Rantamaula: Maahanmuuttajien työllistäminen otettava tosissaan

Helsingin Keskustan Ville-Veikko Rantamaula nosti esiin puoluevaltuuston kokouksessa 24.4. pitämässään piirin tervehdyspuheenvuorossa maahanmuuttajien työllistymisen suuret haasteet.

Puhe kokonaisuudessaan:

“Hyvä puheenjohtaja, valtuutetut

Ajatelkaa. Tilastokeskuksen mukaan pelkästään pääkaupunkiseudulla asuu 165 000 ulkomailla syntynyttä ihmistä. Joka kuudes helsinkiläinen on maahanmuuttaja. Mikäli näin ei olisi, jo entuudestaan surkea demograafinen kehityksemme niin Helsingin kuin koko Suomen osalta olisi syöksykierteessä. Ilman maahanmuuttajia väestön kasvumme olisi negatiivista ja sitä Suomi ei kestä.

Maahanmuuttoon liittyvistä kysymyksistä on haastavaa keskustella. Näistä kysymyksistä keskustelu käydäänkin usein huutamalla, ääripäiden toimesta. Työmarkkinoilla on – ja tulee jatkossakin olemaan – kysyntää monipuoliselle osaamiselle. Ja maahanmuutolla on siinä erityinen sekä tarpeellinen roolinsa.

Työmarkkinamme tarvitsee kaikki tekijät mukaan. Koulutusjärjestelmämme antaa mahdollisuuden kaikille osallistua ja opiskella riippumatta taustoista. Siitäkin huolimatta meitä vaivaa monella alalla osaajapula ja sen ratkaisemiseksi on syytä pohtia seuraavia asioita:

1.Miten saamme Suomesta niin kiinnostavan, että saamme meille työperäistä maahanmuuttoa?
2. Miten saamme tutkintoon johtavassa opinnoissa olevat kansainväliset opiskelijat jäämään Suomeen?
3.Miten saamme työmarkkinoille joustoa maahanmuuttotaustaisille?

Keskustan tulee muodostaa uskottava työperäistä maahanmuuttoa koskeva selkeä ohjelma. Sen tulee tuoda ratkaisuja maahanmuuttajien työllistymiseen liittyvään haasteeseen sukupuolesta tai taustasta riippumatta Työperäisen maahanmuuton parantamiseksi tulee tehostaa byrokratiaa hakuprosessissa ja tehdä Suomessa työnteko kannattavaksi ja muutenkin lisätä houkuttelevuutta.

Maahan muista syistä tulleiden työllisyyttä pitää parantaa panostamalla esimerkiksi kielikoulutuksen parantamiseen, oppisopimuskoulutuksen hyödyntämiseen, ja työllistämiskynnyksen madaltamiseen siten, että hyödynnetään ja lisätään mahdollisuuksia aloittaa työskentely aluksi harjoittelijana työehtosopimuksen minimipalkan alittavalla palkalla, määräaikaisesti. Osa työehtosopimuksista sisältää jo määräykset harjoitteluajasta.

Lopuksi. On hyvä muistaa, että maahanmuuttajat eivät vie suomalaisten töitä, vaan tarkoitus on saada heidät tekemään Suomelle töitä.

Ja kaikki me tiedämme: mitä korkeampi työllisyysaste, sitä elinvoimaisempi Suomi.

Kiitos

Ville-Veikko Rantamaula”

EtusivuUutisetRantamaula: Maahanmuuttajien työllistäminen otettava tosissaan