Syyskokouksen kannanotto: Itä-Suomi kaipaa tekoja, ei korulauseita

Venäjän hyökkäyssota itsenäistä Ukrainan valtiota vastaan on tuomittava. Suomi on yhdessä muiden läntisten demokratioiden kanssa tuominnut hyökkäyksen. Tässä Suomen kansa on yksimielinen.

Sodan vaikutukset kohdistuvat kipeimmin itäiseen Suomeen. Matkailu- ja vientitulot ovat paikoin romahtaneet. Kanssakäyminen rajan yli on loppunut. Suomessa vallitsee laaja yhteisymmärrys siitä, että kärsineitä alueita on autettava ja koko Suomi pidettävä asuttuna. Se on elinvoimaisen maamme lisäksi yhä enemmän myös turvallisuuskysymys.

Orpon hallituksen toimet näyttävät kuitenkin täysin muulta kuin kansan tunnot. Sekä hallitusohjelman kirjauksissa että ensi vuoden talousarviossa hallitus suuntaa painopisteensä ja rahansa sinne, missä jo valmiiksi ollaan paremmissa lähtöasetelmissa – etelään ja länteen. Julistukset ja visiot eivät riitä. Tarvitaan tekoja.

Keskustan itäiset piirit valmistelevat parhaillaan yhteistyössä koko vaalikauden mittaista Itä-Suomi-ohjelmaa. Konkreettisia tekoja ja tavoitteita yhteistä edunvalvontaa varten. Esityksiä tehdään nopealla tahdilla esimerkiksi liikenne- ja tietoliikenneyhteyksien parantamiseksi sekä sähkö- ja aurinkoenergian saamiseksi valtakunnan verkkoon. Fingridin suunnitelmat kantaverkon vahvistamiseksi on saatava ulottumaan myös Pohjois-Karjalaan. Tämä on Suomen energiapolitiikan lisäksi elintärkeää myös alueen elinkeinoelämän toimintaedellytyksille. Samalla tämä vahvistaisi myös alueen kuntataloutta.

Eristyksiin pussin perälle emme suostu jäämään, vaan kuljemme jatkossakin eturintamassa pohjaten tekemisemme puhtaisiin raaka-aineisiin ja korkeaan osaamiseen sekä teknologian hyödyntämiseen. Itäinen Suomi ei halua olla elättinä, kuten elinkeinoministeri Rydman on puheissaan monessa yhteydessä väittänyt. Edellytämme vain samoja elämisen mahdollisuuksia kuin muuallakin Suomessa. Kyllä me sitten omalla osaamisellamme pärjäämme. Keskusta kutsuu yhteiseen edunvalvontaan kaikki itäisen Suomen toimijat puoluetaustasta ja maakunnasta riippumatta.

Itä-Suomen ja Pohjois-Karjalan turvaksi tarvitaan myös EU:n toimia. Iso-Britannian erotessa EU:sta kanaalin rantavaltioiden tueksi laadittiin mittava ohjelma vahinkojen pienentämiseksi. Samanlainen ohjelma on nyt vähintään yhtä tärkeä Venäjän vastaiselle raja-alueelle Suomessa ja Baltian maissa. Tämän rahoituskanavan pikaiseksi ajamiseksi vetoamme sekä Suomen hallitukseen että europarlamentaarikkoihimme.

Pohjois-Karjalan Keskustan mielestä Olli Rehn turvaa presidenttiehdokkaista parhaiten itäisen Suomen tulevaisuuden. Itä-Suomessa syntyneenä hän ymmärtää alueemme merkittävän aseman varsinkin kiristyneessä turvallisuustilanteessa.

Suomen menestyminen epävarmassa ajassa vaatii taitavaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä suomalaisen yhteiskunnan sisäistä eheyttä ja lujuutta. Ollissa yhdistyy Suomen seuraavalta presidentiltä vaadittavat ominaisuudet: vakaus ja harkintakyky, laaja-alainen kokemus kotimaan politiikassa ja kansainvälisillä kentillä sekä sydämen sivistys ja ymmärrys koko Suomesta. Siksi Pohjois-Karjalan Keskusta suosittaa vahvasti Olli Rehnin valintaa Suomen tasavallan seuraavaksi presidentiksi.

EtusivuAjankohtaistaSyyskokouksen kannanotto: Itä-Suomi kaipaa tekoja, ei korulauseita