Eeva Kärkkäinen: Korvaamaton lähiluonto

Eeva Kärkkäinen:
Korvaamaton lähiluonto

Kuluneena keväänä monen helsinkiläisen harrastaminen on ollut tavallisesta poikkeavaa. Sisäliikunnan ja jumppatuntien sijaan olemme löytäneet itsemme normaalia useammin kävelemästä ja juoksemasta lähiluonnossa.

Itselleni lähimetsät ja rannat ovat muutenkin tärkeä paikka virkistäytymiselle, mutta viime kuukausina kevään merkkejä on tullut seurattua poikkeuksellisen tiiviisti. Jokapäiväiset ulkoilut luonnossa ovat olleet henkireikä etätyöpäivien keskellä.

Lähiluonto ei ole itsestäänselvyys. Helsinki päätti vuonna 2016 uudesta yleiskaavasta, joka ohjaa kaupungin yhdyskuntarakenteen kehittämistä pitkällä aikavälillä. Kaupunkilaiset saivat tuolloin taistella urakalla Keskuspuiston ja muiden tärkeiden virkistysalueiden puolesta. Taistelu onnistui. Yleiskaavan henki on nyt yleisesti ottaen oikea: kehittää Keskuspuistoa ja muuta lähiluontoa.

Yleiskaavan henkeä pitäisikin jatkossa noudattaa kaikessa kaupungin kehittämisessä. Esimerkiksi viime aikoina puhututtaneessa Pirkkolan uuden urheiluhallin rakentamisessa olisi pitänyt ensisijaisesti selvittää sellaiset hallin sijoittamisvaihtoehdot, joissa haitat korvaamattoman arvokkaalle lähiluonnolle minimoidaan. Kun puut on kaadettu matalaksi ja parkkipaikka rakennettu, lähiluontoa on vaikea saada takaisin.

Suuntaa kannattaa korjata, kun se vielä on mahdollista. Pirkkolassa hallin rakentaminen on nyt jäissä hankkeesta tehtyjen valitusten takia. Kaupungin olisi syytä myöntää hallin paikan suunnittelussa tehty virhe ja selvittää hallille pikavauhtia vaihtoehtoinen sijainti. Kaikki ovat varmasti yhtä mieltä, että uusi halli tulee tarpeeseen. Lasten harrastuksia ja lähiluontoa ei ole pakko asettaa vastakkain, vaan ne voidaan hyvin sovittaa yhteen.

Koronakevät on entisestään teroittanut tarvetta riittävälle määrälle luontoa eri puolilla kaupunkia. Paikoin lenkkipolut ovat olleet niin täynnä, että osa ulkoilijoista on ryhtynyt ajoittamaan kävelynsä ruuhkahuippujen ulkopuolelle.

Kun Helsinki tulevina vuosina kasvaa, lähiluonnosta kiinni pitäminen on entistäkin tärkeämpää. Tämä pitää olla johtotähtenä myös Töölönlahden kehittämisessä. Töölönlahti on tärkeä luonnon keidas keskellä tiiviisti rakennettua kantakaupunkia. Sitä ei saa pilata tekemällä ympäristöstä liian rakennettua.

Kolumni on julkaistu Helsingin Uutisissa
https://www.helsinginuutiset.fi/paakirjoitus-mielipide/2259180

 

Lue seuraavaksi

Jukka Männistö - Vielä kerran sotesta
Olen monta kertaa vuosien aikana todennut, että en enää kirjoita sotesta, en enää seuraa sotea, en enää pohdi sotea. Mutta kyse kuitenkin on meitä kaikkia koskettavasta asiasta, joten sote…vielä kerran.
16.10.2020 / Uutiset
Pidetään kouluterveydenhoitajat kouluissa ja laajennetaan ennaltaehkäisevien terveyspalveluiden tarjontaa
Helsingin kaupunki on ilmoittanut siirtävänsä osan kouluterveydenhoitajista osa- ja kokopäiväisesti koronaviruksen jäljitystehtäviin. Osa kouluista on jäämässä kokonaan ilman kouluterveydenhoitajia jopa kahdeksaksi viikoksi. Tehty ratkaisu ei ole kestävä lasten ja nuorten edun kannalta. Kouluterveydenhoitajat tarvitaan kouluilla.
15.10.2020 / Uutiset
SOSTER-SEURA: Sote-palveluiden saatavuus ja turvallisuus on taattava myös korona-aikana
Korona-epidemia jyllää kautta maapallon. Suomi on onnistunut tähän asti hyvin pandemian hoidossa. Se on vaatinut valmiuslain käyttöönottoa ja antanut mahdollisuuden poikkeamaan hoitotakuusta ja käyttää erikoistoimenpiteitä yhteiskunnassa. Tehokkaalla hoidolla on vakavia sekä taloudellisia että terveydellisiä vaikutuksia, joita voimme tällä hetkellä vain arvailla.
17.8.2020 / Uutiset
EtusivuUutisetEeva Kärkkäinen: Korvaamaton lähiluonto