Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,
Helsinki on vahva, kasvava ja vetovoimainen pääkaupunki, jonka elinvoiman ja menestymisen edellytyksiä pitää vahvistaa pitkäjänteisesti. Käsittelyssä oleva talousarvioesitys vastaa pääosin tähän tavoitteeseen.
Toimivat rakenteet, laadukkaat peruspalvelut ja arjen turvallisuus ovat edellytyksiä Helsingin kehittymiselle elinvoimaisena ja jokaiselle kaupunkilaiselle hyvänä asuinpaikkana. Meillä pitäisi olla myös selkeä näkemystä siitä, mikä on Helsingin visio. Nyt tämä visio puuttuu tai on hämärä.
Keskustan eduskuntaryhmä julkisti eilen vaihtoehtobudjettinsa. Sen toisena otsikkona oli ”Pelastetaan palvelut”. Valtuustoryhmämme on tyytyväinen siihen, että Helsingin talousarvioehdotuksessa on myös vahva pyrkimys tähän. Talousarvio sisältää lukuisia asioita, joissa on tietoisesti päätetty olla laskematta palvelujen tasoa, vaikka maan hallitus leikkaa niiden rahoitusta. Puhummepa sitten henkilöstömitoituksesta, hoitoon pääsyn määräajoista, ammatillisesta koulutuksesta tai kulttuurin ja sote-järjestöjen avustuksista.
Olemme äärimmäisen huolissaan HUS:n tilanteesta. Niin rahoituksesta kuin päivittäisestä johtamisestakin. HUS:n tavoitteena on olla terveydenhuollon edelläkävijä ja houkutteleva sote-alan työnantaja. Viimeaikaiset otteet ovat olleet jotain aivan muuta. Tästä tilanteesta ovat vastuussa yhtä lailla maan hallitus kuin Uudenmaan alueen hyvinvointialueiden ja Helsingin johtavat puolueetkin. Korjausliikkeet pitäisi tehdä ensi tilassa.
Lasten ja nuorten hyvinvoinnin vahvistaminen on välttämätöntä. Keskusta korostaa, että lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden saavutettavuutta on parannettava, ja perheille suunnattua varhaista tukea ja kotipalvelua on tärkeää lisätä. Erityistä huomiota kaikissa palveluissa on kiinnitettävä helsinkiläisten yksinäisyyden vähentämiseen ja yhteisöllisyyden vahvistamiseen. Kiireettömään hoitoon tulisi päästä yhtä nopeasti jokaisella terveysasemalla ja nimetä jokaiselle omalääkäri, ei vain pyrkiä siihen. Ikäihmisten turvallinen vanhuus ja vammaisten ihmisten palveluiden laatu ja riittävyys on varmistettava muutoinkin kuin paperilla.
Talousarvioehdotuksessa todetaan, että alle 3-vuotiaiden varhaiskasvatukseen osallistuminen on kasvanut, mikä on kasvattanut henkilöstötarvetta ja -kustannuksia. Keskusta on esittänyt edellisinä vuosina, että Helsinki palauttaisi kotihoidon tuen kuntalisän alle 2-vuotiaille lapsille. Teen tämän esityksen myös nyt.
”Lisätään 9 miljoonaan euroa talousarviokohtaan 2 10 03 Korvaukset ja avustukset. Määrärahasiirrolla rahoitetaan kotihoidon tuen Helsinki-lisä palauttaminen alle 2-vuotiaille lapsille (264 €/kk).”
Lapset ja nuoret viettävät merkittävän osan valveillaoloajastaan koulussa. Kun uusia kouluja rakennetaan, emme tarvitse enää lisää uusia avoimia oppimisympäristöjä. Panostamalla turvallisiin ja häiriöttömiin oppimisympäristöihin, riittävään henkilöstöön varmistamme, että jokaisella helsinkiläisellä lapsella on paremmat edellytykset voida hyvin ja menestyä myös opinnoissaan. Hyvät työskentelyolosuhteet näkyvät myös aikuisten pysyvyytenä ja vähempänä vaihtuvuutena lasten arjessa niin varhaiskasvatuksessa kuin kouluissakin.
Kaupunkilaisten mahdollisuuksista osallistua kulttuuri- ja liikuntaharrastuksiin ja liikkua vuodenajasta ja asuinalueesta riippumatta huolehditaan ensi vuonnakin. Pidämme todella tärkeänä, että harrastamisen Suomen mallin jatkuvuus turvataan ensi vuonna.
Palvelujen suunnittelussa on huomioitava entistä paremmin asukkaiden kokemukset ja näkemykset. Asiakaspalautetta tulisi kerätä ja hyödyntää nykyistä enemmän myös palvelujen kehittämisessä. Myös kaupungin omien työntekijöiden aitoa mahdollisuutta osallistua toiminnan kehittämiseen tulee parantaa.
Yhteisestä omaisuudesta on huolehdittava yhtä lailla kuin omastaan. Tämä on myös asennekysymys. Puhutaanpa sitten palmuista tai koulukiinteistöistä. Helsinkiläisten kokemukselle kaupungista on todella merkityksellistä, jakautuvatko investoinnit mahdollisimman yhdenvertaisesti kaupungin eri alueille ja miten kaupunki huolehtii eri kaupunginosissa leikkipuistoista, urheilukentistä ja muusta yhteisestä ympäristöstämme. Tämä on myös osa segregaation torjuntaa.
Elinkeinopolitiikan ja elinvoiman vahvistaminen on keskeinen osa kaupungin kehittämistä. Talousarviossa tunnistetaan oikein, että yhteistyö yliopistojen ja yritysten kanssa uusien innovaatioiden edistämiseksi on välttämätöntä. Helsingin tulee tukea yritysten toimintaedellytyksiä ja vaikuttaa siihen, että Helsinkiin on houkutteleva paikka investoida.
Helsingin houkuttelevuutta matkailu-, tapahtuma ja kulttuurikohteena kehitetään. Tätä tulee tehdä myös ympärivuotisen matkailutarjonnan vahvistamiseksi. Helsingin voisi houkutella myös turvallisuutta ja vastuullisuutta arvostavia matkailijoita. Kannustamme Helsinkiä tässäkin entistä vahvempaan yhteistyöhön helsinkiläisten yrittäjien ja yhteisöjen kanssa.
Arvoisa puheenjohtaja, kiitämme kaikkia talousarvion valmisteluun osallistuneita.