Helsingin Keskusta: Malmin kaavoittaminen pysäytettävä kuntavaalien yli

Helsinki malmin lentokenttä

Helsingin Keskusta esittää jatkoaikaa Malmin lentokenttäalueen asemakaavamuutosten tekoon sekä vaatii toimenpiteitä asukkaiden äänen saattamiseksi vahvemmin kuuluviin.

Helsingin kaupunginvaltuuston esityslistalla on keskiviikkona 31.3. ensimmäisiä Malmin rakentamiseen liittyviä asemakaavoja. Kentän lähialueen ja koko Helsingin asukkaista iso osa vastustaa Malmin lentokenttäalueen rakentamista kaupungin nykyisten suunnitelmien mukaan.

– Malmin lentokentän kohtalo on niin merkittävä kysymys, että päätöksenteko kaavoista tulee jättää kuntavaalien jälkeiseen aikaan. On järjestettävä neuvoa antava kansanäänestys alueen kohtalosta, toteaa Helsingin Keskustan puheenjohtaja Harriet Lonka.

Helsingin Keskustalle Malmin puolustamisessa on kyse elävän lentokentän puolustamisen ohella liiallisen rakentamisen estämisestä sekä luonnonsuojelun ja kulttuuriperinnön vaalimisesta. Esimerkiksi Museovirasto ja Suomen Luonnonsuojeluliitto ovat arvostelleet asuinrakennussuunnitelmia liiasta massiivisuudesta.

Keskusta on pyrkinyt vuosikymmenet vaikuttamaan myös siihen, että alueen lentokenttätoiminta ja arvokkaat luonto- ja virkistysarvot säilytetään. Keskusta on myös huolissaan siitä, että rakentaminen lentoasemalle on helsinkiläisille aivan liian kallista maaperän haasteellisuuden vuoksi.

– Helsingin Keskustan mielestä Malmin lentokentän alueelle tulee rakentaa nykyisiä suunnitelmia vähemmän. Näin alueella voidaan säilyttää asukkaille tärkeät virkistyskohteet, luontoarvot ja kulttuurihistoriallisestikin merkittävä lentokenttämiljöö ja lentotoiminta, Helsingin Keskustan pormestariehdokas Eeva Kärkkäinen toteaa.

Keskiviikon kokouksessa esityslistalla on esitys Malmin Nallenrinteen asemakaavan muuttamisesta, jolla tarkoitetaan osin lentokentän läheisyydessä olevaa rakentamatonta puistomaista aluetta sekä osin lentokentäksi merkittyä aluetta. Toisena esityksenä on Malmin lentoasemankortteleiden asemakaava. Asemakaavan muutoksilla on tarkoitus rakentaa alueelle noin 5000 asukkaan uusi asuinalue.

– Vastustamme Nallerinteen ja Malmin lentoasemakortteleiden asemakaavojen muutoksia ja kannatamme esitysten palauttamista, Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Terhi Peltokorpi toteaa ja jatkaa:

Helsingin Keskusta esittää, että:

  1. Malmin rakentamiseen liittyvät asemakaavat käsitellään vasta kuntavaalien jälkeen. Näin asukkaat voivat vaaleissa ottaa kantaa alueen kehittämiseen.
  2. Tuleva valtuusto päättää järjestää kuntalaisille äänestyksen Malmin lentokentän kohtalosta – vasta sen jälkeen on aika siirtyä eteenpäin.
  3. Malmin alueen mahdollinen rakentaminen aloitetaan alueelta, joka ei tuhoa lentokenttää tai alueen arvokkaita luontokohteita. Näin pystytään näkemään ja arvioimaan, miten maaperä ylipäätänsä soveltuu rakentamiseen ennen kuin tehdään peruuttamatonta vahinkoa koko alueelle.

 

Lisätiedot:

Harriet Lonka, Helsingin Keskustan puheenjohtaja
Puh. 040 0755475

Eeva Kärkkäinen, pormestariehdokas
Puh. 040 149 2201

Terhi Peltokorpi, kaupunginvaltuutettu
Puh. 040 557 4671

(päivitetty 29.3. klo 21.17)

EtusivuUutisetHelsingin Keskusta: Malmin kaavoittaminen pysäytettävä kuntavaalien yli