Keskustan Itä-Uudenmaan aluevaltuustoryhmä tutustui Askolassa ikäihmisten perhehoitoon perhekoti Laurilassa. Perhehoito mahdollistaa inhimillisen, perheenomaisen ja kodikkaan ympäristön vanhuksille. Paikkaa pyörittää hyvinvointialueen kanssa solmitulla toimeksiantosopimuksella Mervi Laurila. Mervin apuna arkipäivisin toimii Teija Hammar.
Perhekodissa asuu neljä vanhusta ja pihapiiriä päivystää Veera-koira.
Perhekodin arki on melko tavallista ja vanhukset voivat oman vointinsa mukaan osallistua päivittäisiin askareisiin mm ruuan laittoon, leivontaan, viinimarjojen poimintaan tai pihan hoitoon. Arkeen osallistuminen parantaa elämänlaatua ja tukee toimintakykyä.
Piha on suuri. Sieltä löytyy kasvihuone ja ihana tunnelmallinen kotakeittiö, jonne voidaan kokoontua yhdessä viettämään aikaa ja grillailemaan. Syntymäpäiviä ja kansallisia juhlapäiviä vietetään yhdessä perinteiden mukaisesti, esimerkiksi käydään äitienpäivälounaalla tai koristellaan joulukuusi. Saunaan pääsee kerran viikossa.
Perhehoito sopii erityisen hyvin vanhukselle, jolla on toimintakykyä heikentäviä sairauksia, iän tuomaa haurautta tai turvattomuuden tunnetta. Hoitomuoto mahdollistaa yksilöllisen hoivan ja huolenpidon, pysyvät ihmissuhteet ja jatkuvuuden. Yöaikaan pitää pääsääntöisesti pärjätä ilman hoitajaa, vaikka perhehoitaja samassa kiinteistössä saatavilla yöpyykin. Jo tietoisuus avun saamisesta tarvittaessa luo turvaa.
Hoitaja on läsnä vanhusten elämässä 24/7. Tällöin hoitosuhde syvenee matkan varrella ja asukkaista tulee hoitajalleen kuin perheenjäseniä. Myös omaisten kanssa tullaan hyvin läheisiksi.
Tapaamamme vanhukset vaikuttivat selkeästi viihtyvänsä tässä kodissa. Myös haastattelemamme omaiset ilmaisivat tyytyväisyytensä: – Mervi tekee todella arvokasta työtä. Kyllä tämä on omaisellekin niin ihanaa, kun aina on vastassa sama ihminen, joka tietää mitä omalle läheiselle tänään kuuluu. Se tuo turvallisuuden tunnetta myös meille omaisille.
Vanhusten perhehoidon potentiaali tulisi paremmin hyödyntää. Se on hyvinvointialueelle laitoshoitoa edullisempi hoitomuoto. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella toimii tällä hetkellä kaksi ikäihmisten perhekotia, joista toinen on Sipoossa ja tarjoaa lyhytaikaista hoitoa.
Suomessa ikäihmisten perhehoitajia on 300. Perhehoitoa ei saa sotkea omaishoitajuuteen.
Perhehoitajiksi ryhtyviä tulee kannustaa ja heille pitää tarjota tukea ja koulutuksia. Hoitajat käyvät ennen perhekodin avaamista ikäihmisten perhehoidon ennakkovalmennuksen.
Palvelusta maksettavan korvauksen pitää olla riittävällä tasolla, jotta vanhusten arki voi olla virikkeellistä ja jotta hoitaja voi saada palkan tekemästään työstä.