Länsi-Uudenmaan aluevaltuustoryhmä tutustuu hyvinvointialueen palvelutarjontaan

Lähes kaikilla hyvinvointialueilla valmistellaan palvelustrategiaa. Luonnollisena osana siihen liittyy keskustelu palveluverkosta.

Vierailut ovat tärkeä osa aluevaltuutetun työtä, kun päätetään koko hyvinvointialueen asioista, ei vain oman kotikunnan. Kaikki eivät tunne alueellista palvelutarjontaa riittävän hyvin voidakseen tehdä vastuullisia ratkaisuja palveluverkon kannalta. Vaikka HUS päätöksenteko ei kuulu aluevaltuustolle, on silti hyvä olla tietoinen yhteistyön toimivuudesta.

Hyvinvointialueen päättäjien tahtotila on tarjota vaikuttavia palveluja kaikille asukkaille. Keskustalle siinä tärkeintä ovat hyvin toimivat ja helposti saavutettavat lähipalvelut.

Nummelan terveyskeskus on loistoesimerkki hyvin toimivasta lähipalveluasemasta. Yksikössä on toimiva johto, hyvä ilmapiiri ja henkilöstön rekrytoinneissa onnistutaan hyvin.
Myös Lohjan sairaalan rekrytoinneissa on onnistuttu. Kaikki vapaat hoitajavakanssit on pystytty täyttämään ja lääkäriresurssikin on vähintään kohtuullinen.
Nummelassa ja Lohjalla tilat ovat vanhat ja se näkyy osittain toiminnallisuuden haasteena. Sokkeloisten tilojen sijaan avoimemmat tilaratkaisut säästäisivät resursseja.

Hoidon tarpeen arviointi on Nummelassa sujuvaa. Arviointitiimiin kuuluu usean hoitajan lisäksi kaikissa työvuoroissa myös lääkäri. Pääosin ollaan tilanteessa, jossa palvelu- ja takaisinsoittopyyntöihin päästään vastaamaan saman päivän aikana. Takaisinsoittojärjestelmään tulee puheluita keskimäärin 1700 viikossa eli noin 340 joka arkipäivä.

Lohjalla sairaalan ja terveyskeskuksen kiirevastaanottotoiminta päivystävät tiiviissä yhteistyössä. Potilas saa nopeasti hoidon tarpeen arvion ja ohjautuu ketterästi oikeaan hoitopaikkaan.
Sairaalan päivystyksessä on keskimäärin 60-80 käyntiä vuorokaudessa mikä tekee n 600 käyntiä viikossa.

Lohjan sairaala on tehokas yksikkö keskeisellä sijainnilla ja hyvällä palvelumuotoilulla.
Sairaalan päivystyksessä pystytään aloittamaan tehohoitotasoinen hoito ja päivystyksen vieressä olevalla päivystysvalvontaosastolla pystytään hoitamaan vaativan tehohoitotasoisia potilaita jopa päiviä. Synnytysosastolla on kaksipaikkainen vastasyntyneiden valvontayksikkö ja synnytysosastolla oma sektioleikkaussali. Päivystysleikkauksia varten sairaalassa päivystää lisäksi yksi leikkaussali.

Päättäjille sekä Nummelasta että Lohjalta lähtee yhtenevät terveiset.
Toimivan arjen sujuvoittamiseksi on ensisijaisen tärkeää saada työkalut kuntoon. Potilastietojärjestelmien tulisi olla yhtenäisiä ja toimivia, jolloin ne vahvistavat potilasturvallisuutta ja helpottavat työn tekemistä.

Aluevaltuustoryhmän vierailujen tavoitteena on selvittää palvelujen käytettävyyttä ja saada työntekijöiden näkökulmaa päätöksenteon tueksi.

Lue seuraavaksi

Työharjoittelun ohjauksen laatu vaikuttaa työnantajakuvan muodostumiseen
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen nuorin valtuutettu Otto Suhonen piti puheen ensimmäisessä aluevaltuuston kokouksessa. Puheessa otettiin kantaa sote-alan opiskelijoiden harjoittelupaikkatarjontaan ja työharjoittelun vaikutuksiin. Suurin osa työnantajakuvasta rakentuu opiskeluaikana. Hyvällä työharjoittelukokemuksella on ratkaiseva merkitys työpaikkaa valittaessa. Hyvään kokemukseen vaikuttaa saadun ohjauksen laatu ja riittävyys.
16.6.2025 / Uutiset
Järjestöjen tukeminen on investointi yhteisöön
Outi Lankia on huolissaan järjestöjen tulevaisuudesta. Sote-uudistus jätti järjestöt epävarmuuteen. Rakennemuutoksen ohella maan hallitus on ilmoittanut leikkaavansa järjestöavustuksista. Leikkaukset heikentävät järjestöjen toimintaedellytyksiä ja sillä on suora vaikutus ihmisten arkeen ja hyvinvointiin.
13.6.2025 / Uutiset
Haemme piiritoimistollemme näkemyksellistä, yhteiskunnallisesta päätöksenteosta kiinnostunutta ja hyvät viestinnälliset valmiudet omaavaa aluekoordinaattoria.
11.6.2025 / Uutiset
EtusivuLänsi-UusimaaLänsi-Uudenmaan aluevaltuustoryhmä tutustuu hyvinvointialueen palvelutarjontaan