Siirry sisältöön

MEP Elsi Katainen: Elintarviketurvallisuus taattava pakkaus- ja pakkausjätedirektiivin uudistuksessa

MEP Elsi Katainen (kesk.) on valittu Renew Europe -ryhmän maatalousvaliokunnan varjoneuvottelijaksi komission esittämään pakkaus- ja pakkausjätedirektiivin uudistukseen.

Osana Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa sekä EU:n uutta kiertotaloussuunnitelmaa komissio on esittänyt pakkaus- ja pakkausjätedirektiivin (94/62/EC) uudistamista. Uudistuksen tavoitteena on varmistaa, että EU-markkinoiden pakkausmateriaalit ovat uudelleenkäytettäviä tai kierrätettäviä vuoteen 2030 mennessä, erityisesti lisäämällä kierrätetyn muovin käyttöä pakkausmateriaalina.

Pakkaukset ovat olennainen osatekijä elintarviketeollisuudessa. Pakkauksilla on keskeinen rooli niin elintarvikkeiden toimitusvarmuudessa, elintarvikehuollossa, saatavuudessa kuin elintarviketurvallisuuden varmistamisessa Euroopassa. Esityksessä pitää huomioida pakkauksen koko elinkaari ja jättää tilaa myös innovaatioille”, Katainen kertoo Brysselistä.

Uudistuksessa esitetään kieltoa muun muassa tuoreiden, alle 1,5 kg hedelmien ja vihannesten kertakäyttöpakkauksille. Kielto ei kuitenkaan ota huomioon elintarvikesektorin moninaisuutta eikä käytetyn materiaalin kestävyyttä pakkauksissa. Elintarvikepakkausten osalta on tärkeää, että pakkausten vähentäminen ei johda ruokahävikin lisääntymiseen tai elintarviketurvallisuuden vaarantumiseen.

Ehdotettu uudistus ei ole loppuun asti mietitty. Se ei huomioi elintarviketurvallisuutta ja niitä pakkausmateriaalien vaatimuksia, joilla on tarkoitus taata elintarvikkeiden laatu ja turvallisuus. On tärkeää, että pakkausten kierrätettävyys ja uudelleenkäyttö nähdään toisiaan täydentävinä ratkaisuina. Toimijalla on oltava vapaus valita tarkoitukseensa sopivin ja ympäristövaikutuksiltaan paras pakkausratkaisu. Asia ei ole mustavalkoinen. On hyvä, että pakkausten uudelleenkäyttöä halutaan lisätä, mutta myös kierrätettäviä, paperipohjaisia tuotteita tarvitaan”, Katainen jatkaa.

Vielä muutama vuosi sitten EU halusi vähentää muovin käyttöä. Tämä on Kataisen mukaan ollut hyvä suunta. Nyt muovi on tekemässä voimakasta paluuta, vaikka se ei välttämättä ole ympäristön kannalta paras vaihtoehto.

Pandemia ja sota ovat osoittaneet, ettemme voi pitää elintarviketurvallisuutta ja elintarvikehuoltovarmuutta itsestäänselvyytenä, vaan niiden ylläpitämiseen pitää panostaa. Elintarviketurvallisuuden takaaminen esityksessä on tärkeimpiä prioriteettejani tulevissa neuvotteluissa”, Katainen kertoo.

Maatalousvaliokunta kävi pakkaus- ja pakkausjätedirektiivin uudistuksesta ensimmäisen näkemystenvaihdon komission edustajan kanssa tämän viikon tiistaina.

 

 

 

Lue seuraavaksi

Keskustan Jyväskylän puoluekokouksen kannanotto 16.6.2024: Jokainen nuori tarvitsee turvallisen aikuisen
Keskustan mielestä jokainen nuori tarvitsee arkeensa vähintään yhden turvallisen aikuisen. Yksikin kiusattu, syrjäytynyt tai koulusta pudonnut nuori on sivistysliike keskustalle liikaa. Keskusta edellyttää toimivaa oppilashuoltoa ja haluaa vahvistaa sitä.
16.6.2024 / Uutiset
EtusivuAjankohtaistaUutisetMEP Elsi Katainen: Elintarviketurvallisuus taattava pakkaus- ja pakkausjätedirektiivin uudistuksessa