Keskustan talousarvioaloite: Kotihoidon tuen kuntalisän palauttamiseen varattava riittävä rahoitus

Helsingin kaupunginvaltuusto teki vuoden 2021 talousarviosta päättäessään päätöksen rajata kotihoidon tuen kuntalisän 1.6.2021 alkaen vain alle 1-vuotiaille kotona hoidettaville lapsille.

Helsinki-lisä mahdollisti ennen sen leikkaamista nykyistä useammalle perheelle lapsen hoitamisen kotona vanhempainvapaan jälkeen kaksivuotiaaksi asti. Osassa perheistä myös isommat sisarukset olivat tällöin joko osittain tai kokonaan kotihoidossa. Ilman kuntalisää hoitovapaalle jääminen on mahdollista lähinnä hyvätuloisille perheille korkeiden asumiskustannusten Helsingissä.

Lasten kotihoitoa ja päiväkodeissa annettavaa varhaiskasvatusta ei tule asettaa vastakkain. Noin 82 prosenttia perheistä käyttää Suomessa kotihoidon tukea jossain vaiheessa ennen kuin lapsi täyttää kolme vuotta. Osa perheistä käyttää tukea vain muutaman kuukauden. Tutkimusten mukaan kotihoidon tuen taso vaikuttaa myös siihen, miten pitkään perhe hoitaa lastaan kotona kotihoidon tuella.

Helsingissä on ollut suuria vaikeuksia vastata perheiden palvelutarpeisiin viime vuosina. Yhä useampi vanhempi on joutunut siirtämään töihin paluuta, koska lapselle on osoitettu päiväkotipaikka kohtuuttoman kaukaa kotoa. Tavoite lähipäiväkotiperiaatteen noudattamisesta on jäänyt puheiden tasolle. Helsingin varhaiskasvatus on suurissa ongelmissa, kun vanhemmat on ajettu myös tukileikkauksilla hakemaan yksivuotiaille lapsilleen paikkaa päiväkodista.

Kotihoidon tuen kuntalisän leikkaus on heikentänyt Helsingin perheystävällisyyttä. Leikkaus on toteutettu vieläpä erittäin haastavana aikana. Lapsiperheiden arki on kuormittunut koronaepidemian vuoksi. Varhaiskasvatuksen työvoimapula on pahentunut, sekä vakituisten työntekijöiden, että sijaisten palkkaamisessa on suuria vaikeuksia.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että vuoden 2023 talousarvioon varataan riittävä rahoitus kotihoidon tuen kuntalisän palauttamiseen 1-2-vuotiaille lapsille.

 

Helsingin Keskustan valtuustoryhmä 2.3.2022

 

Terhi Peltokorpi

valtuutettu

 

Laura Kolbe

valtuutettu

 

 

EtusivuUutisetKeskustan talousarvioaloite: Kotihoidon tuen kuntalisän palauttamiseen varattava riittävä rahoitus