SOSTER-SEURA: Sote-palveluiden saatavuus ja turvallisuus on taattava myös korona-aikana

Sosiaali- ja terveuspoliittisen seuran kannanotto:

Sote-palveluiden saatavuus ja turvallisuus on taattava myös korona-aikana

Korona-epidemia jyllää kautta maapallon. Suomi on onnistunut tähän asti hyvin pandemian hoidossa. Se on vaatinut valmiuslain käyttöönottoa ja antanut mahdollisuuden poikkeamaan hoitotakuusta ja käyttää erikoistoimenpiteitä yhteiskunnassa. Tehokkaalla hoidolla on vakavia sekä taloudellisia että terveydellisiä vaikutuksia, joita voimme tällä hetkellä vain arvailla.

Kiireettömässä hoidossa ovat hoitotakuun ajat ylittyneet sekä perusterveydenhuollossa mukaan lukien suun terveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa. Koronan edellyttämien työvoiman järjestelyjen ohella potilaiden pelolla sairastua sekä hoitoaikojen perumisilla ja siirroilla on ollut vaikutus hoitojonojen ruuhkautumiseen. Hoitoa odottaneista lähes 8000 on odottanut yli puoli vuotta, kun vastaava tilanne on viime vuosina ollut noin 1000 potilasta. Myös 3-6 kuukautta odottaneita on 13 000 potilasta enemmän kuin normaalisti. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan jonojen purku voi viedä yli kaksi vuotta. Jos toinen aalto tulee, tilanne vain pahenee.

Soster-seura on huolissaan hoidon saatavuudesta ja turvallisesta hoitoon pääsystä. Seuran mukaan talous ei voi olla esteenä sille, että tilanne korjataan pikaisesti ja varmistetaan perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon palvelujen saatavuus turvallisesti.  Erikoissairaanhoidon osalta tarvitaan sairaanhoitopiirien yhteisponnistusta, palvelujen merkittävää ostamista yksityisiltä yrityksiltä sekä henkilöstön vapaaehtoisen ylityön lisäämistä kunnollisella korvauksella.

Perusterveydenhuollon osalta kuntien rahoitusta on lisättävä määräaikaisesti, kunnes palvelujen järjestämisestä vastaavat maakunnat. Sote ratkaisu on päätettävä ja väliaikaishallinto perustettava pikaisesti. Sote ratkaisussa on tärkeää kansalaisten lähipalvelujen varmistaminen kaikkialla maassa niin, että maakunnan tuottamat sote-palvelut ja kuntien tuottamat hyvinvointia ja terveyttä edistävät palvelut muodostavat toimivan lähipalveluverkoston. Maakunnan sote-keskuksen lisäksi täytyy jokaisessa kunnassa olla yhteisökeskus, josta saa apua ja tarvittaessa konsultaation sote-keskukseen. Koko maakunnan alueen kattava palveluverkosto on kaiken lähtökohta.

Lue seuraavaksi

SOSTER: Raimo Ikonen - Aktiivinen ikääntyminen on nyt koetuksella
Korona on koetellut lähes kaikkia ikäryhmiä. Ikääntyneiden tunnot ovat jääneet vähälle ja niitä on tullut ilmi lähinnä kyselyissä ja tutkimuksissa. Tuoreessa THL:n tutkimuksessa todetaan, että ikääntyneet ovat kärsineet eniten eristämisen, kotihoidon rajoitusten, omaishoitajien jaksamisen, vierailukieltojen, yksinäisyyden ja psyykkisten kuormituksen vuoksi. Heiltä puuttuu perheen lähiverkosto, sosiaaliset kontaktit, työkontaktit ja useimmiten digitaidot.
8.1.2021 / Uutiset
Helsingin Keskusta nimesi Eeva Kärkkäisen pormestariehdokkaakseen
Kärkkäisen mielestä Helsingin kaupunginvaltuusto kaipaa keskustalaista linjaa: helsinkiläisten hyvän arjen, työn ja yrittäjyyden sekä lähiluonnon puolustamista.
22.12.2020 / Uutiset
Hae Keskustan Helsingin piirin toiminnanjohtajaksi
Hae Keskustan Helsingin piirin toiminnanjohtajaksi vakituiseen työsuhteeseen 1.2.2021 alkaen tai sopimuksen mukaan.
22.12.2020 / Uutiset
EtusivuUutisetSOSTER-SEURA: Sote-palveluiden saatavuus ja turvallisuus on taattava myös korona-aikana