SOSTER-SEURA: Sote-palveluiden saatavuus ja turvallisuus on taattava myös korona-aikana

Sosiaali- ja terveuspoliittisen seuran kannanotto:

Sote-palveluiden saatavuus ja turvallisuus on taattava myös korona-aikana

Korona-epidemia jyllää kautta maapallon. Suomi on onnistunut tähän asti hyvin pandemian hoidossa. Se on vaatinut valmiuslain käyttöönottoa ja antanut mahdollisuuden poikkeamaan hoitotakuusta ja käyttää erikoistoimenpiteitä yhteiskunnassa. Tehokkaalla hoidolla on vakavia sekä taloudellisia että terveydellisiä vaikutuksia, joita voimme tällä hetkellä vain arvailla.

Kiireettömässä hoidossa ovat hoitotakuun ajat ylittyneet sekä perusterveydenhuollossa mukaan lukien suun terveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa. Koronan edellyttämien työvoiman järjestelyjen ohella potilaiden pelolla sairastua sekä hoitoaikojen perumisilla ja siirroilla on ollut vaikutus hoitojonojen ruuhkautumiseen. Hoitoa odottaneista lähes 8000 on odottanut yli puoli vuotta, kun vastaava tilanne on viime vuosina ollut noin 1000 potilasta. Myös 3-6 kuukautta odottaneita on 13 000 potilasta enemmän kuin normaalisti. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan jonojen purku voi viedä yli kaksi vuotta. Jos toinen aalto tulee, tilanne vain pahenee.

Soster-seura on huolissaan hoidon saatavuudesta ja turvallisesta hoitoon pääsystä. Seuran mukaan talous ei voi olla esteenä sille, että tilanne korjataan pikaisesti ja varmistetaan perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon palvelujen saatavuus turvallisesti.  Erikoissairaanhoidon osalta tarvitaan sairaanhoitopiirien yhteisponnistusta, palvelujen merkittävää ostamista yksityisiltä yrityksiltä sekä henkilöstön vapaaehtoisen ylityön lisäämistä kunnollisella korvauksella.

Perusterveydenhuollon osalta kuntien rahoitusta on lisättävä määräaikaisesti, kunnes palvelujen järjestämisestä vastaavat maakunnat. Sote ratkaisu on päätettävä ja väliaikaishallinto perustettava pikaisesti. Sote ratkaisussa on tärkeää kansalaisten lähipalvelujen varmistaminen kaikkialla maassa niin, että maakunnan tuottamat sote-palvelut ja kuntien tuottamat hyvinvointia ja terveyttä edistävät palvelut muodostavat toimivan lähipalveluverkoston. Maakunnan sote-keskuksen lisäksi täytyy jokaisessa kunnassa olla yhteisökeskus, josta saa apua ja tarvittaessa konsultaation sote-keskukseen. Koko maakunnan alueen kattava palveluverkosto on kaiken lähtökohta.

Lue seuraavaksi

Jukka Männistö - Vielä kerran sotesta
Olen monta kertaa vuosien aikana todennut, että en enää kirjoita sotesta, en enää seuraa sotea, en enää pohdi sotea. Mutta kyse kuitenkin on meitä kaikkia koskettavasta asiasta, joten sote…vielä kerran.
16.10.2020 / Uutiset
Pidetään kouluterveydenhoitajat kouluissa ja laajennetaan ennaltaehkäisevien terveyspalveluiden tarjontaa
Helsingin kaupunki on ilmoittanut siirtävänsä osan kouluterveydenhoitajista osa- ja kokopäiväisesti koronaviruksen jäljitystehtäviin. Osa kouluista on jäämässä kokonaan ilman kouluterveydenhoitajia jopa kahdeksaksi viikoksi. Tehty ratkaisu ei ole kestävä lasten ja nuorten edun kannalta. Kouluterveydenhoitajat tarvitaan kouluilla.
15.10.2020 / Uutiset
Helsingin Keskusta ja Helsingin Keskustanuoret: Tartuntatautipäivärahaa ei tule kustantaa matkustussuositusten laiminlyömistä
Kelan maksama tartuntatautipäiväraha on tarkoitettu kaikille niille työntekijöille, joille aiheutuu ansionmenetystä työstä karanteenin johdosta. Korvaus kattaa palkanmenetyksen 100 %, mikäli henkilö ei pysty tekemään etätöitä.
12.8.2020 / Uutiset
EtusivuUutisetSOSTER-SEURA: Sote-palveluiden saatavuus ja turvallisuus on taattava myös korona-aikana