Siirry sisältöön

Keskustan Kurvinen: Keskustan vaihtoehto on rohkaiseva ja vastuullinen

Eduskunnan keskustelu 29.11.2023 opposition vaihtoehdoista hallituksen talouspolitiikalle
Keskustan vaihtoehdon esittelypuheenvuoro
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen

Keskustan talousvaihtoehto muistaa lapset, lähipalvelut ja liikenteen

Keskusta tekee tänään sen, mikä meidän poliitikkojen olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten: tuomme sellaisen vaihtoehdon pöytään, joka keskittyy tavallisten ihmisten asioiden kuntoon laittamiseen.

Tavallisten ihmisten asiat ovat jääneet kahtiajakautuneen identiteettipolitiikan jalkoihin. Tavallisen ihmisen ääni on peittynyt hälyyn. Pienet ja äänekkäät ääripäät ovat vieneet huomion pois arjesta.

Meidän vaihtoehtomme on tehty puhtaasti tavallisten ihmisten näkökulmasta. Heidän, jotka katsovat etäältä tätä touhua ja ihmettelevät hiljaa mielessään, miksi oma arki hankaloituu. Miksi Suomi salakavalasti luisuu vararikkoon? Miksi valtio jakaa veronalennuksia velaksi? Miksi palvelut sakkaavat ja liikkuminen kallistuu?

Keskustalla on rohkaiseva viesti: on olemassa vastuullisempi vaihtoehto. Niin taloudellisesti kuin inhimillisesti vastuullisempi. Se keskittyy arjen kuntoon laittamiseen rakentavalla otteella. Tavallisille suomalaisille on olemassa ääni täällä eduskunnassa.

Se ääni on Keskusta ja Keskustan vaihtoehto.

Keskusta haluaa lähipalveluja kaikille

Keskustan vaihtoehdossa ei alenneta veroja velaksi kuten oikeistohallitus tekee. Tässä ei myöskään kieltäydytä kaikista säästöistä ja uudistuksista kuten punavihreät tekevät. Tämä on oikeustajuun istuva rehellinen ja oikeudenmukainen esitys.

Vaihtoehtomme puolustaa lähipalveluja. Se puolustaa arjessa välttämättömiä neuvolaa, hammaslääkäriä, vanhainkotia ja mielenterveyspalveluita. Me emme leikkaisi hyvinvointialueilta.

Esitämme lähikoululisää, jolla tukisimme pienempiä kouluja.

Keskusta ajaa lapsimyönteisiä päätöksiä

Meidän vaihtoehtomme puolustaa perheitä ja perheellisiksi haluavia. Emme hyväksy leikkauksia, joilla pahennetaan lapsiperheköyhyyttä. Siksi emme hyväksy työttömyysturvan lapsikorotusten poistamista.

Keskusta ei myöskään hyväksy ahdingossa oleviin nuoriin leikkausten kohdistamista. Perumme Orpon hallituksen suunnittelemat leikkaukset etsivään nuorisotyöhön ja nuorten työpajoihin.

Tulevaisuuden menestys on kiinni opiskelijoista. Siksi korotamme opintorahaa 6 % verrattuna tähän vuoteen.

Vaikeudet saada lapsia koskettavat valtavan suurta määrää pariskuntia. Keskenmeno on vaiettu tuska. Hedelmöityshoitoihin jonotetaan ja toivotaan lisää hoitokertoja.

Keskusta ajaa lapsimyönteisiä päätöksiä, jotta jokaisen perheen lapsilukutoive voisi toteutua. Jotta Suomi olisi lapsiystävällinen maa. Me tarvitsemme jokaisen lapsen.

Tämän vuoksi kohdistamme 5 miljoonaa euroa hedelmöityshoitojen tarjoamiseen ja apuun keskenmenojen hoitamisessa tasa-arvoisesti koko Suomessa.

Me puolustamme myös tavallista autoilijaa. Otamme postimerkin pois lisälaskulta, jonka hallitus on lähettämässä työmatka-autoilijoille. Keskusta ei hyväksy työmatkojen kallistumista.

Keskusta ottaisi vähemmän velkaa kuin hallitus

Tämä hallitus ei vaalien juhlapuheistaan huolimatta lopeta tai edes hidasta velkaantumista. Hallitus on pettänyt tavallisille veronmaksajille antamansa lupaukset. Orpon hallitus ottaa kiihtyvällä tahdilla velkaa: ainakin 50 miljardia vaalikauden aikana.

Tämän hallituksen linja on huonossa mielessä huikea saavutus: Orpo ja Purra kasvattavat sekä leikkausten että velan määrä yhtä aikaa.

Jos eduskunta olisi pesäpallokenttä, voisi sanoa että olette pää- ja valtiovarainministeri tehneet kaksi paloa samalla lyöntivuorolla!

Kyllä suomalaiset ymmärtävät, kun on aika kiristää vyötä ja säästää. Kunhan se tehdään oikeudenmukaisesti. Mutta sitä he eivät ymmärrä, miksi samaan aikaan parhaiten voiville ja toimeentuleville järjestetään veronalennukset velkarahalla. Keskusta ei tee veroalea velaksi.

Hyvä hallitus, Keskustan rakentava vaihtoehto ottaisi yli miljoonan päivässä vähemmän velkaa kuin hallitus. Yli miljoona euroa päivässä, hyvät ystävät. Ensi vuonna ottaisimme noin 400 miljoonaa vähemmän velkaa kuin hallitus.

Tunnin junan sijaan tarvitaan kasvua koko Suomeen

On hyvin vaikea huoltoaseman pöydässä selittää tavan ihmiselle, miksi hallitus seuraa tumput suorana talouden luisua. On vaikea selittää, miksi käytätte lähes puoli miljardia yhteen raideväliin Turun tunnin junan pääomitukseen.

Keskusta tekisi tunnin junan sijasta nopeavaikutteisen kasvupaketin koko Suomeen. Me tarvitsemme nyt kasvua ja tulojen lisäämistä pelkkien leikkausten sijaan.

Yrittäjyyden ja kasvun välineitä löytyy Keskustan työkalupakista.

Kasvupaketissamme suuntaamme 300 miljoonaa muun muassa teiden parantamiseen, homekoulujen korjaamiseen ja asuntojen remontteihin. Pistämme vipinää suhdannekriisissä olevalle rakennusalalle.

Orpon-Purran hallitus on jättänyt itäisen ja pohjoisen Suomen heitteille. Itärajan sulkeminen on kurittanut erityisesti itäisiä maakuntiamme. Keskusta suuntaa vaihtoehdossaan 160 miljoonaa Itä- ja Pohjois-Suomen piristysruiskeeseen.

Ei tavallinen ihminen toivo kuuta taivaalta. Hän toivoo, että arjen perusasiat pelaavat ja Suomi pärjää. Muuten hän tahtoo elää omaa elämäänsä rauhassa.

On tullut aika repimisen ja kahtiajaon sijaan rakentaa Suomea. On tullut aika laittaa tavallisten ihmisten asiat kuntoon.

Lue seuraavaksi

Tiejyrä, soppatykki vai keskustalainen sopu
Keskustalaiset kansanedustajat tivasivat eduskunnan kyselytunnilla, mitä sosiaali- ja terveyspalveluita hallitus aikoo leikata. Ministerin mukaan vaikeiden päätösten tekeminen on vaikeaa. Konkelossa oleviin työmarkkinakysymyksiin keskusta vaatii neuvottelu- ja sopimisratkaisuja jyräämisen ja soppatykkien sijaan. Omaa malliaan keskusta ehdottaa myös aikuiskoulutustuen pelastamiseksi. Hallitus aikoo lakkauttaa käytetyn ja järkevän tuen. Eduskunnassa muistettiin myös Ukrainan sodan alkamispäivää ja vietettiin hiljainen hetki.
23.2.2024 / Eduskuntaryhmän viikkotiedote
Hyvin toimiva yhteistyö luo turvaa
Keskustan mielestä Suomen osallistuminen Naton toimintaan Itämerellä ja Kaakkois-Euroopassa on perusteltua. Keskustan ryhmäpuheen aiheesta eduskunnassa piti Itä-Suomen Outokummusta tuleva kansanedustaja Hanna Räsänen. Hän totesi puheessaan kokeneensa kotiseudullaan konkreettisesti, kuinka tärkeää on viranomaisten hyvä yhteistyö. Räsänen muistutti, että se luo alueille turvaa.
22.2.2024 / Blogit ja ryhmäpuheenvuorot

Työmarkkinoiden konkeloa seuratessa Suomen ulkopuoliset ilkimykset iloissaan taputtavat ja maan talous sakkaa entisestään. Siksi Keskusta tarjoaa oikeiston tiejyräporukalle ja vasemmiston paikalleen juntatulle soppatykkijoukolle keskellä olevaa kolmatta tietä: sopimista. Keskustan Tuomas Kettunen pohti näitä asioita ryhmäpuheenvuorossaan eduskunnassa. Lisäksi hän muotoili myös vanhaa persuhokemaa uuteen uskoon: missä ps, siellä petetty vaalilupaus.
20.2.2024 / Blogit ja ryhmäpuheenvuorot
EtusivuAjankohtaistaBlogit ja ryhmäpuheenvuorotKeskustan Kurvinen: Keskustan vaihtoehto on rohkaiseva ja vastuullinen