsingin on tehtävä nykyistä kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa, vaatii Helsingin Keskustan pormestariehdokas Eeva Kärkkäinen. Kärkkäinen puhui lauantaina Helsingin Keskustan Vihreä Vappu -tilaisuudessa.

Kaikki muut suomalaiset kaupungit luopuvat kivihiilen käytöstä viimeistään vuonna 2025. On noloa, jos Suomen pääkaupunki luopuu kivihiilen käytöstä vasta, kun on lain mukaan pakko.

Hiilenkäytön lopettaminen vaatii tietysti korvaavat energialähteet – eihän helsinkiläisten koteja voi jättää kylmäksi. Ratkaisu suunniteltua nopeampaan kivihiilen alasajoon löytyy hukkalämmön hyödyntämisestä.

Rakentamalla hukkalämmön noutoputki Nesteen Porvoon jalostamolta Vuosaareen voitaisiin täyttää noin kolmasosa Helsingin kaukolämmön tarpeista. Tällä hetkellä 40 kilometrin päässä Helsingissä pienen ydinvoimalan verran lämmintä vettä menee mereen sen sijaan, että se hyödynnettäisiin.

Helsingin Energia on selvittänyt hukkalämmön hyödyntämistä. Nyt suunnitelmat olisi syytä laittaa eteenpäin. Putken kannattavuuden varmistava osaltaan myös hallituksen tuoreet veropäätökset.

Ilmastonmuutos on yksi maapallon ja ihmisten tulevaisuuden kannalta merkittävimmistä ratkaisua vaativista ongelmista. Jotta elämämme muuttuu ilmaston kannalta kestäväksi, tarvitsemme valtavan määrän toimia, jotka kaikki kuljettavat meitä samaan suuntaan.

Hiiletön Helsinki on askel kohti Helsingin omia ilmastotavoitteita ja auttaa osaltaan myös Suomea saavuttamaan hiilineutraaliuden suunnitellussa aikataulussa vuonna 2035.

Eiköhän laiteta toimeksi Jan Vapaavuori ja Anni Sinnemäki?

Lisätiedot:

Eeva Kärkkäinen, P: 0401492201

Kärkkäinen jatkaa keskustelua Helsingin ympäristöpolitiikan ja luonnonsuojelun tilasta 4.5.2021 kello 19 virtuaalitilaisuudessa Kimmo Tiilikaisen ja Suomen Luonnonsuojeluliiton suojelupäällikön Tapani Veistolan kanssa.

 

 

Lue seuraavaksi

Kotihoidon tuen Helsinki-lisä palautettava
Helsingin kaupunginvaltuusto käsittelee kuntavaalien jälkeen kaupungin tämän vuoden talousarvion ylittämistä. Kaupunginhallituksen enemmistö ei kuitenkaan esitä 1.6. voimaan tulleen kotihoidon tuen Helsinki-lisän rajun leikkauksen perumista.
11.6.2021 / Uutiset
EtusivuUutisetPormestariehdokas Eeva Kärkkäisen vappupuhe: Näin Helsinki voi päästä eroon kivihiilestä jo 2025