Helsingin Keskusta: Venäjänkielinen väestö Suomessa ei ole syyllinen Ukrainan sotaan – syyllistämiselle ja syrjinnälle ei saa antaa sijaa

Tavallinen kansa Venäjällä ja venäjänkieliset suomalaiset eivät ole syyllisiä tai vastuussa Venäjää diktatorisesti hallitsevan Putinin päätöksestä hyökätä demokraattiseen, itsenäiseen naapurimaahansa Ukrainaan. Vaikka pelko ja huoli moukaroivat, mitään väestönosaa ei saa sodan verukkeella syrjiä sen kielen, etnisen taustan tai nimen perusteella.

Keskustan Helsingin piiri on saanut viime viikon aikana jäsenistöltään viestejä siitä, että Helsingissä ihmisiä on nimitelty näiden puhuessa keskenään venäjää. Osa venäjänkielisistä kaupunkilaisista kokee olonsa turvattomaksi ja uhatuksi. Erityisen huolestuttavaa on se, että myös lapset ja nuoret saavat osansa huonosta käytöksestä, jonka motiiveja heidän on vaikeaa mieltää. Myös perättömiä huhuja on levitetty. Tällainen toiminta on ehdottomasti tuomittavaa ja länsimaisten arvojemme vastaista.

Helsingin piiri muistuttaa, että sen toiminnassa mukana olevien erilaiset taustat, muun muassa äidinkieli, etninen alkuperä ja kulttuuri ovat rikkaus ja voimavara niin puolueelle kuin koko Suomelle. Huoli hyökkäyssodasta eurooppalaisessa valtiossa on yhteinen, eivätkä ihmisten väliset jännitteet ja eripura sitä liennytä.

Tilanteesta pitää voida keskustella avoimesti ja psykologisesti turvallisesti. Leimaamisella, loukkaamisella ja harkitsemattomilla kommenteilla emme puolusta maatamme.

Lisätiedot:

Noora Juvonen, toiminnanjohtaja
puh. 0400 457 771

Helsingin Keskusta

EtusivuUutisetHelsingin Keskusta: Venäjänkielinen väestö Suomessa ei ole syyllinen Ukrainan sotaan – syyllistämiselle ja syrjinnälle ei saa antaa sijaa