Siirry sisältöön

Hallitus ei ole pitänyt EU:ssa Suomen puolta

Välikysymys hallituksen luonto- ja ilmastopolitiikasta
Keskustan ryhmäpuheenvuoro, Kansanedustaja Vesa Kallio

Päätösvallan Suomen metsien käytöstä ja suojelusta pitää jatkossakin olla meillä suomalaisilla. Nyt kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitus on jättänyt oven raolleen EU:n valvontakomissiolle ja sen Suomesta piittaamattomille virkamiehille metsien hallinnoimiseen. 

Hallitus ei ole pitänyt EU:ssa Suomen puolta

Näin kesällä moni meistä suomalaisista on jälleen poika tai tyttö pellon laidalta. Moni keski-ikäinenkin kokee olevansa elossa enemmän kuin koskaan, kun pääsee raivaussahan kanssa metsään tai saa vanhan Valmetin kotipaikallaan käyntiin.

Itse olen saanut pienestä asti tehdä maatalous- ja metsätöitä. Kumiteräsaappaat ovat pelkkien saappaiden sijaan suoranainen rakkauden kohde.

Siksi täällä eduskunnassa käytävä keskustelu on vahvistanut, että tarvitsemme enemmän arki- ja järkivihreyttä.

Ilmasto- ja luontopolitiikassa pitää turvata Suomen edut

Paheneva kahtiajako on lahottanut keskustelukulttuurin. Asioita ei käsitellä kokonaisuuksina, joissa eri toimijat rakentaisivat yhteistä näkemystä.

Mikäli nykymeno jatkuu, vain kovaäänisimmät saavat äänensä kuuluviin. Se on kovin tuttua tästä salista, jossa ainoat työkalut liian usein ja liian monella ovat vasara, nauloja ja risti.

Yhden asian politiikalla ei päästä toivottuun tulokseen eikä se saa kansalaisten hyväksyntää. Ihmisten pitää kokea päätökset oikeudenmukaisiksi.

Suomalaisen yhteiskunnan vahvuus on ollut hajautetuissa toiminnoissa. Hajautettu yhteiskunta kestää kriisejä paremmin eikä ole altis niille.

Nyt on viimeiset ajat turvata tämä tilanne. Se vaatii suunnan muuttamista keskittämisestä hajautettua yhteiskuntaa ylläpitävään politiikkaan.

Päätösvalta metsistä on luisumassa Brysseliin

EU:n ilmasto- ja luontopolitiikassa pitää varmistaa maa- ja metsätalouden ja energiatuotannon toimintaedellytykset koko Suomessa.

Suomalaiset maatilat ovat pitkien sukupolvien ketjuja. Niissä pörssiyhtiöiden kvartaaliajattelu ja vaalikaudet ovat pelkkää pientä räpiköintiä rahan ja vallan perässä.

Metsätaloudessa päätösvalta metsien käytössä ja suojelussa pitää olla meillä suomalaisilla. Avaimet Suomen metsiin tulee olla Suomessa ja ovi lukossa.

Nyt hallitus on jättänyt oven raolleen EU:n valvontakomissiolle ja sen Suomesta piittaamattomille virkamiehille.

Ilmastopolitiikka ei voi olla sen varassa, että metsien hiilinielu kasvaa rajattomasti.

Ajallaan tehtävät hoitotyöt ja hakkuut ovat kestävin tapa varmistaa metsien säilyminen hiilinieluna ja samalla tuottaa uusiutuvia raaka-aineita, joilla korvataan fossiilisia raaka-aineita.

Ruokavaliolla emme maailmaa pelasta. Suomen olosuhteisiin soveltuvalla ja maamme huoltovarmuuden samalla turvaavalla monipuolisella maataloudella voimme sen osaltamme tehdä.

Luonnonvarat ovat maakunnissa – siksi itäistä Suomea pitää auttaa

Kello käy luonnolle ja ilmakehälle, maailma on tulessa monella tapaa. Ihmiskunta on epäonnistumassa ihmisenä olemisessa, toistemme tappamisessa ei ole voittajia.

Yksisilmäinen yhden asian politiikka on kuitenkin yhtä tuloksetonta kuin pituushyppääjän keskittyminen pelkän ponnistusjalan pohjelihaksen treenaamiseen.

Siksi Keskusta ei ole välikysymyksessä mukana. Keskusta on kymmenottelija, joka katsoo kokonaisuutta ja pitää koko maan ja kaikkien suomalaisten puolta.

Keskusta nostaa kotimaiset, uusiutuvat luonnonvarat ylös ja painaa ulkomaiset, uusiutumattomat alas.

Puu ei meitä auta, jos sitä ei saa kaataa. Pellot eivät meitä ruoki, jos niitä ei saa viljellä. Lehmä ei lypsä, jos se ei saa poikia.

Suuntaa pitää muuttaa, mutta se vaatii Suomen ja EU:n vallanpitäjiltä muutosta. Metsät eivät kasva Mannerheimintiellä, vaan maakunnissa.

Tämä hallitus keskittää ankarammin kuin vuosikymmeniin. Itäisessä Suomessa Orpon ja Purran selkiä ei edes näy, niin kaukana ne meistä ovat.

Pääministerin olisi pitänyt laittaa EU-komission von der Leyen helikopterin sijaan tukkirekan kyytiin Sulkava-Ruokolahti -maantielle ja soittamaan kännykällä Rautjärveltä Brysseliin.

Nyt ei riitä jo saatujen ja ansaittujen EU-varojen uudelleen jakaminen. Nyt pitää saada uutta rahaa itäisen Suomen pitämiseksi kehityksessä mukana. Kyse on myös ilmastosta ja luonnosta.

Kriittinen ei ole sama kuin kielteinen

Hallituspuolueissa pelätään vihreää siirtymää, mutta se itse on tukemassa vallan siirtymää Brysseliin. Kriittinen ei ole sama kuin kielteinen.

Minäkin voin kotona vaimolle olla kriittinen, mutta hänen kielteinen kantansa voittaa varmasti.

Euroopan parlamentissa Kokoomuksen mepeiltä on saanut vähän kaikkea – Pietikäinen on vastaan ja Sarvamaa puolesta ja päinvastoin.

Perussuomalaisten mepeillä on ollut tärkeämpää tekemistä kuin Suomen puolen pitäminen. Politiikka on ollut hampaatonta.

Isääni siteeraten, ettei menisi hyvä hermostuminen hukkaan – hallituspuolueita ja muuta oppositiota edustavien meppien kanssa hermostuminen ei ikävä kyllä ole mennyt hukkaan.

Arvoisa Puhemies,

Teen seuraavan epäluottamuslause-ehdotuksen:

”Päästöjä voitaisiin pienentää sekä saada Suomen talouteen kasvua ja koko maahan työpaikkoja luonnonvarojamme kestävästi käyttämällä. Päätösvalta metsistä kuitenkin on luisumassa EU:lle ja itäinen Suomi on jätetty yksin, vaikka luonnonvarat ovat siellä ja ylipäätään maakunnissa. Siksi eduskunta toteaa, että hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta.”

Lue seuraavaksi

Keskustan Jyväskylän puoluekokouksen kannanotto 16.6.2024: Jokainen nuori tarvitsee turvallisen aikuisen
Keskustan mielestä jokainen nuori tarvitsee arkeensa vähintään yhden turvallisen aikuisen. Yksikin kiusattu, syrjäytynyt tai koulusta pudonnut nuori on sivistysliike keskustalle liikaa. Keskusta edellyttää toimivaa oppilashuoltoa ja haluaa vahvistaa sitä.
16.6.2024 / Uutiset
EtusivuAjankohtaistaBlogit ja ryhmäpuheenvuorotHallitus ei ole pitänyt EU:ssa Suomen puolta