Siirry sisältöön

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon puhe Keskustan eduskuntaryhmän talvikokouksessa

Annika Saarikon kuva

(muutosvarauksin)

Tärkeät työkaverini, hyvät suomalaiset,

Elämän nälkä.

Pave Maijanen lauloi siitä koskettavasti. Arvostettu suomalainen muusikko nukkui pois viime viikolla. Ottaessani samalla osaa hänen omaistensa suruun, kerron, että juuri tuon kappaleen sanat ovat viime aikoina nousseet mieleeni usein.

”Elämän nälkä” -laulu alkaa arkisella kuvauksella aamuista, jolloin ei ihan tiedä, kannattaako nousta, vai jäädä sänkyyn makaamaan ja vetää peitto pään yli.

Samoja tuntoja on välillä meillä kaikilla. Niitä on myös meillä Keskustassa. Vaikeuksien keskellä tekisi mieli kiskaista täkki korviin.

Galluppi on tasaisen harmaata viivaa. Moni väittää meidän tyytyvän aputytön hommaan. Joku väittää meidän rakastuneen vain valtaan. Monen mielestä olemme tehneet virheitä. Sopassamme on sattumia, mutta mitä Keskusta tarjoilee pääruuaksi, kysytään oikeutetusti.

Hyvät ystävät, puhun tänään siitä, miksi kannattaa taistella. Puhun siitä, minkä puolesta kannattaa taistella.

Sanon, että on aika herätä. Nousta sängystä ylös ja lähteä kipuamaan vuorelle.

Hyvät ystävät,

Keskustan ydin on luottamus ihmiseen. Me taistelemme ihmisen vapauden ja vastuun puolesta. Se on meidän ideologia.

Ihmisen vapaus. Ihmisen vastuu. Ne ovat hyvä pari.

Vähän samantapainen kuin rajat ja rakkaus.

Minun maailmankuvani ytimessä on käsitys siitä, että ihminen on hyvä. Luotan myös siihen, että ihminen itse tietää, mikä on hänen elämässään parasta.

Sama kuin sata vuotta sitten: enemmän vapautta, enemmän yhdenvertaisuutta, vähemmän holhousta, vähemmän järjestelmää. Enemmän rohkaisua kuin syyllistystä – myös ilmastonmuutoksen äärellä.

Meistä tulee taas ei-vasemmistolaisen Suomen johtava puolue. Sen tavoitteen äärellä olen päättäväinen, mutta valtavan nöyrä. Emme muuten ole myöskään oikeistolainen puolue. Olemme keskustalainen puolue.

Mutta suomalaiset juuri nyt eivät ole väärässä. Vika on meissä.

Melun ja kohinan keskeltä meitä ei juuri nyt erota. Selitämme enemmän kuin ehdotamme. Selittelemme enemmän kuin perustelemme.

Tämän muutamme.

Hyvät kuulijat,

Olemme omaleimainen puolue. Taaksepäin katsoessa huomaa, että olemme vaikeiden aikojen puolue.

Sellainen aika on käsillä nyt, sellainen aika on edessä koronan jälkeen.

Olemme murroskohtien puolue. Tarvittaessa me uimme vastavirtaan. Ja samalla: olemme toivon ja ratkaisuiden puolue.

Olen aina luottanut malttiin ja myönteisyyteen politiikan käyttövoimina. Empatiaan eniten. Silmien tasalta katsomiseen. Käytöstavat pitää olla, se opetettiin jo kotona.

Rakentamaan tänne on tultu, ei rikkomaan.

Keskusta tulee esittämään lähiviikkoina monia yhteiskunnallisia avauksia, joiden tarkoituksena on kertoa, mitä tarkoitamme vapauden ja vastuun yhdistelmällä.

Aloitan tänään.

Hyvät kollegat,

Sata vuotta sitten puolustimme sovintoa ja kansanvaltaa vallankumouksellisen vasemmiston ja kuningasmielisten oikeiston välissä. Yhteistyöstä ja maltillisuudesta muodostui suomalaisen yhteiskunnan perusarvo.

Sotien jälkeen lähdimme teollistamaan koko Suomea. Rakensimme hyvinvointiyhteiskuntaa. Vastustus oli välillä suurta, mutta Suomi nousi vauraimpien ja tasa-arvoisimpien kansojen joukkoon Keskustan ansiosta.

1990-luvun lamasta noustiin keskustajohtoisen hallituksen tekemien vaikeiden ratkaisujen avulla. Talouden romahtaessa ja naapurimme jättiläisen kaatuessa välttämättömyydestä piti tehdä hyve. Ja Suomesta kasvoi moderni eurooppalainen menestystarina.

Nyt löydämme itsemme taas isosta taitekohdasta. Meitä kohtaa työn murros, väestön ikääntyminen ja ilmastonmuutos. Ja ihan niin kuin tässä ei olisi tarpeeksi: olemme keskellä maailmanlaajuista pandemiaa, jota on seurannut ihmisten, yhteiskuntien ja talouden ahdinko.

Vaikeina aikoina on erityisesti osattava puolustaa tärkeitä asioita.

Me luotamme ihmisten omiin valintoihin.

Maata rakennetaan lailla. Perheitä rakennetaan perheiden omilla valinnoilla. Työtä luodaan huolehtimalla työn tekemisen ja omistamisen arvostuksesta.

Kaiken perustana on vahva sivistys, usko ihmiseen ja uteliaisuus uuden oppimiseen.

Seisomme viimeiseen asti sen takana, että koko Suomi on kehittämisen arvoinen. Jokainen alue on arvokas, ihmisen koti on yhtä tärkeä postinumerosta riippumatta.

Hyvät kuulijat,

Vaikka maailma muuttuu, silti todella monen nuoren haave on hyvin perinteinen. Oma piha, omenapuu ja ehkä se trampoliini. Perheen perustaminen. Meidän tehtävämme on mahdollistaa näitä haaveita. Nyt kun työ on paikasta riippumatonta, se on entistä helpompaa ihan koko Suomessa.

Vaikeiden aikojen keskellä meillä on Suomelle on myös hyviä uutisia. Vauvojen jokeltelun ja ensiaskelten määrä on pitkästä aikaa kasvussa. Suomi tarvitsee lisää ensimmäisiä sanoja ja pieniä käsiä, jotka tarttuvat tulevaisuuden ovenkahvaan uteliaina ja luottavaisina.

Keskusta luottaa ihmisten valintoihin. Kotihoidontuen puolustaminen on esimerkki siitä, että luotamme perheisiin. Liki yhdeksän kymmenestä perheestä hyödyntää kotihoidontukea. Äidit ja isät haluavat vaihtoehtoja oman arjen rakentamiseen. Siitä keskusta pitää kiinni, taistelee tämän puolesta.

Keskusta kannattaa naisten ja miesten tasa-arvoista hoivavastuun jakoa sekä sitä, että pienten lasten vanhemmat työllistyvät mahdollisimman sujuvasti hoitoajan jälkeen.

Tehokkaimmat keinot siihen ovat toisen asteen koulutuksen varmistaminen kaikille, joko nuorena tai aikuisiällä, sekä työllisyyspalveluiden tuominen perhekeskusten yhteyteen. Panostamme esimerkiksi maahanmuuttajaäitien kielikoulutukseen, muihin kotouttamistoimiin sekä avoimeen varhaiskasvatukseen, joka luo matalan kynnyksen siirtymisen kotoa päiväkotiin.

Emme määrittele, millainen on hyvä perhe. Tärkeintä on vanhemmuuden vastuu – ja tuki sille. Haluamme, että Suomi on maa, jossa jokainen voi toteuttaa haaveensa toivomastaan lapsiluvusta.

Arvoisat Keskustan kansanedustajat, Suomen tulevaisuuden tekijät.

Minulta on aina silloin tällöin kysytty mikä erottaa Keskustan muista suomalasisista puolueista. Yhä useammin vastaukseni kuuluu seuraavasti: Keskustalla on luonteva ja mutkaton suhde omistajuuteen.

Omistaminen on sellaista, että jotakin omaa. Sellaista, mitä pitää tärkeänä, sellaista mitä jää jäljelle.

Suomi on ja Suomen tulee olla omistamisen arvoinen ja omistamista arvostava maa.

Otan yhden esimerkin. Suomessa on noin 600 000 metsänomistajaa. Miehiä ja naisia. Miten heitä ja heidän omistajuuttaan arvostetaan julkisessa keskustelussa? Sanon suoraan: liian vähän.

Onko ilmapiiri sellainen, että metsän omistamisesta tehdään taakka? Mihin sellainen johtaisi? Todennäköinen tie olisi suomalaisen metsänomistajuuden ajautuminen ulkomaisiin käsiin. Voisivatko suomalaiset metsät ja maamme luonto sen jälkeen paremmin? Eivät varmasti.

Olemme metsäpuolue. Metsän vihreä.

Uskomme suomalaiseen metsänomistajaan. Uskomme siihen, että kestävällä metsänhoidolla voimme pitää huolta luonnosta, kantaa osuutemme ilmastotalkoista ja tuoda työtä ja vaurautta koko Suomelle.

Luotamme tässäkin ihmisen vastuuseen ja vapauteen. Haluamme, että metsät pysyvät suomalaisissa käsissä.

Metsät eivät ole ongelma. Ne ovat ratkaisu moniin aikamme isoihin kysymyksiin. Puulla voidaan korvata muovia, puurakentamisella voidaan korvata betonia. Hakkeella voidaan korvata kivihiiltä.

Vastakkainasettelu ei palvele suomalaisia, maamme luontoa tai ilmastonmuutoksen torjuntaa. Vastakkainasettelu palvelee vain lyhytaikaisia poliittisia päämääriä. Vastakkainasettelulla on aina populistin sielu.

Olemme pienomistamisen puolue. Esimerkiksi oma koti on kohtuullinen haave.

Haluamme, että omistajuuden rakentamiseen voi osallistua mahdollisimman moni.

Arjen tasolla yksi käytännön esimerkki tämän tukemisessa on sijoitussäästötili. Se on saanut kymmenet tuhannet tavalliset suomalaiset sijoittamaan, kuin sukan varteen, varallisuuttaan pitkän tähtäimen hyvinvointiin ja yritysten kasvuun.

Osakesäästötili on lähtenyt hyvin liikkeelle. Nyt sitä pitää kehittää. Laajennetaan mahdollisia sijoituskohteita ja nostetaan sijoitettavan summan kattoa. Tämä on keskustan tavoite.

Hyvät työkaverit, hyvät suomalaiset,

Voisi kai sanoa, että elämme kahta aikaa yhtä aikaa.

Huolehdimme koronapandemian akuutista tilanteesta. Teemme sen tarkkaan ja hyvin – koko hallitus yhdessä. Samaan aikaan valmistaudumme koronan jälkeiseen jälleenrakentamiseen. Siinä ensimmäinen askel on suomalaisten rokottaminen – ja se piikki on paras piristysruiske myös taloudelle.

Liian usein tuntuu, että Keskusta on tässä jälleenrakennustyössä vielä vähän yksin. Aivan kuin muissa puolueissa olisi juututtu kriisivaiheen hoitoon.

Meidän suuri tehtävämme on pelastaa suomalainen työ. Sitä olemme tehneet koronatukia jakamalla, yrityksiä tukemalla, työllisyyspäätöksiä hallitukseltamme vaatimalla.

Meidän pitää uskaltaa investoida ja luoda uutta. Siksi Keskusta haluaa sujuvoittaa isompien ja pienempien investointihankkeiden lupakäsittelyä. Kyse voi olla vaikkapa tuulivoimaloista, navetoista, akkutehtaista tai biojalostamoista.

Haluamme, että rohkeat yrittäjät pääsevät hankkeensa kanssa nopeammin eteenpäin. Jokainen luvan tarvitseva investointihanke, hotellista sellutehtaaseen, on tälle maalle yhtä tärkeä. Investointihankkeet pitää saada pois luvitusruuhkasta ja kuokka kopsahtaa maahan nykyistä nopeammin.

Eri arvioiden mukaan jopa miljardien investoinnit voisivat lähteä liikkeelle aikaisemmin. Tämä on aitoa, kestävää ja ilmaista elvytystä.

Tämä onnistuu, kun lupaprosessien kestolle viranomaisen käsittelyssä asetetaan enimmäismääräaika. Sitovan, esimerkiksi yhden vuoden kokonaiskäsittelyajan sisällyttäminen lainsäädäntöömme ei tietenkään ole yksinkertaista, vaan vaatii perusteellisen valmistelun.

Tavoitteenamme on, että lukuisat erilliset investointihankkeen luvat korvataan yhdellä luvalla.

Investoinneilla luodaan työpaikkoja koko Suomeen. Työpaikat tarvitsevat tekijänsä.

Haluamme siksi tehdä ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta kannustavamman – sellaisen, joka saa yhä useamman ihmisen töihin. Tavoitteenamme on malli, joka lisää työllisyyttä ja parantaa pätkätyöläisten sekä nuorten turvaa. Selvää on, että ansiosidonnaisen turvan pitää kuulua kaikille.

En kaihda myöskään työperäisen maahanmuuton tarpeellisuuden esiin nostamista. Se on itse asiassa välttämättömyys. Vanheneva maa tarvitsee virtaa – yrityksemme osaajia ja tekijöitä. Muualta tulevallekin työ on parasta sosiaaliturvaa.

Työn äärellä suurin muutos tulee koskemaan työn tekemisen paikkaa. Irrottaudumme toimistojen kahleista. Se on valtavan innostava juttu. Etätyön pysyvä kasvu jättää hyvän jälkensä liikenteen päästöjen vähenemisenä ja mahdollisuutena väljempään asumiseen. Haluamme, että muutos etätyön ja lähityön yhdistämisessä on pysyvä – ei siis vain koronailmiö.

Tätä muutosta tukee Suomen Keskusta.

Hyvät ystävät,

Vielä yksi asia. Kaikkein vakavin. Aikaamme on pesiytynyt puistattava puhumisen tapa.

Eikä vain puhe.

Radikaalit puheet johtavat radikaaleihin tekoihin. Nyt viimeistään on aika ymmärtää se.

Asiattoman puheen lausuja tai vihaa täynnä olevien lauseiden kirjoittaja ei ehkä itse tartu väkivaltaan. Vihanlietsoja ei voi kuitenkaan koskaan olla varma siitä, mitä hänen sanansa saavat toisessa ihmisessä aikaan.

Onko niin, että hänen ei siis tarvitsekaan kantaa siitä mitään vastuuta?

Ei. Näin ei voi olla. Peräänkuulutan meidän politiikassa toimivien ihmisten vastuuta.

Kollegaamme Juhaan kohdistunut väkivallan teko on tuomittava ja halpamainen. Kavahdan myös syvästi siihen liittyneen jälkipuinnin tiettyjä sävyjä.

Tuemme Sinua Juha, puolustamme Sinua.

Kun Sinua satutettiin, satutettiin meitä kaikkia.

Politiikkamme saa kritisoida, tekojamme saa arvostella, mutta jokaisella, myös päättäjällä, on oikeus koskemattomuuteen.

Vaikka tekisi mieli jättää valheet omaan arvoonsa, ne on syytä oikoa. Vaikka ei jaksaisi kiivetä edes pienelle mäen kukkulalle, ihmisarvo on aina puolustamisen arvoinen.

Näkemyksistämme myös levitetään suoranaisia valheita. Nyt on paikka oikoa niistä pari:

Keskusta sanoo kyllä liikenteen vähemmille päästöille. Keskusta sanoo ei polttoaineveron lisäkorotuksille.

Keskusta sanoo kyllä perheiden valinnanvapaudelle. Keskusta sanoo ei kotihoidontuen leikkauksille.

En myöskään voi sietää ajatusta siitä, että miltei sadantuhannen suomalaisen opettajan ylle heitetään varjo heidän ammattitaitonsa puutteesta. Tässä maassa on fiksuja lapsia ja nuoria – ja heillä maailman parhaat opettajat. Silti Perussuomalaiset vihjailevat heidän aivopesevän lapsia. Nuo väitteet ovat vastuuttomia, eivätkä ne johda mihinkään.

Keskusta puolustaa vakaita kansallisia instituutioita ja kansainvälisiä sopimuksia. Parlamentarismia, oikeuslaitosta, viranomaisia, kirkkokuntia, demokratiaa. Oikeusvaltiota.

Tulkoon tämä selväksi.

Tylsää, latteaa – ja vakaata.

Ja juuri siksi ja sen tähden tämä maa on pärjännyt esimerkiksi koronan hoidossa niin mahdottoman hyvin. Että me luotamme viranomaisiin – ja toinen toisiimme.

Sitä ei saa murtaa. Ei ikinä.

Hyvät kuulijat,

Me luotamme suomalaisiin perheisiin ja ihmisten omiin valintoihin. Luotamme maalaisjärkeen. Olemme omistamisen ja työn puolella.

Tällä pärjää hallituksessa ja vaalityössä.

Suomalaiset,

Alleviivaan vielä lopuksi. Kuntavaalien asetelma on tämä: Kumpi johtaa jatkossa maakuntia – Keskusta, vai Perussuomalaiset?

Keskusta on ollut ja on oleva koko Suomen puolue. Meille annettua ääntä on meillä tavattu viisaasti käyttää. Keskustan ääni on myös kuulunut ja sitä on kuunneltu. Me olemme maakuntien voima ja tuttu luottopuolue. Teemme kaikkemme, että saamme olla sitä jatkossakin. Jos maakuntien voima pirstoutuu – sitä voimaa ei enää ole.

Tästä vaaleissa on kysymys.

Ja tästä kumpuaa pyyntö. Noustaan ylös, siirretään verhot sivuun ja lähdetään liikkeelle.

Olen kirjoittanut muistikirjaani isolla yhden ohjeen itselleni. Rohkaisen samoin sanoin teistä jokaista:

Älä pelkää.

Annika Saarikko

Annika Saarikko

Kansanedustaja (Varsinais-Suomi)

Lue seuraavaksi

Keskustan Jyväskylän puoluekokouksen kannanotto 16.6.2024: Jokainen nuori tarvitsee turvallisen aikuisen
Keskustan mielestä jokainen nuori tarvitsee arkeensa vähintään yhden turvallisen aikuisen. Yksikin kiusattu, syrjäytynyt tai koulusta pudonnut nuori on sivistysliike keskustalle liikaa. Keskusta edellyttää toimivaa oppilashuoltoa ja haluaa vahvistaa sitä.
16.6.2024 / Uutiset
EtusivuAjankohtaistaUutisetKeskustan puheenjohtaja Annika Saarikon puhe Keskustan eduskuntaryhmän talvikokouksessa