Vantaan ja Keravan aluevaltuustoryhmä: Ruokapalveluiden korkeista laatuvaatimuksista pidettävä kiinni

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Keskustan valtuustoryhmä ja 20 muuta aluevaltuutettua eri puolueista tekivät viime vuonna valtuustoaloitteen, jossa edellytettiin hyvinvointialueen ateriahankintoihin korkeatasoisia laatuvaatimuksia. Aloitteen allekirjoittaneiden mielestä on monta hyvää syytä hankkia kestävästi tuotettua ruokaa, painottaen erityisesti kotimaisen ruoan merkitystä. Aloitteeseen on nyt saatu vastaus.

Vastauksen mukaan hyvinvointialueen ruokahankintojen laatukriteerit laadittiin kilpailutuksen yhteydessä valtuustoaloitteen mukaisesti niin, että kilpailutuksessa asetettiin korkeatasoiset ja kokonaiskestävyyden huomioivat laatuvaatimukset koko ruokaketjulle aina pellolta pöytään saakka.

Keskustan valtuustoryhmä on tyytyväinen siihen, että aloitteemme on otettu vakavasti hyvinvointialueen päätöksenteossa. Vastauksessa todetaan, että kilpailutuksessa huomioitiin kaikki valtuustoaloitteessa mainitut vaatimukset.

Hyvinvointialueen ateriahankintojen kilpailutuksessa asetettiin vaade noudattaa valtioneuvoston periaatepäätöstä vastuullisista ruokahankinnoista sekä tukeuduttiin laatuvaatimusten laatimisessa Keskustan johdolla maa- ja metsätalousministeriössä tehtyyn uuteen Vastuullisten ruokapalveluiden hankintaoppaaseen.

Periaatepäätöksen mukaan hankinnoissa on kiinnitettävä huomiota erityisesti kotimaisten raaka-aineiden käyttöön ruokapalveluissa. Linjauksessa kannustetaan lisäämään lähi- ja luomuruuan sekä kalan osuutta julkisissa elintarvikehankinnoissa. Tarjouspyyntö- ja kilpailutusasiakirjojen mukaisesti ateriapalveluissa käytettävien raaka-ainehankintojen perusteena tulee olla monipuolisuus, puhtaus, terveellisyys, turvallisuus sekä eettisyys ja ekologisuus.

Paperilla kaikki vaikuttaa olevan kunnossa. Alkuvuodesta sosiaalisessa mediassa levisi kuitenkin kuvia aterioista, jotka saivat epäilemään ovatko asiat sittenkään mallillaan. Huhtikuussa puolestaan kävi ilmi, että asiakkaiden ruokiin on päätynyt lasiesineitä ja muovinpalasia. Näin ei saa tapahtua. Hyvinvointialue on tehnyt tutkintapyynnön poliisille.

Aloitevastauksen mukaan hyvinvointialue voi sopimuskauden aikana milloin tahansa pyytää toimittajalta todistuksen siitä, että vastuullisuuteen asetetut vaatimukset toteutuvat tuotannossa.

Keskustan valtuustoryhmä edellyttää, että hyvinvointialue seuraa tarkasti, että laatuvaatimukset todella myös toteutuvat. Epäkohtiin on puututtava määrätietoisesti. Sitä korkeaa ruuan laatua mitä on tilattu ja mistä maksetaan, sitä täytyy saada.

Lue seuraavaksi

Työharjoittelun ohjauksen laatu vaikuttaa työnantajakuvan muodostumiseen
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen nuorin valtuutettu Otto Suhonen piti puheen ensimmäisessä aluevaltuuston kokouksessa. Puheessa otettiin kantaa sote-alan opiskelijoiden harjoittelupaikkatarjontaan ja työharjoittelun vaikutuksiin. Suurin osa työnantajakuvasta rakentuu opiskeluaikana. Hyvällä työharjoittelukokemuksella on ratkaiseva merkitys työpaikkaa valittaessa. Hyvään kokemukseen vaikuttaa saadun ohjauksen laatu ja riittävyys.
16.6.2025 / Uutiset
Järjestöjen tukeminen on investointi yhteisöön
Outi Lankia on huolissaan järjestöjen tulevaisuudesta. Sote-uudistus jätti järjestöt epävarmuuteen. Rakennemuutoksen ohella maan hallitus on ilmoittanut leikkaavansa järjestöavustuksista. Leikkaukset heikentävät järjestöjen toimintaedellytyksiä ja sillä on suora vaikutus ihmisten arkeen ja hyvinvointiin.
13.6.2025 / Uutiset
Haemme piiritoimistollemme näkemyksellistä, yhteiskunnallisesta päätöksenteosta kiinnostunutta ja hyvät viestinnälliset valmiudet omaavaa aluekoordinaattoria.
11.6.2025 / Uutiset
EtusivuUutisetVantaan ja Keravan aluevaltuustoryhmä: Ruokapalveluiden korkeista laatuvaatimuksista pidettävä kiinni