Siirry sisältöön

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalli: Luontoa pitää suojella – omaisuuden suoja pitää turvata ja kustannukset jakaa oikeudenmukaisesti

Keskustan arvoja ovat kestävä luontosuhde ja ylisukupolvisuus.

Siksi pidämme tärkeänä, että luonnonsuojelulaki tuodaan tähän päivään. Luonnon tilan huononeminen on tosiasia, joka pitää ottaa vakavasti myös Suomessa.

Luonnon tilan parantaminen on yhteinen asia, ja siihen tarvitaan jokaista. Ihmisten omaisuuden suojan pitää kuitenkin toteutua kaikissa oloissa. Luonnonsuojelun kustannusten tulee jakaantua oikeudenmukaisesti.

Luontotyyppien suojelu pitää toteuttaa tarkkarajaisesti viranomaisen päätöksellä ja samalla maan- ja metsänomistajilla täytyy olla oikeus asianmukaisiin korvauksiin ja mahdollisuus valittaa päätöksestä.

Hallituksen esityksessä näin ei ollut ja osa omaisuuden suojaa heikentävistä ja kustannuksia epäoikeudenmukaisesti kohdentavista seurauksista kävi ilmi vasta eduskuntakäsittelyn aikana.

Esityksessä oli kohtia, joilla olisi ollut merkittäviä välillisiä vaikutuksia esimerkiksi metsätalouden harjoittamiseen, eikä takeita korvauksista olisi ollut.

Käytännössä esitys olisi esimerkiksi voinut ajaa metsänomistajia tilanteeseen, jossa puu ei mene kaupaksi, mutta valtio ei ole velvollinen korvaamaan taloudellista menetystä.

Maa- ja metsätalousministeriön arvion mukaan uhanalaisiksi säädettävien luontotyyppien pinta-ala voisi olla jopa yli 2 miljoonaa hehtaaria ja valtaosa siitä on metsätalouskäytössä.

Nyt eduskunnan ympäristövaliokunnassa keskustan johdolla saavutetun ratkaisun takana on eduskunnan enemmistö. Ihmisten omaisuuden suoja turvataan ja oikeudenmukaisuuden vaatimus toteutuu.

Ja tärkeimpänä: luonnonsuojelu etenee.

 

 

Eeva Kalli

Keskustan eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja (Satakunta)

Lue seuraavaksi

Keskustan Jyväskylän puoluekokouksen kannanotto 16.6.2024: Jokainen nuori tarvitsee turvallisen aikuisen
Keskustan mielestä jokainen nuori tarvitsee arkeensa vähintään yhden turvallisen aikuisen. Yksikin kiusattu, syrjäytynyt tai koulusta pudonnut nuori on sivistysliike keskustalle liikaa. Keskusta edellyttää toimivaa oppilashuoltoa ja haluaa vahvistaa sitä.
16.6.2024 / Uutiset
EtusivuAjankohtaistaBlogit ja ryhmäpuheenvuorotEduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalli: Luontoa pitää suojella – omaisuuden suoja pitää turvata ja kustannukset jakaa oikeudenmukaisesti