Skip to content

Keskustan koko historia

Eduskuntauudistus toi kaikille yhteiskuntaluokille mahdollisuuden osallistua poliittiseen toimintaan ja järjestäytyä poliittisiksi puolueiksi. Maamiesseurat, osuustoiminta ja nuorisoseurat olivat luoneet pohjaa maaseudun järjestötoimintaan.Maalaisväestön tarve poliittiseen vaikuttamiseen kasvoi. Talonpojat eivät nähneet mahdolliseksi toteuttaa yhteiskunnallisia näkemyksiään porvarillisen oikeiston eikä sosialistisen vasemmiston kautta.

Katso koko historia ›

MNL Liittojuhlat Kiuruvedellä 1947
Kallio Ja Adjutantti

Keskustan johtajat kautta aikain

Keskustan puheenjohtajat ovat perinteisesti olleet tunnettuja yhteiskunnallisia vaikuttajia. On makuasia, kenen heistä haluaa nimetä toistaan merkittävämmäksi, myös aikakaudet luonnollisesti vaikuttavat johtajiin ja sitä kautta johtamiseen.

Puoluejohdon historia ›

Mitä tarkoittaa olla keskellä?

Mitä on middle, center tai keskellä oleminen? Sitä on pyynnöstämme pohtinut taloustieteen kandidaatti, tietokirjailija Juha Kuisma kokoelmassaan “Kymmenen graafista vastausta”.

Lataa PDF

Keskustan ohjelmat 1973

Maalaisliitto-Keskustan periaateohjelmat

Maalaisliitto-Keskustan ensimmäiset periaateohjelmat julkaistiin syksyllä 1906. Ensin päivänvalon näki ”Etelä-Pohjanmaan Nuorsuomalaisen Maalaisliiton ohjelmavaatimuksia”, joka hyväksyttiin Kauhavalla 21.-22.10.1906. Viikkoa myöhemmin Seinäjoella hyväksyttiin Suomen Maalaisväestön Liiton ohjelma sekä ehdotus.

Kaikki Keskustan tallessa olevat periaateohjelmat löydät täältä  ja lisää infoa voit kysyä Keskustan ja maaseudun arkistosta