Aluevaltuustoaloite omaishoidon neuvottelukunnan perustamisesta

Omaishoidolla tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen tai sairaan henkilön hoidon ja huolenpidon järjestämistä kotioloissa omaisen tai muun hoidettavalle läheisen henkilön avulla.

Omaishoidossa hoivan tarve perustuu hoidettavan henkilön terveydentilan tai toimintakyvyn heikentymiseen tai vammaisuuteen ja se koskettaa kaikenikäisiä henkilöitä. Omaishoito on laitoshoitoon verrattuna merkityksellinen ja kustannustehokas vaihtoehto huolehtia läheisestä.

Aloitteessa esitettiin, että hyvinvointialueelle perustetaan omaishoidon neuvottelukunta, johon kuuluisi hyvinvointialueen omaishoitoyhdistysten edustus, virkamiesedustus, valtuutettuja omaishoidosta vastaavasta lautakunnasta ja tarvittaessa muita tahoja.
Lohjalla on toiminut Suomen ensimmäinen omaishoitajien neuvottelukunta jo vuodesta 2009 lähtien. Espoossa on ollut toiminnassa omaishoitajaverkosto.

Neuvottelukunnan toiminnalla olisi ollut tarkoitus kehittää omaishoidon kokonaisuutta, edistää asiakaslähtöisyyttä ja tukea omaishoitoperheiden jaksamista ja hyvinvointia. Näin palvelujärjestelmää olisi voitu kehittää vastaamaan paremmin asiakkaiden tarpeita sekä toimimaan ennaltaehkäisevästi ja kustannustehokkaasti.
Tavoitteena oli myös tiedonkulun ja vuoropuhelun vahvistaminen. Neuvottelukunnan toiminnalla olisi turvattu koko maakunnan alueella tasapuolinen kohtelu.

Keskusta peräänkuuluttaa aloitteessaan selkeää tavoitteellista omaishoitostrategiaa, jolla parannetaan ja yhtenäistetään omaishoitajien asemaa. Strategian tulee huomioida alueen omaishoidon kokonaistilanne, tuen ja palveluiden tarpeet sekä kehittämiskohteet, jotta palvelut vastaavat joustavasti omaishoitoperheiden erilaisiin tilanteisiin.

Taloudellinen tuki ja palvelut pitää olla oikeassa suhteessa hoivan sitovuuteen ja vaativuuteen.

12.12.2023 aluevaltuusto päätti, ettei hyvinvointialueelle ole tällä hetkellä tarkoituksenmukaista perustaa yksittäisten asiakas- tai asukasryhmien, kuten omaishoitajien neuvottelukuntia. Perusteluna lausuttiin, että ”uusien rakenteiden luominen johtaisi helposti päällekkäisyyteen ja nykyisessä taloustilanteessa hyvinvointialueiden rakenteita on arvioitava myös niiden tuomien kustannusten näkökulmasta. Jo nykyisellään omaishoitoperheiden ja järjestöjen osallistuminen palvelujen kehittämiseen mahdollistuu olemassa olevien rakenteiden ja kumppanuuksien kautta”.

Käsittelyn aikana Lotta Paakkunainen esitti aluehallitukselle toivomuksen: ”Aluevaltuusto toivoo omaishoitajayhdistysten huomioimisen selvittämistä valmisteilla olevassa osallisuusohjelmassa”. Eerikki Viljanen kannatti esitystä. Keskustelun päätteeksi toivomus lisättiin hallintosäännön 25 § mukaisesti yksimielisenä pöytäkirjaan.

Lue tästä aloite:
Aloite omaishoidon neuvottelukunnan perustamisesta

Lue tästä päätös:
Vastaus aloitteeseen

Lue seuraavaksi

Työharjoittelun ohjauksen laatu vaikuttaa työnantajakuvan muodostumiseen
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen nuorin valtuutettu Otto Suhonen piti puheen ensimmäisessä aluevaltuuston kokouksessa. Puheessa otettiin kantaa sote-alan opiskelijoiden harjoittelupaikkatarjontaan ja työharjoittelun vaikutuksiin. Suurin osa työnantajakuvasta rakentuu opiskeluaikana. Hyvällä työharjoittelukokemuksella on ratkaiseva merkitys työpaikkaa valittaessa. Hyvään kokemukseen vaikuttaa saadun ohjauksen laatu ja riittävyys.
16.6.2025 / Uutiset
Järjestöjen tukeminen on investointi yhteisöön
Outi Lankia on huolissaan järjestöjen tulevaisuudesta. Sote-uudistus jätti järjestöt epävarmuuteen. Rakennemuutoksen ohella maan hallitus on ilmoittanut leikkaavansa järjestöavustuksista. Leikkaukset heikentävät järjestöjen toimintaedellytyksiä ja sillä on suora vaikutus ihmisten arkeen ja hyvinvointiin.
13.6.2025 / Uutiset
Haemme piiritoimistollemme näkemyksellistä, yhteiskunnallisesta päätöksenteosta kiinnostunutta ja hyvät viestinnälliset valmiudet omaavaa aluekoordinaattoria.
11.6.2025 / Uutiset
EtusivuLänsi-UusimaaAluevaltuustoaloite omaishoidon neuvottelukunnan perustamisesta