Keski-Suomessa halutaan vahvistaa lasten ja nuorten palveluita

Keski-Suomen hyvinvointialueella ei ensi vuonna leikata lasten ja nuorten palveluista vaan niitä vahvistetaan. Näin teemme, vaikka hallitus uhkaakin pienentää hyvinvointialueiden rahoitusta 1,4 miljardia vuoteen 2027 mennessä. Kaikkien puolueiden aluepäättäjien yhteistyönä tulisi vaikuttaa hallituksen linjauksiin niin, että Keski-Suomessa pystytään puolustamaan jatkossakin lähi- ja peruspalveluita. Talouden tasapainottamiseen tarvitaan lisäaikaa.

Lapset ja nuoret painopisteenä Keski-Suomessa
Keski-Suomen hyvinvointialueella tehtiin jo ensimmäisenä toimintavuotena yksimielinen linjaus: lasten ja nuorten mielenterveyspalveluita on parannettava. Tähän päättäjiä yli puoluerajojen patisti myös Keski-Suomen nuorisovaltuusto, joka lähetti aluevaltuustolle tehokkaat videoterveiset.

Tänä vuonna on perustettu eri puolille maakuntaa lasten ja nuorten mielenterveyden peruspalveluiden uusia tiimejä. Noin 1,5 miljoonan euron panostuksella on palkattu psykiatrisia sairaanhoitajia ja psykologeja tuomaan apua nuorille lähipalveluna. Lisäksi on avattu verkossa erilaisia chat-palveluita, joissa nuoret voivat ottaa yhteyttä.

Hyvinvointialueella on koulutettu ammattilaisia erilaisiin menetelmiin, joilla lasten ja nuorten huolia saadaan kartoitettua ja purettua myös ilman pitkäaikaisia terapioita tai erikoissairaanhoidon tarvetta.

Tänä syksynä avattuun ”Pyydä Apua” – verkkopalveluun on tullut ensimmäisten parin kuukauden aikana jo 80 yhteydenottoa. Nuoren tai heidän vanhempiensa ei tarvitse itse tietää, minkä tittelin ammattilaiseen on otettava yhteyttä. Huolen ja pyynnön voi lähettää helposti verkkolomakkeella. josta se ohjataan eteenpäin.

Koko perheen kanssa tehtävään työhön lasten ja nuorten tueksi vaativimmissa tilanteissa on avattu uusi osasto Nova-sairaalan yhteyteen. Aluehallitus on perustanut lisäksi nuorisopsykiatrian yhteisprofessuurin Itä-Suomen yliopiston kanssa. Professuuri tulee edistämään paitsi palveluiden kehitystyötä, myös psykiatrien koulutusta.

Miksi hyvinvointialueuudistus tehtiin?
Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden vahvistaminen kertoo yhden hyvän syyn, miksi hyvinvointialueuudistus oli tarpeellinen. Hyvinvointialueelle on pystytty kokoamaan monipuolista osaamista nuorten asioissa. Nyt pystytään yhdistelemään palveluita nuorten kannalta toimivaksi sekä tarjoamaan myös digitaalisia palveluita verkossa. Yksittäinen keskisuomalainen pieni kunta ei olisi tähän pystynyt.

Aiemmin useissa Keski-Suomen kunnissa koulun oppilashuolto joutui hoitamaan etenkin yli 12-vuotiaiden lasten ja nuorten mielenterveyden peruspalveluiden tehtävät. Koulupsykologit ja kuraattorit eivät pystyneet tekemään ennaltaehkäisevää työtä ja yhteisöjen vahvistamista, joka on heidän päätyönsä. Nuoria pääasiassa lähetettiin erikoissairaanhoitoon, joka myös ruuhkautui pahoin.

Hyvinvointialue on lähtenyt organisoimaan lasten ja nuorten mielenterveyden palvelut kokonaisuutena uudelleen peruspalveluista aina sairaanhoitoon asti. Ongelmissa edetään portaittain ja koetetaan löytää sopiva tuki oikeaan aikaan eri tarpeisiin.

On hyvä muistaa, että Keski-Suomen hyvinvointialue on vielä keskeneräinen. Lasten ja nuortenkin uudistukset ovat vasta alkuvaiheissaan. Mielenterveyden palveluissa isoin haaste on työvoiman saatavuus. Aiemmin monet kunnat ovat hoitaneet näitä tehtäviä ostopalveluina. On välttämätöntä tehdä hyvinvointialueesta vetovoimainen työnantaja ja kiinnostava työyhteisö ihmisille, jotka haluavat uudistaa ja edistää pitkäjänteisesti nuorten hyvää arkea.

Hyvinvointialue ei pärjää yksin vaan tarvitsee kumppaneita
Laajimmat moniammatilliset nuorten palvelut ovat nyt tarjolla Jyväskylän nuorten talossa. Samassa paikassa on sekä hyvinvointialueen, kaupungin nuorisotyön sekä valtion TE-palveluiden tukea. Jyväskylän mallia on tarkoitus laajentaa muuallekin Keski-Suomeen asteittain, kun TE-palvelut siirtyvät vuonna 2025 kuntien vastuulle. Tämänkin hyvinvointialueuudistus mahdollistaa. Toki uudistuksiin tarvitaan myös yhteinen päättäjien tahtotila sekä kuntien, hyvinvointialueen, järjestöjen ja seurakuntienkin kumppanuus.

Mitkään palvelut eivät riitä, jos emme kykene muuttamaan lasten ja nuorten arkea paremmin mielen hyvinvointia vahvistavaksi. Paras apu ovat ymmärtävät ja kuulolla olevat aikuiset niin koulussa, harrastuksissa, kotona kuin muussakin lähipiirissä. Nuorilla on monenlaisia paineita niin koulusta, sosiaalisesta mediasta kuin kotoakin. Koulukiusaamisen vähentäminen ja erilaisuuden hyväksyminen ovat asioita, joissa tarvitaan kouluyhteisöjen ja myös nuorisotyön apua.

Keski-Suomen hyvinvointialue tuo erilaista tukea vanhemmille perhekeskusten kohtaamispaikkoihin.  Perhekeskustoimintaa tuodaan Keski-Suomessakin uusiin kuntiin ensi vuoden aikana.

Mielen hyvinvointi on yksi painopiste yhteistyössä, jota Keski-Suomen hyvinvointialue tekee eri toimijoiden kanssa. Konkreettisia suunnitelmia tulee aluevaltuuston hyväksyttäväksi tämän syksyn aikana mm. mielenterveysohjelman sekä lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman muodossa.

Hyvinvointialue ei leikkaa lapsilta ja nuorilta
Maan hallitus kaavailee monia sosiaaliturvan leikkauksia, jotka uhkaavat kasautua samoille perheille. Tämä todennäköisesti lisää edelleen lastensuojelun ja myös mielenterveyspalveluiden tarvetta.

Hallitusohjelmassa on myös asetettu hyvinvointialueille tiukka säästövelvoite: vuoteen 2027 mennessä pitäisi kustannusten nousua hillitä yhteensä 1.4 miljardilla. Keski-Suomessakin tehdään töitä sen puolesta, että palveluita kyettäisiin tuottamaan aiempaa vähemmillä kustannuksilla. Ensi vuodelle 2024 on päätetty tuottavuusohjelmasta, jolla nykyinen talouden vaje yritetään puolittaa.  Uusi rakenne antaa siihen monia mahdollisuuksia.

Hallituksen asettama tavoite on kuitenkin ylimitoitettu. Sitä ei ole mahdollista toteuttaa niin että samalla pidetään kiinni kaikesta lainsäädännön velvoitteista ja ihmisten perusoikeuksista. Talouden ja toiminnan linjaukset eivät nyt hallitukselle kulje käsi kädessä. Toiminnan kustannukset ovat hyvinvointialueista riippumattomista syistä niin nopeassa nousussa, että yhtälö on mahdoton. Esimerkiksi tiukentuneisiin normeihin pääsemiseksi, joudutaan käyttämään kallista vuokratyövoimaa.

Hallituksen asettama aikataulu talouden tasapainottamiselle on liian nopea, jotta uudistukset pystyttäisiin tekemään harkitusti ja peruspalveluita vahvistaen. Lyhytnäköisillä leikkauksilla aiheutetaan lisää kuluja pidemmällä aikavälillä.

Valtio siis leikkaa hyvinvointialueilta mutta Keski-Suomen hyvinvointialue ei leikkaa lapsilta ja nuorilta. Se on Keskustan ja eri puolueiden yhteinen linjaus Keski-Suomessa.

Eri puolueiden yhteistyönä on tärkeä vaikuttaa maan hallitukseen niin, että hyvinvointialueiden talouden tasapainotukseen saataisiin lisäaikaa sekä hallitusohjelmassa linjatut leikkaukset peruttaisiin. Samoin lapsiperheisiin kasautuvia sosiaaliturvan leikkauksia tulisi lieventää, koska ne uhkaavat lisätä palveluiden tarvetta hyvinvointialueellamme.

Maria Kaisa Aula
aluehallituksen puheenjohtaja (kesk.)
Viitasaari

Lue seuraavaksi

Jouko Nykänen: Kaikille yhdenvertainen palveluiden saatavuus - Sote-palvelupisteille tarpeeksi laajat aukioloajat ja vanhuksille oikeudenmukaista hoivaa
Aluevaltuuston tiistain 14.5. seminaarissa Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Jouko Nykänen ryhmäpuheenvuorossaan korosti että, talouden sopeuttaminen on tehtävä ihmislähtöisyys ja yhdenvertaisuus huomioiden. Virkakunnan palveluverkkoesityksessä säästöt painottuvat erikoissairaanhoitoon ja jokaisesta kunnasta löytyisi jatkossakin sotepiste. Nykänen peräänkuulutti sote-palvelupisteiden tarpeeksi laajoja aukioloaikoja, vanhusten oikeudenmukaista hoivaa ja peruspalveluiden yhdenvertaista saatavuutta. Nykänen kiitti virkakuntaa asukkaiden, yhdistysten ja kuntien palautteiden huomioimisesta esityksessä. Keski-Suomessa aluevaltuusto päättää sote-palveluverkosta kesäkuussa.
14.5.2024 / Uutiset
Tule talkoolaiseksi Jyväskylän puoluekokoukseen!
Suomen Keskustan 80. puoluekokous järjestetään Jyväskylässä 14. – 16.6.2024. Kokous alkaa perjantaina 14.6. kello 14 ja päättyy sunnuntaina 16.6. iltapäivällä. Kokouspaikkana on Jyväskylän Paviljonki, osoite Lutakonaukio 12, Jyväskylä.
12.3.2024 / Uutiset
Keski-Suomen Keskusta: Keskusta puolustaa lähipalveluita
Keski-Suomen Keskustan mielestä hyvinvointialueen ihmislähtöisen strategian mukaisesti asukkaiden ja henkilöstön mielipiteet on huomioitava palveluverkosta päätettäessä. Kokonaisarviointiin on liitettävä maaseutuvaikutusten arviointi, koska toimipisteverkon karsiminen koskisi kaikkein voimakkaimmin maaseutualueisiin. Talouden sopeuttamistoimet voidaan toteuttaa huomattavalta osin palvelukokonaisuuksia ja työtä kehittämällä. Näin päästään kestävään kustannusten hillintään ja samalla lisätään asukkaiden hyvinvointia. Näiden toimien tulee olla ensisijaisia palveluverkon karsimiseen nähden. Ammatinharjoittajamallin kokeilun pitää aloittaa nopeasti osana ratkaisua, jossa perusterveydenhuolto paranee ja lähipalvelut säilyvät. Palveluja voidaan tuottaa myös monipalvelupisteissä yhteistyössä kuntien, järjestöjen ja yritysten kanssa.
8.3.2024 / Uutiset
EtusivuUutisetKeski-Suomessa halutaan vahvistaa lasten ja nuorten palveluita