Terveyskeskusten karsiminen ei ole kaikkea ratkaiseva säästötoimi

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen luottamushenkilöt istuivat hyvinvointialueen seminaarissa keskustelemassa palvelujen verkostosta.

Aluetutkija Timo Aro kävi läpi väestöllisestä näkökulmasta alueen tilannetta verraten sitä muun Suomen tilanteeseen. Länsi-Uusimaa on kaikista haasteistaan huolimatta yksi tulevaisuuden potentiaalisista alueista. Tutkija korosti ettei palveluja tule kehittää vain tässä ja nyt vaan on ajateltava jo vuotta 2030.

Seminaari antoi näkökulmaa palveluiden kehittämiseen.

Hyvinvointialueen ulkopuoliset luennoitsijat korostivat malttia. Sote-uudistuksen alkumetreillä ei kannata tehdä hätiköityjä päätöksiä.

Terveyskeskusten karsiminen ei ole kaikkea ratkaiseva säästötoimi. Terveyskeskusten kustannukset ovat vain n 5% hyvinvointialueen kustannuksista. Ikääntyminen on tulevaisuuden haaste. Palvelut on nyt osattava suunnitella ja kohdistaa tehokkaasti tulevaisuuden kehityskulku huomioon ottaen. Palvelukysyntä tulee kasvamaan.

 

Hyvinvointialueuudistuksen siirtyminen imeväisikäisestä taaperoikään ei näytä sujuvan kovinkaan tehokkaasti. Hyvinvointialueen seminaarin kanssa samaan aikaan alkanut hallituksen kehysriihi ei tarjoa helppoja ratkaisuja sote-alueille, sopeutettavaa riittää eikä rahaa näytä tulevan lisää.

 

Länsi-Uudenmaan palvelujen verkostosuunnitelma on nyt lausuntokierroksella ja siihen on voineet myös asukkaat antaa omat mielipiteensä. Lisäksi alueella on järjestetty asukasiltoja asian tiimoilta.

 

Keskustaa huolestuttaa harvaan asutumpien, alueen laitamien palvelujen karsinta. On alueita, jotka uhkaavat jäädä joko kokonaan ilman palveluja tai jäävät hyvin supistetun palvelutarjonnan piiriin.

Keskustalle tärkeää on turvata lähipalvelut.

On tunnustettava, että digipalvelun kehittäminen vaatii vielä paljon aikaa ja työtä. Katseet on suunnattava tuleviin investointeihin.

Ennen palveluverkoston karsintaa on korvaavien palvelujen oltava käytössä. Lakkautuksia ei voida tehdä etukäteen. Ei riitä, että uusi palvelu on suunnitelma tulevaan palvelukeskukseen. Sen on oltava käytössä.

Neuvolat on nostettava keskusteluihin korkealla prioriteetilla. Ikävät tapahtumat Vantaalla korostavat ennaltaehkäisyn merkitystä. Lasten ja nuorten sekä perheiden palveluiden tulee olla matalalla kynnyksellä ja helposti saavutettavia palveluja.

Maan hallituksen ajama eriarvoistava politiikka vaikuttaa hyvinvointialueisiin ja koko väestön sote-palveluihin.

 

Lue seuraavaksi

Työharjoittelun ohjauksen laatu vaikuttaa työnantajakuvan muodostumiseen
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen nuorin valtuutettu Otto Suhonen piti puheen ensimmäisessä aluevaltuuston kokouksessa. Puheessa otettiin kantaa sote-alan opiskelijoiden harjoittelupaikkatarjontaan ja työharjoittelun vaikutuksiin. Suurin osa työnantajakuvasta rakentuu opiskeluaikana. Hyvällä työharjoittelukokemuksella on ratkaiseva merkitys työpaikkaa valittaessa. Hyvään kokemukseen vaikuttaa saadun ohjauksen laatu ja riittävyys.
16.6.2025 / Uutiset
Järjestöjen tukeminen on investointi yhteisöön
Outi Lankia on huolissaan järjestöjen tulevaisuudesta. Sote-uudistus jätti järjestöt epävarmuuteen. Rakennemuutoksen ohella maan hallitus on ilmoittanut leikkaavansa järjestöavustuksista. Leikkaukset heikentävät järjestöjen toimintaedellytyksiä ja sillä on suora vaikutus ihmisten arkeen ja hyvinvointiin.
13.6.2025 / Uutiset
Haemme piiritoimistollemme näkemyksellistä, yhteiskunnallisesta päätöksenteosta kiinnostunutta ja hyvät viestinnälliset valmiudet omaavaa aluekoordinaattoria.
11.6.2025 / Uutiset
EtusivuLänsi-UusimaaTerveyskeskusten karsiminen ei ole kaikkea ratkaiseva säästötoimi