Keskustan Keski-Uudenmaan aluevaltuustoryhmän osallisuuskiertue jatkui Pornaisiin
Keskustan Keski-Uudenmaan aluevaltuustoryhmä aloitti viime viikolla asukkaita osallistavan kiertueen Järvenpäästä ja kiertue jatkui samalla viikolla Pornaisiin. Pornaisten illassa keskusteltiin lähipalveluista. Asiantuntijoina paikalla olivat sairaanhoitaja Jenny Vilkman ja yrittäjä Juha Virkki, keskustelua ohjasi Tea Nieminen.
Illan avauspuheenvuorossaan aluevaltuutettu, tulevaisuus- ja kehittämislautakunnan jäsen Johanna Tukiainen puhui lähipalveluista yleisellä tasolla. Nyky-yhteiskunnassa emme voi enää palata vanhaan vastaanottomalliin. Digipalvelut ja hoitajan rooli ovat nykyisin korostuneet eikä lääkäri ole enää ensimmäinen kontakti. Kokonaiskuvassa palvelutarve on lisääntymässä, työntekijäpula vaivaa laajasti ja tarve hyvälle johtajuudelle kasvaa.
Juha Virkki totesi, että Pornaisissa on melko toimivat palvelut kaiken ikäisille eikä niihin ole mitään syytä puuttua. Hänen näkemyksensä mukaan olisi lyhytnäköistä ja taloudellisesti kannattamatonta lakkauttaa toimivia palveluja maantieteellisesti laajassa kunnassa. Virkki muistutti myös siitä, että kaikkein kallein vaihtoehto on jättää hoitamatta.
Jenny Vilkman kertoi nykyisin sairaanhoitajien koulutuksen ottavan jo huomioon digipalveluiden käytön lisääntymisen. Lähipalvelujen määritelmää on tulevaisuudessa pakko muuttaa, koska rahoitusvaje on niin suuri ja henkilöstöpula vaivaa. Yhtenä ratkaisuna hoitajapulaan Jenny nosti esiin osatyökykyisten palkkaamisen mielekkääseen, työkykyä vastaavaan työhön.
Myös talousasiat nousivat esille osana hyvinvointialueen rakennustyötä. Talous- ja rahoitusjaoston varapuheenjohtaja, aluevaltuutettu Tapio Havula kertoi realistisesti talouden haasteista ja aikatauluista. Tiukassa rahatilanteessa on entistä tärkeämpää kuulla henkilöstöä, puuttua johtamiseen ja ottaa mukaan hyvät, olemassa olevat käytänteet. Työhyvinvoinnista huolehtiminen ja henkilöstön kuuleminen on iso osa työntekijöiden pitovoimaa. Hyvän johtajuuden alla työskentelee motivoitunut ja sitoutunut henkilöstö. Vuonna 2022 Keusotella henkilökunnan vaihtuvuus on ollut suurta.
Vilkkaassa keskustelussa kuultiin kokemuksia terveyspalveluista.
Asukkaiden mielestä perusterveydenhuollosta on pidettävä huolta. Kasvokkainen kohtaaminen lääkärin kanssa täytyy vielä olla mahdollinen, vaikka siihen rinnalle nostetaan digipalvelun eri muodot. Keusoten kankeaa digijärjestelmää arvosteltiin ja pohdittiin asukkaiden digiosaamista. Muistutettiin, että kaikki eivät halua digipalveluja käyttää.
Tärkein peruspalvelu on asukkaiden mielestä hoidon tarpeen arviointi. Ensimmäisen arvion jälkeen vaivan kanssa yleensä pärjää paremmin ja jaksaa odottaa varsinaista hoitoon pääsyä. Asukkaat olivat vahvasti sitä mieltä, että aivan ensisijaisen tärkeää olisi saada takaisinsoittojärjestelmä ja puhelimeen vastaaminen toimivaksi. Tämä on täysin sama huomio, minkä Keskustan aluevaltuutetut tekivät heti alkukeväästä.
Asukkaiden mukaan lähipalvelujen kehittyessä osa palveluista voidaan toimittaa etäyhteydellä kotiin ja liikkuvat palvelut pitää saada toimimaan, jotta ne voivat korvata kiinteitä palveluja.
Palveluiden saavutettavuutta pitää tarkastella myös kilometriperusteisesti. Palveluiden tulee olla saatavilla kohtuullisen matkan päässä. Todettiin ettei terveyspalvelujen tarvitse olla kotikunnassa joka päivä, mutta pitää tietää koska ne ovat. Keskustelussa pidetiin parempana vaihtoehtona sitä, että hoitajat liikkuvat toimipisteiden välillä ja asukkaat voivat näin ollen käyttää omia lähipalvelupisteitä esim. rajoitetuin aukioloajoin.
Keskusta kantaa koko Suomessa huolta lähipalveluiden saatavuudesta. Palveluja keskittämällä ei ongelmia ratkaista. Palveluverkoston karsiminen ei saa olla automaattivastaus kustannuspaineisiin.
Ihminen tarvitsee sopivan tuen oikeaan aikaan.