Kuntalaisten itsehallinto huolehtii arjen asioista

KUNTALAISTEN ITSEHALLINTO
HUOLEHTII ARJEN ASIOISTA

Lähestyvät kuntavaalit kirvoittavat ja myös hämmentävät poliittista keskustelua. Mistä vaaleissa on kysymys. Ja mistä ei ole kysymys. Tätä asiaa Virve Mikkonen pohtii
kirjoituksessaan (Karjalainen 26.1.2021).

Mikkonen muistuttaa, että kuntavaaleissa ja niissä valittavissa valtuustoissa ei päätetä esimerkiksi maahanmuutosta, EU-tuista tai maan hallituksen kaatamisesta. Olen samaa mieltä ja luotan valveutuneiden kuntalaisten harkintaan.

Kuntavaaleissa valitaan valtuustot, jotka päättävät kuntalaisten arjen asioista. Kunnallisella itsehallinnolla on pitkä perinne ja pysyvyys. Keskeiset periaatteet ovat siirtyneet aikakaudesta toiseen ja sisältyvät myös nykyiseen vuoden 2015 Kuntalakiin.

Kunnan toimintaan kuntalaisten on voitava vaikuttaa sekä valtuutettujen välityksellä että suoraan. Kunnan oma hallinto huolehtii päätösten toimeenpanosta. Toiminnan on oltava suunnitelmallista ja taloudellisesti kestävällä pohjalla.

Yhteiskunnan ja toimintaympäristön muutokset heijastuvat myös kuntiin. Työllisyydellä on keskeinen vaikutus kuntatalouteen ja tämän myötä myös palvelujen järjestämiseen. Kunta puolestaan voi monin tavoin edistää elinvoimaa ja yritysystävällisyyttään työllisyyden parantamiseksi.

Vallitseva koronapandemia on ennen kokematon tilanne niin kunnille kuin koko yhteiskunnalle ja julkiselle taloudelle. Kunnissa talouden haasteista selvitään, kun kuntavaaleissa valittavilla päättäjillä on yhteistyökykyä ja taitoa palvelujen järjestämisessä ja talouden suunnittelussa.

Valtakunnanpolitiikasta poiketen kunnissa ei ole oppositiota. Kaikki valtuustoryhmät ovat yhtä lailla vastuussa. Kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksien kannalta tämä on ollut viisautta, kun hyvinvointiyhteiskuntaa on rakennettu.

Kokemani perusteella valtuustoryhmien yhteistyö toimii hyvin niin Joensuussa kuin muissakin Pohjois-Karjalan kunnissa. Kuntien yhteistyö taas on tuonut hyvää tulosta niin Siun sotessa kuin jo pitkän historian omaavassa Riveriassa.

Tulevilla Joensuun ja maakuntamme kuntapäättäjillä on edessään myös uusia mahdollisuuksia elinvoiman ja työllisyyden parantamiseksi. Uutta työtä kumpuaa metsistä ja luonnosta yleensä sekä vahvasta koulutus-, tutkimus- ja innovaatiotoiminnasta samoin kuin lisääntyvästä etätyöstä.

Kuntien tehtävänä on huolehtia hyvistä ja sujuvista arjen palveluista, asumisen ja terveellisen elämisen edellytyksistä sekä yritysten toimintaympäristön kehittämisestä.

Matti Väistö
Joensuun kaupunginvaltuutettu (kesk.)

Lue seuraavaksi

Tuula Parikka: Toivetta hyvinvointialueelle
22.1.2022 / Uutiset
Kirsi Koppinen: Ihmisen kokoista palvelua, lähellä ihmistä 
15.1.2022 / Uutiset
Siun soten hallitus on tehnyt muutoksia 
15.1.2022 / Uutiset
EtusivuUutisetKuntalaisten itsehallinto huolehtii arjen asioista