Ville-Veikko Rantamaulan puhe 1.5. Keskustan vihreässä vapussa Kyösti Kallion patsaalla

Vappupuhe 1.5.2023 Ville-Veikko Rantamaula, Helsingin piirin puheenjohtaja

Arvoisa ministeri, hyvät vapun juhlijat, keskustaystävät!

Keskustan Vihreää vappua on pidetty 70-luvulta asti Kyösti Kallion patsaalla. Kallion kuuluisin lausahdus lienee vuodelta 1940 ”Kuivukoon käteni, joka on pakotettu tällaisen paperin allekirjoittamaan” talvisodan lopettaneen rauhansopimuksen valtakirjan kirjoitushetkellä. Mitäpä mahtavat perussuomalaiset lausahtaa, kun allekirjoittavat tulevan oikeistohallituksen hallitusohjelman. Vai lausahtavatko mitään? Taitaa ministerimersun nahkaisen takapenkin kutsu peittää alleen muut mietteet.

Yhdeksän miljardia euroa sopeutuksia seuraavan kahden hallituskauden aikana. Yhdeksän miljardia. Tämä on hallitusneuvottelijan tavoite. Se on hirmuinen määrä rahaa, etenkin kun otetaan huomioon kansainvälisesti epävakaa tilanne ja sumuisat maailmantalouden näkymät. Euroopassa on sota, ja koko Eurooppa painii samantyyppisten huolien kanssa kuin me. Säästöjen aikasaaminen tulee tarkoittamaan rajuja sosiaaliturvauudistuksia, aluepoliittisia ratkaisuja ja paljon muuta. Tasapainoa sopeuttamistoimiin on vaikea arvioida, mutta näin keskustalaisittain jo hiukan hirvittää, pysyvätkö kaikki mukana.

Pelkkien hyväosaisten etujen turvaaminen ei riitä, ja se on myös Kokoomuksen hyvä muistaa. Vai ratkeavatko 9 mrd säästöt sillä, että laitamme rajat kiinni? Mistä saamme jatkossa tarvittavaa lisätyövoimaa puutarhoihin tai hoitoalalle, busseja kuljettamaan ja ravintoloihin? Nyt on hetki antaa myös perussuomalaisten vastuunkantajan paikalta näyttää, miten Suomelle edullista sisä- ja ulkopolitiikkaa tehdään. Pelkällä diesel-veron poistamisella eivät maamme asiat ratkea.

Hyvät helsinkiläiset,

Vappu on työn juhla. Itse vietin lapsuuteni vaput meidän maatilalla, jossa perinteisesti otettiin perunat itämään kellarista, siivottiin paikat ja jos naapuri ehti, niin levitettiin lannat pelloille. Lannanhajua tänä päivänä ei enää useinkaan pääse kokemaan, paitsi politiikassa. Meille keskustalaisille työ ja toimeliaisuus on verissä. Parasta sosiaaliturvaa on työ. Ihmisistä välittämistä ei ole se, että teemme sosiaaliturvasta passioivan, vaan se, että meistä jokainen saadaan voimiensa ja kykyjensä mukaan työelämään. On se sitten 4 tai 40 tuntia viikossa. Työelämää onkin kehitettävä siten, että myös osa-aikainen työ on aina kannattavaa. Nyt se ei sitä ole. Myös paikallinen sopiminen pitää mahdollistaa alle 10 hengen järjestäytymättömissä yrityksissä yleissitovien työehtosopimusten kautta. Ikääntyvässä Suomessa myös yhä eläkeikäisiä on kannustettava jatkamaan työssä esimerkiksi verohelpotusten avulla varsinaisen työuran jälkeen, jos he niin haluavat – ja onneksi todella moni haluaa. Meidän on ylipäätään yhteiskuntana luotettava nykyistä enemmän ihmisten ja työpaikkojen kykyyn ratkaista asioita.

Hyvät aatesisaret ja veljet!

Oman puolueemme on nyt katsottava peiliin monestakin syystä. Olemme esimerkiksi uskotelleet itsellemme, että perussuomalaiset eivät vie meiltä ääniä. Kyllä muuten vievät. Ja ovat vieneet myös aktiivitoimijoitamme. Olemme sulkeneet silmiämme joissain asioissa, katsoneet muualle, kun pitäisi katsoa kohti. Esimerkiksi maahanmuuttopolitiikassa. Keskustan ratkaisu ei kuitenkaan ole maahanmuuton estäminen, vaan sen varmistaminen, että ihmiset kotoutuvat tänne. Siinä tarvitaan paljon nykyistä enemmän tukea ja toimia. Jos me jotain oppia haluamme ottaa perussuomalaisilta, on se huomion kiinnittäminen ihmisten todellisuuksien eriytymiseen ja maahanmuuttopolitiikkaan, mutta ilman rasismia. Kaikille nuorille on tehtävä turvallinen ja yhteenkuuluvuuden tunnetta lisäävä yhteiskunta. Ongelmista puhuminen ei ole syrjintää. Se on välittämistä. Keskustan on ymmärrettävä, mistä perussuomalaisia äänestäneiden huolet kumpuavat ja kunnioitettava sitä – mutta meillä on monessa kohdin erilaiset ratkaisut näihin huoliin.

Ystävät,

Keskusta ei voi hirttää itseään romanttiseen ajatukseen itsestään maalaispuolueena. Ihmisiä eivät kiinnosta historian saavutukset, vaan tämän hetken teot ja niiden yhteys omaan elämään. Meidän pitää silti edelleenkin nojata Keskustan ydinarvoihin: kestävään luontosuhteeseen, vastuun ottoon itsestä ja muista ja sydämen sivistykseen. Myös Kallion perintöön tehdä vaikeita asioita pystypäin, kun maalla on tarve. Keskustan on teemoissaan pystyttävä puhuttelemaan nykyistä paremmin myös meitä kaupunkien ja kasvukeskuksien asukkaita.

On aika laskea jalat maahan. Hakea tuntuma ihmisten arkeen koko Suomessa. Meidän pitää keksiä uudelleen itsemme yleispuolueena.

Voimme mennä pää pystyssä oppositioon. Oppositio ei ole mikään juhlimisen paikka, mutta se antaa aikaa puolueen kehittämiseen.

Hyvät keskustalaiset!

Aloitetaan itsemme uudelleen keksiminen Keskustana jo tänään. Ei käperrytä sisäänpäin, otetaan mukaan uusia ihmisiä. Pohditaan mikä suomalaisia yhdistää, ei revi.

Toivotan myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpolle viisautta ja voimia hallituksen muodostamiseen. Sanonnan mukaan vastatuuli tekee viisaaksi ja vahvaksi. Jos ei muuta, niin eiköhän ainakin vastatuulta ole luvassa alkavalla vaalikaudella niin hallituksen kuin opposition vesillä. Mutta Suomi on aina ja jatkossakin maa, jossa vain yhdessä tuumin menestymme – vastatuulessa ja tyvenessä.

Hyvää vappua kaikille!

EtusivuUutisetVille-Veikko Rantamaulan puhe 1.5. Keskustan vihreässä vapussa Kyösti Kallion patsaalla