Itsenäisyyspäivänä 2023

Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth totesi talvisodan opetuksena suomalaisille, ”Ei enää koskaan yksin”. Tähän kenraaliin viisaaseen opetukseen on viimeisten vuosien aikana viitattu lukemattomia kertoja. Se on koettu yhdeksi ohjenuoraksi liittoutumiselle, sille että hädän hetkellä kavereita pitää olla. Tämän ajatuskulun seurauksena meillä on tänään hieman aiempaa toisenlainen itsenäisyyspäivä. Vietämme ensimmäistä isänmaan merkkipäivä Pohjois-Atlantin puolustusliiton Naton jäsenenä.

Enää emme ole yksin. Kuitenkin on syytä muistaa, että Naton jäsenenä saamme turvaa, mutta velvollisuutemme on myös antaa turvaa. Oman vahvan kansallisen puolustuksemme merkitys ei vähene mihinkään. Suomi tunnetaan maana, jonka puolustuskyky on kunnossa. Maana, jonne ei kannata tunkeutua.

Kaasuputkien vauriot Itämerellä, tietoliikenneyhteyksien häirintä, hyökkäykset keskeisten valtioelinten verkkosivuille, tai pahimpana ja räikeimpänä hädässä olevien turvapaikanhakijoiden työntäminen rajan yli Suomeen. Meillä on uudenlaiset uhat, joilta meidän pitää suojautua ja joita vastaan meidän pitää osata toimia. Olemme näiden haasteidenkin edessä hyvässä asemassa, yhteiskuntamme on hyvin varautunut ja se on rakennettu iskuja kestäväksi.

Suomeen ei kannata tulla vihamielisin tarkoitusperin. Me puolustamme itseämme, toinen toistamme ja kykenemme auttamaan myös muita. Me luomme vakautta ja meihin voi luottaa. Ainoa asia joka meitä voi uhata, on sisäinen eripuraisuus ja yhteiskunnan kahtiajakautuminen. Se uhka on salakavala, koska se tulee sisältä ja juuri siitä syystä sitä uhkaa vastaan on syytä kaikin keinoin taistella. Tiukoissa paikoissa aivan ratkaisevinta on meidän suomalaisten sisäinen eheys ja yhtenäisyys. Sotaveteraanien motto oli, ettei kaveria jätetä. Aika ja haasteet ovat nyt toisenlaiset, mutta veteraanin motto kantaa. Ei jätetä kaveria tänäänkään.

Haasteista huolimatta meillä on kaikki varsin hyvin. Ollaan siitä kiitollisia ja muistetaan arvostaa sitä niin tänään kuin myös vuoden muina päivinä. Hyvää ja rauhaisaa itsenäisyyspäivää.

Pekka Kuusisto, Varsinais-Suomen Keskustan puheenjohtaja

Lue seuraavaksi

Keskustan aluevaltuustoryhmä: Lähipalveluista pidettävä kiinni palveluverkkokäsittelyssä
Keskustan aluevaltuustoryhmä pitää kiinni lähipalvelulupauksestaan: riittävät lähipalvelut turvataan koko Varsinais-Suomen alueella.
14.2.2024 / Uutiset
Henna Takatalo Varsinais-Suomen Keskustan toiminnanjohtajaksi 
Varsinais-Suomen Keskustan toiminnanjohtajaksi on valittu lietolainen, 30-vuotias Henna Takatalo. Hän on toiminut edellisvuoden huhtikuusta alkaen piirin vt. toiminnanjohtajana.  
31.1.2024 / Uutiset
Vihreän siirtymän mahdollisuudet Varsinais-Suomen maaseutukunnissa turvattava
Suomen siirtyessä kohti fossiilivapaan energian aikakautta, on Varsinais-Suomen liiton pidettävä huolta oman maakuntansa kuntien mahdollisuuksista päästä mukaan tämän siirtymän tuomiin uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin.
11.12.2023 / Uutiset
EtusivuUutisetItsenäisyyspäivänä 2023