Syrjäytyminen huolestuttaa Itä-Uudenmaan aluevaltuustoryhmää

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hyvinvointikertomus on nyt julkaistu. Puutteistaan huolimatta se on hyvä ensimmäiseksi kertomukseksi. Kertomuksen johtopäätökset on vedetty yhteen hyvinvointisuunnitelmaksi, jonka painopisteet ovat:

  1. Hyvä terveys ja työ- ja toimintakyky
  2. Mielen hyvinvointi
  3. Terveelliset elämäntavat

Tämäkin on hyvä alku.

Mutta ollakseen aidosti ennaltaehkäisevä, terveyttä ja hyvinvointia edistävä, inhimillistä kärsimystä ja kustannuksia säästävä ohjelma, pitäisi painopisteet kääntää toisinpäin!

Säännöllinen elämänrytmi, hyvä ruokavalio sekä kohtuullinen fyysinen rasitus auttavat jaksamaan ja parantavat mielen hyvinvointia, josta lopputuloksena on oman terveytensä tunteva ja rajoitteensa tietävä tunteva ihminen, jonka työ- ja toimintakyky on hyvä. Se säilyy myös iän karttuessa.

Tämä on tietysti ideaali tilanne. Tätä tavoitetta kohti täytyy mennä ja jossain hyvinvointikertomuksessa tulevaisuudessa nämä saattavat olla jo aidosti tuossa viimemainitussa järjestyksessä.

Hyvinvointikertomuksessa Keskustaryhmä kiinnitti huomiota erityisesti seuraaviin kohtiin:

Nuorten jaksaminen ja mielenterveys.

Syrjäytymisriskissä Itä-Uudellamaalla on keskimäärinkin yli joka 6. nuori aikuinen.

Tämä jaksamisen ongelma pätee myös omaan sektoriimme. Juuri viime viikolla uutisoidun kyselyn mukaan v. 2000 6 % alle 30-vuotiaista sote-sektorin työntekijöistä ei tuntenut työkykyään parhaaksi mahdolliseksi. Viime vuonna osuus oli lähes 5-kertainen: 29 %.

Heikentynyt työssäjaksaminen ei ole vain sote-alan ongelma, vaan näkyy muuallakin työelämässä. Nuorten koetun työkyvyn heikkenemistä eivät selittäneet stressi tai liikunnan puute vaan lihavuuden lisääntyminen.

Raportissa työkykynsä heikentyneeksi arvioivien aikuisten osuus varsinkin matalan koulutustason omaavilla oli erityisen suurta.

Diabeteslukuihin ja sen hoidon ja ennaltaehkäisyn käytänteisiin pitää mielestämme kohdistaa toimenpiteitä ja sen esiintyvyyteen paneutua.

Elintasosairautena pidettävää 2 tyypin diabetesta sairastaa Itä-Uudellamaalla melkein 90 % diabetespotilaista, kun valtakunnallisesti tämän 2 tyypin diabeteksen esiintyvyys on 75-80 %.

Itä-Uudellamaalla diabetesvaivojen kanssa käydään merkittävästi enemmän lääkärissä valtakunnalliseen tasoon verrattuna ja erityisen suuri ero on naapurihyvinvointialueisiimme.

Kevyemmällä hoito-otteella, seurannalla ja neuvonnalla lienee siis mahdollista päästä hyviin tuloksiin ja saada ehkäistyä raskaampia hoitotoimenpiteitä. Tähän tulee jatkossa kiinnittää huomiota.

Lue tästä aluevaltuuston esityslistalla ollut §16 Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen alueellinen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma 2023–2025:

Linkki pöytäkirjaan

Lue seuraavaksi

Työharjoittelun ohjauksen laatu vaikuttaa työnantajakuvan muodostumiseen
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen nuorin valtuutettu Otto Suhonen piti puheen ensimmäisessä aluevaltuuston kokouksessa. Puheessa otettiin kantaa sote-alan opiskelijoiden harjoittelupaikkatarjontaan ja työharjoittelun vaikutuksiin. Suurin osa työnantajakuvasta rakentuu opiskeluaikana. Hyvällä työharjoittelukokemuksella on ratkaiseva merkitys työpaikkaa valittaessa. Hyvään kokemukseen vaikuttaa saadun ohjauksen laatu ja riittävyys.
16.6.2025 / Uutiset
Järjestöjen tukeminen on investointi yhteisöön
Outi Lankia on huolissaan järjestöjen tulevaisuudesta. Sote-uudistus jätti järjestöt epävarmuuteen. Rakennemuutoksen ohella maan hallitus on ilmoittanut leikkaavansa järjestöavustuksista. Leikkaukset heikentävät järjestöjen toimintaedellytyksiä ja sillä on suora vaikutus ihmisten arkeen ja hyvinvointiin.
13.6.2025 / Uutiset
Haemme piiritoimistollemme näkemyksellistä, yhteiskunnallisesta päätöksenteosta kiinnostunutta ja hyvät viestinnälliset valmiudet omaavaa aluekoordinaattoria.
11.6.2025 / Uutiset
EtusivuItä-UusimaaSyrjäytyminen huolestuttaa Itä-Uudenmaan aluevaltuustoryhmää