Siirry sisältöön

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs – Valtiopäivien avauspuheenvuoro

Juha Pylväs eduskuntatalon edessä.
Juha Pylväs eduskuntatalon edessä.

Arvoisa puhemies,

Liian moni suomalainen jätti äänestämättä aluevaaleissa.

Tavallisia ihmisiä ei pidä syyllistää. Meillä päättäjillä on vastuu, millaisena politiikka näyttäytyy. Parempaan pitää pystyä.

Vaalien tuloksen perusteella kansa pitää lähipalveluja tärkeinä. Niitä pitää vahvistaa. Palvelut pitää turvata tasa-arvoisesti koko Suomessa.

Kansa näyttää myös toivovan palaamista asiallisiin asioihin. Eikä ihme. Ajat ovat vakavat ja asiat vaikeita.

Venäjän ja lännen välit ovat jännitteiset ja sodan uhka Euroopassa todellinen. Koronaa ei ole voitettu. Kotimaan asioissa on ryteikkö ratkaistavaa.

Näissä oloissa joutavanpäiväinen on juuri sitä: joutavanpäiväistä. Ihmiset odottavat keskittymistä oikeisiin ongelmiin. Perusasioihin.

Turvallisuuteen. Terveyteen. Talouteen, työhön ja toimeentuloon. Sosiaaliseen ja alueelliseen tasa-arvoon.

Arvoisa puhemies,

Suomella on pitkä, yhdessä sovittu linja ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Se rakentuu kansainväliselle yhteistyölle ja toimiville kahdenvälisille suhteille, koko maan uskottavalle puolustukselle ja sotilasliittoon kuulumattomuudelle.

Tästä linjasta on viisasta pitää kiinni.

Se ei tarkoita pään työntämistä pensaaseen tai paikoilleen jämähtämistä. Suomen turvallisuus perustuu valppauteen, vakauteen ja valmiuteen. Kansallinen liikkumatilamme pitää turvata kaikissa oloissa.

Presidentti on toiminut Suomen pitkän linjan mukaisesti. Keskustan eduskuntaryhmä antaa hänelle täyden tukensa.

On tärkeää, että eduskunta pian keskustelee ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Pienelle maalle yksituumaisuus on arvo sinällään. Suomen turvallisuus ei saa olla puoluepolitiikan pelinappula.

Arvoisa puhemies,

Rokotusten myötä korona vaikuttaa olevan yhä enemmän tauti muiden joukossa. Siksi puramme rajoituksia hallitusti.

Jos uusia toimenpiteitä tarvitaan, ne pitää tehdä riskiryhmiä suojellen ja alueellisesti tarkemmin rajattuina. Täyssulkuihin ei enää ole varaa. Yritysten pitää saada ovensa auki ja ihmisten päästä töihin.

Korona ei jää viimeiseksi kulkutaudiksi. Tulevaisuuteen pitää varautua. Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus pitää toteuttaa, jotta terveydenhuollon kestokyky on vielä parempi.

Keskustan eduskuntaryhmä kiirehtii myös valmiuslain ja valmiussuunnitelmien uudistamista.

Arvoisa puhemies,

Suomen talouden näkymät ovat kahtalaiset.

Työllisyys huitelee historiallisen korkealla niin, että työntekijöistä on jopa pulaa. Toisaalta työttömänä on edelleen paljon ihmisiä.

Virinnyt kasvu pitää saada kestämään. Työllistämistä ja työllistymistä pitää helpottaa. Pitää jatkaa politiikkaa, joka Sipilän hallituksesta näihin päiviin on tuonut 210 000 suomalaiselle töitä.

Keskustan eduskuntaryhmälle kasvu ja työpaikat ovat pääosa ratkaisua Suomen nostamisessa jaloilleen. Samalla velka pitää saada hallintaan. Valtiontaloudessa pitää palata kehyksiin.

Päätökset eivät tule olemaan helppoja. Mutta: jos on tahtoa, on tie. Päätösten oikeudenmukaisuudesta tulee pitää visusti huolta.

Inflaatio jyllää ja se vaikuttaa suoraan ihmisten ja yritysten pärjäämiseen. Etenkin polttoaineiden hinta on kipurajalla.

Energian hinnan nousua selittää pitkälle, mitä maailmanmarkkinoilla tapahtuu. Syyttelyn sijaan pitää hakea yhdessä ratkaisuja. Suomalaisten pärjääminen on yhteinen asia.

Energiaa ja ruokaa pitää olla omasta takaa. Siksi myös maatalouden ahdinkoa pitää helpottaa.

Arvoisa puhemies,

Suomi on selviytynyt kiperistä paikoista aiemminkin.

Kyllä me selviydymme myös nyt. Riitelemällä emme kuitenkaan tästä nouse. Yhteistyötä tarvitaan.

Luodaan toivoa jokaiselle suomalaiselle ja ennen muuta lapsille ja nuorille. Paremmat ajat tulevat.

Lue seuraavaksi

Eurovaaliehdokas Venla Kajan: Opiskelijoiden ovet auki Eurooppaan
Monelle opiskelijalle vaihtoon lähtö on ensimmäinen kosketus eurooppalaisuuteen. Se on hieno esimerkki siitä, mitä EU:n vapaa liikkuvuus tarkoittaa. Toivon, että mahdollisimman moni nuori saisi hyödyntää tämän mahdollisuuden.
24.4.2024 / Blogit ja ryhmäpuheenvuorot
Eurovaaliehdokas Valtteri Paakki: Vihreä siirtymä on tehtävä kestävästi ja oikeudenmukaisesti
Keskustalaiseen ajattelumaailmaan kuuluu ajatus ylisukupolvisuudesta. Tahtotila jättää oma tila ja ympäristö paremmassa kunnossa seuraaville sukupolville. Mikäli tahdomme pitää kiinni tästä periaatteesta, meidän on edistettävää vihreää siirtymää niin Suomessa kuin EU:n laajuisesti. 
20.4.2024 / Blogit ja ryhmäpuheenvuorot
EtusivuAjankohtaistaBlogit ja ryhmäpuheenvuorotEduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs – Valtiopäivien avauspuheenvuoro