Keskustan Kiviranta: Kasvua ja työtä koko Suomesta, talous kuntoon oikeudenmukaisesti

Esko Kiviranta
Esko Kiviranta

(muutosvarauksin)

Arvoisa puhemies,

Suomella oli vuoden 2022 lopussa velkaa yhteensä noin 142 miljardia euroa. Se on noin 25 tuhatta euroa suomalaista kohden. Tilanne on huolestuttava.

Valtiontalouden tila koskettaa meitä kaikkia. Lisäksi se koskettaa tulevia sukupolvia, jotka joutuvat nyt tehtyjen päätösten seuraukset maksamaan.

Siksi on hyvä, että Kokoomus, Kristillisdemokraatit ja Liike Nyt ovat tehneet välikysymyksen Suomen julkisen talouden velkaantumisesta.

Huoli julkisesta taloudesta on nimittäin yhteinen.

Arvoisa puhemies,

Välikysymyksen päällimmäinen väite on, että nimenomaan tämä hallitus on velkaannuttanut Suomen ja hoitanut taloutta huonosti.

Oikeasti Suomen taloudessa on sekä hyvää että huonoa. Selviydyimme viime vuosista sittenkin hyvin. Yritysten konkurssiaalto ja suurtyöttömyys vältettiin.

Ihmisiä on töissä itse asiassa historiallisen paljon. Monella alalla on pulaa työntekijöistä. Työmarkkinoilla on sopimisen kykyä, jos on jännitteitäkin.

Huonoa on velka ja alijäämä. Näkymien epävarmuus ja taantuman uhka. Ihmisten arjessa tuntuu hintojen ja korkojen nousu.

Lisäksi talouden rakenteelliset ongelmat ovat pitkälti ratkaisematta. Liian moni on edelleen pois töistä.

Vastuu velasta on yhteinen

Arvoisa puhemies,

Olen toiminut kansanedustajana kohta kaksikymmentä vuotta. Yli varojen on eletty kutakuinkin puolet tästä ajasta.

Poikkeus jatkumossa on pääministeri Juha Sipilän johdolla tehty talouden korjausliike, joka sai vasemmiston nousemaan barrikadeille.

Velkaantumisen lisääntyessä vallassa ovat vuorollaan olleet lähes kaikki puolueet. Myös Kokoomus. Siksi vastuu velasta on yhteinen.

Nyt otetun velan pääsyyt tiedetään, ne ovat korona ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan seurauksineen.

Kokoomus ja muu oppositio ovat tukeneet tällä vaalikaudella tehtyjä ratkaisuja. Kokoomus olisi antanut koronatukia jopa hallitusta enemmän.

Välikysymyksen tekijät ovat kuitenkin oikeassa siinä, että velkaongelma on todellinen.

Suunnan pitää olla eteenpäin, ei oikealle, vasemmalle tai taaksepäin

Arvoisa puhemies,

Kuinka Suomen talouden ongelmat ratkaistaan? Tässä puolueet eroavat toisistaan.

Keskustan vaihtoehdossa pääosa ratkaisua on talouden uudistaminen, kasvu ja työpaikat sekä tuottavuuden parantaminen.

Myös säästöjä joudutaan tekemään. Ne pitää tehdä oikeudenmukaisesti koko maan ja jokaisen suomalaisen kannalta. Heikoimmista täytyy huolehtia.

Yrittäjyyden ja työn verotusta ei saa kiristää. Se leikkaisi Suomelta siivet.

Keskustan linja on, että talouden kasvu tulee koko Suomesta. Siksi tarvitaan vahvaa aluepolitiikkaa.

Tässä on iso ero Kokoomuksen linjaan, vaikka yhtäläisiä näkemyksiä etenkin Suomen uudistamisesta ja kasvun merkityksestä on.

Kokoomuksen politiikka on puolen Suomen politiikkaa parhaiten pärjääville. Veroja alennetaan, vaikka velaksi.

Vasemmalla velan määrällä ei ole väliä ja työllisyys nousee itsestään. On väliä ja ei nouse. Lipposen ajatkin kultaantuvat, kun nykyisiä vasemmistopoliitikkoja kuuntelee.

Perussuomalaisilla suunta on taaksepäin. Perussuomalaisten politiikalla yritykset jäävät ilman ulkomaisia työntekijöitä, eikä Suomeen synny työpaikkoja, joita fossiilisten polttoaineiden korvaaminen kotimaisilla uusiutuvilla koko Suomeen tuo.

Nostalgiaa kyllä on, mutta sillä ei valitettavasti elä.

Arvoisa puhemies,

Me Keskustassa uskomme, että kyllä tavalliset, järkevät suomalaiset ymmärtävät tilanteen.

Koviakin päätöksiä tarvitaan, jotta nykyiset lapset ja nuoret eivät joudu maksamaan kohtuutonta laskua. Olennaista on oikeudenmukaisuus ja se, että heikompiosaisista pidetään aina huolta.

Suomen suunnan pitää olla eteenpäin. Ei oikealle, ei vasemmalle eikä etenkään taaksepäin.

 

 

Lue seuraavaksi

Hyvinvointialueet ovat tuskin ehtineet saada toimintansa liikkeelle, kun jotkut jo ovat valmiita leikkaamaan niiden rahoitusta. Kokoomuksen miljarditason leikkausesitys sosiaali- ja terveyspalveluista istuu huonosti jo nyt alijäämäisiä budjetteja tehneiden hyvinvointialueiden toimintaan.
10.3.2023 / Uutiset
Keskustan nuorisolinjaus tarjoaa ratkaisuja nuorten talouteen ja syrjäytymisen ehkäisyyn
Keskusta haluaa varmistaa,  että kaikilla nuorilla on avaimet tulevaisuuteen. Haluamme auttaa kaikkia löytämään reitin kohti omia unelmia osana yhteiskuntaa. Keskusta haluaa tukea nuoria kasvavan velkamäärän kanssa, vahvistaa omistajuutta ja mahdollistaa opiskelun kaikille. Näihin Keskusta tarjoaa ratkaisuiksi opintolainan korkokattoa, ASP-lainan muutoksia sekä ensikertalaiskiintiön poistamista opiskelijavalinnoista.
7.3.2023 / Uutiset
Keskustan liikennelinjaus: Nykyväylät kuntoon ja uudet miljardihankkeet jäihin, dieselin käyttövoimavero poistettava
Keskustan mukaan liikennepolitiikassa ollaan valtavien valintojen edessä. Tuleva hallitus joutuu ensitöikseen linjaamaan, jatketaanko nykyisten väylien kuntoon laittoa vai tehdäänkö hävittäjähankinnan kokoinen miljardipanostus uusiin raidehankkeisiin, ns. ”tunnin juniin”. Keskusta ilmoittaa myös tavoittelevansa diesel-autojen käyttövoimaveron poistoa, koska sodan nostama dieselin hinta on vienyt pohjan diesel-autoilun kovemmalta verotukselta, ns. käyttövoimaverolta.
6.3.2023 / Uutiset
EtusivuAjankohtaistaBlogit ja ryhmäpuheenvuorotKeskustan Kiviranta: Kasvua ja työtä koko Suomesta, talous kuntoon oikeudenmukaisesti