SOSTER-SEURA: Sote-palveluiden saatavuus ja turvallisuus on taattava myös korona-aikana

Sosiaali- ja terveuspoliittisen seuran kannanotto:

Sote-palveluiden saatavuus ja turvallisuus on taattava myös korona-aikana

Korona-epidemia jyllää kautta maapallon. Suomi on onnistunut tähän asti hyvin pandemian hoidossa. Se on vaatinut valmiuslain käyttöönottoa ja antanut mahdollisuuden poikkeamaan hoitotakuusta ja käyttää erikoistoimenpiteitä yhteiskunnassa. Tehokkaalla hoidolla on vakavia sekä taloudellisia että terveydellisiä vaikutuksia, joita voimme tällä hetkellä vain arvailla.

Kiireettömässä hoidossa ovat hoitotakuun ajat ylittyneet sekä perusterveydenhuollossa mukaan lukien suun terveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa. Koronan edellyttämien työvoiman järjestelyjen ohella potilaiden pelolla sairastua sekä hoitoaikojen perumisilla ja siirroilla on ollut vaikutus hoitojonojen ruuhkautumiseen. Hoitoa odottaneista lähes 8000 on odottanut yli puoli vuotta, kun vastaava tilanne on viime vuosina ollut noin 1000 potilasta. Myös 3-6 kuukautta odottaneita on 13 000 potilasta enemmän kuin normaalisti. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan jonojen purku voi viedä yli kaksi vuotta. Jos toinen aalto tulee, tilanne vain pahenee.

Soster-seura on huolissaan hoidon saatavuudesta ja turvallisesta hoitoon pääsystä. Seuran mukaan talous ei voi olla esteenä sille, että tilanne korjataan pikaisesti ja varmistetaan perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon palvelujen saatavuus turvallisesti.  Erikoissairaanhoidon osalta tarvitaan sairaanhoitopiirien yhteisponnistusta, palvelujen merkittävää ostamista yksityisiltä yrityksiltä sekä henkilöstön vapaaehtoisen ylityön lisäämistä kunnollisella korvauksella.

Perusterveydenhuollon osalta kuntien rahoitusta on lisättävä määräaikaisesti, kunnes palvelujen järjestämisestä vastaavat maakunnat. Sote ratkaisu on päätettävä ja väliaikaishallinto perustettava pikaisesti. Sote ratkaisussa on tärkeää kansalaisten lähipalvelujen varmistaminen kaikkialla maassa niin, että maakunnan tuottamat sote-palvelut ja kuntien tuottamat hyvinvointia ja terveyttä edistävät palvelut muodostavat toimivan lähipalveluverkoston. Maakunnan sote-keskuksen lisäksi täytyy jokaisessa kunnassa olla yhteisökeskus, josta saa apua ja tarvittaessa konsultaation sote-keskukseen. Koko maakunnan alueen kattava palveluverkosto on kaiken lähtökohta.

Lue seuraavaksi

Helsingin Keskusta vaatii määrätietoisia toimia koronatestaamisen turvaamiseksi ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden vahvistamiseksi
Keskustan mielestä jokaiselle kaupunkilaiselle pitää turvata välitön pääsy koronatestaukseen. Tällä hetkellä testaukseen pääseminen on ei ole johdonmukaista ja jonot ovat pitkät. Räikeimmissä tapauksissa esimerkiksi Espoossa terveyskeskusten takaisinsoittojärjestelmät on puhdistettu ja aloitettu alusta. Silti ajanvaraus koronatestaukseen tulisi olla mahdollista myös netin kautta.
11.8.2020 / Uutiset
Eeva Kärkkäinen: Korvaamaton lähiluonto
Kuluneena keväänä monen helsinkiläisen harrastaminen on ollut tavallisesta poikkeavaa. Sisäliikunnan ja jumppatuntien sijaan olemme löytäneet itsemme normaalia useammin kävelemästä ja juoksemasta lähiluonnossa.
24.6.2020 / Uutiset
EtusivuUutisetSOSTER-SEURA: Sote-palveluiden saatavuus ja turvallisuus on taattava myös korona-aikana