Vihreän siirtymän mahdollisuudet Varsinais-Suomen maaseutukunnissa turvattava

Suomen siirtyessä kohti fossiilivapaan energian aikakautta, on Varsinais-Suomen liiton pidettävä huolta oman maakuntansa kuntien mahdollisuuksista päästä mukaan tämän siirtymän tuomiin uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin.

 

Maakuntamme laajalla alueella kunnat vastaavat alueensa maankäytöstä. Paitsi asema- ja yleiskaava myös rakennusluvat muodostavat kuntien maankäytön perustan. Nykyinen, voimassa oleva maakuntakaavamme on riittävä niihin tilanteisiin tai tarpeisiin, joissa tarvitaan koko maakunnan kattavaa maankäytön ohjailua.

 

Keskustan maakuntavaltuustoryhmä esittää, että Varsinais-Suomen liitto ei laajenna maakuntakaavoitusta koskemaan pieniä, maaseudulle luontoisesti sopivia aurinkovoimapuistoja. Pienet alle 150 hehtaarin aurinkopuistot tulee olla mahdollista toteuttaa kevyellä byrokratialla kuntien rakennuslupamenettelyllä.

 

Perusteemme ovat seuraavat:

  1. Kunnissa on paras paikallinen tuntemus ja tieto kulloisenkin aurinkopuiston soveltuvuudesta kunnan alueelle. Koko maakunnan kattavalle ohjailulle ei alle 150 ha kokoluokassa ole tarvetta.

 

  1. Maaseutukunnissa eri puolilla Varsinais-Suomea sijaitsevat aurinkopuistot ovat hajasijoitettuna osa maamme kokonaisturvallisuutta. Aurinkopuistoja voi toki sijoittaa myös kaupunkien liikenne-, satama- ja teollisuusalueiden sisään tai kerrostalojen katolle. Koko maakunnan alueelle suunniteltu hajautus on energiaturvallisuutta ja varmistaa kuluttajille edullisen sähkön saatavuuden.

 

  1. Aurinkopuistojen tuottaman energian määrä jää villeimmässäkin laskelmissa koko Suomen alueella pieneksi. Huomattavasti suurempi jo toteutunut tekijä on tuulivoiman osuus. Varsinais-Suomeen on siis odotettavissa vain joitakin pieniä alle 150 hehtaarin aurinkopuistoja.

 

  1. Aurinkopuistot ovat matalia ja eivät pidä meteliä. Lehdissä olevat ilmavalokuvat antavat väärän kuvan aurinkopuistojen luonteesta, sillä ne eivät näy kauas.

 

  1. Käyttöjaksonsa jälkeen aurinkopaneelien alla oleva maa on ennallistettavissa aiempaan käyttöönsä, erityisesti maatalous- ja metsämaan osalta.

 

  1. Aurinkopuistot syntyvät ainoastaan 110 kV linjojen määrittämiin liittymiskohtiin. Kun huomioidaan jo näiden olemassa olevien kantaverkon linjojen 62 metriä leveiden johtokäytävien peltojen ja metsien läpäisevät linjat, on paitsi loogista myös oikeudenmukaista mahdollistaa niiden alle jääneiden maanomistajien oikeus tehdä aurinkopuistoja koskevia maankäyttöratkaisuja samoille alueille.

 

Keskustan maakuntavaltuustoryhmä

 

Lisätietoja:

Keskustan maakuntavaltuustoryhmän puheenjohtaja

Pekka Myllymäki

040 082 8375

pekka.myllymaki@ravea.inet.fi

 

Keskustan maakuntavaltuuston jäsen

Perttu Laaksonen

044 033 0056

perttu.laaksonen@puheproduction.fi

Lue seuraavaksi

Keskustan aluevaltuustoryhmä: Lähipalveluista pidettävä kiinni palveluverkkokäsittelyssä
Keskustan aluevaltuustoryhmä pitää kiinni lähipalvelulupauksestaan: riittävät lähipalvelut turvataan koko Varsinais-Suomen alueella.
14.2.2024 / Uutiset
Henna Takatalo Varsinais-Suomen Keskustan toiminnanjohtajaksi 
Varsinais-Suomen Keskustan toiminnanjohtajaksi on valittu lietolainen, 30-vuotias Henna Takatalo. Hän on toiminut edellisvuoden huhtikuusta alkaen piirin vt. toiminnanjohtajana.  
31.1.2024 / Uutiset
Itsenäisyyspäivänä 2023
Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth totesi talvisodan opetuksena suomalaisille, ”Ei enää koskaan yksin”.
5.12.2023 / Uutiset
EtusivuUutisetVihreän siirtymän mahdollisuudet Varsinais-Suomen maaseutukunnissa turvattava