Keskustalaiseen ajattelumaailmaan kuuluu ajatus ylisukupolvisuudesta. Tahtotila jättää oma tila ja ympäristö paremmassa kunnossa seuraaville sukupolville. Mikäli tahdomme pitää kiinni tästä periaatteesta, meidän on edistettävää vihreää siirtymää niin Suomessa kuin EU:n laajuisesti.
Vihreän siirtymän edistämiseen liittyy tukimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta ja siihen panostaminen eurooppalaisilla rahoitusinstrumenteilla, mutta siihen liittyy myös investoinnit, joiden avulla uudet innovaatiot muuttuvat todeksi ja osaksi arkipäivää. Nämä investoinnit voivat liittyä esimerkiksi vihreisiin energiatuotantoratkaisuihin tai vihreälle siirtymälle välttämättömiin mineraaleihin liittyvään kaivostoimintaan.
Eurooppa tarvitsee molempia. Tarvitsemme lisää mineraaleja ja tarvitsemme lisää uusiutuvaa energiantuotantoa, jotta pääsemme yhdessä asettamiimme ilmastotavoitteisiin. Etenkin Suomen omien ilmastotavoitteiden kannalta näillä toimenpiteillä on myös kiire, mutta ei aikaa ole hukattavaksi Euroopan tasollakaan.
Vihreän siirtymän investointien edistämisessä on kolme tärkeää elementtiä: Johdonmukainen lainsäädäntöympäristö, taloudelliset tuet, sekä ennakoiva maankäytön suunnittelu.
Ennakoivalla maankäytön suunnittelulla pystytään vaikutusten arviointiin perustuen tunnistamaan parhaimmat investointikohteet – oli kyse sitten kaivosinvestoinnista tai uusiutuvasta energiasta. Tällöin pystytään myös välttämään investointien suuntautuminen alueille, joilla niiden yhteensovittaminen esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden kanssa on haastavaa. Vaikkakin alueidenkäytön suunnittelun tulee olla jäsenvaltioiden päätösvallassa, on eurooppalainen kysymys, onko ennakoivaan maankäytön suunnitteluun riittävästi resursseja ja osaamista.
Tuulivoimatuotanto on hyvä esimerkki siitä, että nousevien teknologioiden kohdalla julkisella taloudellisella tuella voidaan saavuttaa suuria hyötyjä. Vaikka tuulivoimaa on aiemmin tuettu julkisilla varoilla, tällä hetkellä suuret määrät tuulivoimaa on toteutumassa markkinaehtoisesti. Tuon tuulivoimapotentiaalin toteutuminen on yksi askel ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.
Nyt samanlaista taloudellista tukea tarvitaan esimerkiksi uusien innovatiivisten energiavarastointiratkaisujen juurruttamisessa.
Investointien käyttöikä ja usein myös takaisinmaksuaika on pitkä ja tämän vuoksi investoivalla yrityksellä on oltava luottamus siihen, ettei lainsäädäntöympäristö poukkoile. Sääntelyä tarvitaan, mutta sen on oltava pitkäjänteistä ja linjakasta. EU:ssa on myös panostettava paljon nykyistä enemmän uuden lainsäädännön vaikutusten arviointiin.
Vihreän siirtymän investointien edistäminen on tärkeää, välttämätöntä. Mutta nämäkin investoinnit on toteutettava kestävällä ja reilulla tavalla. Tässä painottuvat vaikutusten arviointi ja sosiaalinen hyväksyttävyys. Hyvällä vuorovaikutteisella suunnitteluprosessilla pystytään toteuttamaan investointihankkeita, jotka eivät vaaranna ympäristöarvoja ja ihmisten elinympäristöä. Vain suunnitteluprosessin luoman yhteistoiminnallisuuden kautta voidaan saavuttaa sosiaalinen hyväksyttävyys vihreälle siirtymälle ja siihen liittyville investointihankkeille.
Ylisukupolvisuus on keskustalainen tapa ymmärtää kestävää kehitystä. Kestävään kehitykseen kuuluu neljä pilaria: ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys. Vihreän siirtymän toteuttamisessa nämä kaikki ulottuvuudet on muistettava.