Helsingin Keskusta lomauttaa toiminnanjohtajansa ja ehdottaa piirikokoukselle ylimääräistä jäsenmaksukeräystä

Kuvassa osallistujia Helsingin Keskustan syyskokouksessa vuonna 2022

Helsingin Keskusta lomauttaa toiminnanjohtajansa kahdeksi kuukaudeksi. Syynä on huhtikuussa Keskustan puoluevaltuustossa tehty päätös leikata puolueen piireille kohdistettua puoluetukea osana puolueen sopeuttamistoimia.

Samalla puoluevaltuusto päätti leikkauspäätösten yhteydessä muuttaa piireille maksettavan tuen jakoperusteita, jotka ovat Helsingin piirille merkittävä huononnus. Jo tätä vuotta koskeva muutos leikkaa Helsingin piiriltä puoluetuesta 37 prosenttia ja ensi vuodella kaavailtu leikkausehdotus on 56 prosenttia.

– Meidän oli pakko tehdä heti nämä valitettavat toimenpiteet, muuten koko yhdistys olisi käytännössä kaatunut taloudellisesti, toteaa Helsingin piirin puheenjohtaja Ville-Veikko Rantamaula.

– Tulemme esittämään tiistaina 9.5. pidettävälle piirikokoukselle, että keräämme ylimääräisen jäsenmaksun. Nämä toimenpiteet turvaavat toimintamme vuoden loppuun asti, Rantamaula jatkaa.

Puoluetuki on merkittävin yksittäinen tulonlähde piirille ja siksi leikkauksen vaikutukset ovat suuret. Jatkossa Keskustan Helsingin piirin saama tuki puoluevaltuuston päätöksen mukaan supistuu lähes 30 000 euroa. Puoluetuen määrä putoaa 49 000 eurosta (vuonna 2022) arviolta 22 000 euroon vuonna 2024. Piirin toiminnan pitäisi kattaa ainoan palkatun henkilön eli toiminnanjohtajan palkka sekä kaikki juoksevat kulut – tilaisuudet tarjoiluineen, lehti-ilmoituksineen sekä toteuttaa vaaleja. Puoluetuen lisäksi leikkaukset kohdistuvat myös muihin puolueen rahoitusinstrumentteihin, joiden kautta on rahoitettu esimerkiksi tapahtumien ja tempausten toteuttamista hakemuspohjalta.

– Vaalitappio pakottaa koko puolueen ja sen piirit koviin säästötoimiin. Helsingin osalta leikkaukset ovat kuitenkin täysin kohtuuttomat ja osuvat siihen suhteellisesti kovimmin. Tämä tapahtuu samaan aikaan, kun jälleen kerran olemme juhlallisesti julistaneet, että tarvitsemme koko Suomen – myös kaupunkien – arjen ymmärtämistä ja panostuksia järjestötoimintaan ja paikalliseen vaikuttamistyöhön.

– Millä tätä tehdään Helsingissä jatkossa? Täysin vapaaehtoisvoiminko 660 000 asukkaan kaupungissa, Rantamaula pohtii.

Lisätiedot:

puheenjohtaja Ville-Veikko Rantamaula, vv.rantamaula(at)gmail.com

EtusivuUutisetHelsingin Keskusta lomauttaa toiminnanjohtajansa ja ehdottaa piirikokoukselle ylimääräistä jäsenmaksukeräystä