Siirry sisältöön

Puheenjohtaja Annika Saarikon puhe vuoden 2024 valtiopäivien avauskeskustelussa eduskunnassa

Arvoisa puhemies,

Suomi on saanut uuden presidentin. Keskusta onnittelee Alexander Stubbia ja toivoo viisautta viranhoitoon. Toivottavasti uusi presidentti on myös toivon tuoja.

Rohkaisemme häntä jatkamaan yhteydenpitoa eduskunnan ja sen valiokuntien kanssa edeltäjänsä lailla.

Yhteisymmärrys ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan asioista on Suomelle voimavara etenkin nyt. Maailma on arvaamattomassa jamassa. Keskusta on valmis yhteistyöhön yli hallitus-oppositiorajan, kun eduskunta saa niitä koskevat selonteot käsiteltäväkseen. 

Tässä ja nyt meidän pitää varmistaa, että Suomi on varautunut etenkin itärajan pitävyyteen ja valppaana itänaapurin ilkeyksiin. Vaikka se ylevältä voi kuulostaa, olkaamme yhdessä Suomen turva. 

Arvoisa puhemies, 

Presidentinvaalien jäljiltä Suomi on aika lailla kahdessa leirissä.

Kahtiajako on muutenkin kansakunnan kuva – mutta ei onneksi koko kuva. Kodeissa ja työpaikoilla on paljon maltillisia keskellä olijoita, jotka odottavat meiltä päättäjiltä sopimis- ja yhteistyökykyä. 

Hallituksessa, eduskunnassa ja juuri nyt työmarkkinoilla.

Mitä kauemmin junttura jatkuu, sitä hankalammaksi tavallisten ihmisten arki käy. Mitä enemmän jyrätään ja rettelöidään, sitä jyrkemmäksi Suomen talouden alamäki muuttuu. 

Hallitus ja Hakaniemi, Suomi huutaa sovintoa. Te pysäytätte Suomen. Keskustan mielestä tämä maa on liian arvokas riideltäväksi rikki.

Arvoisa puhemies,

Yhteistyökyky ei tarkoita pakotettua yksimielisyyttä, jossa puolueilla ei ole mitään eroja. Suomessa on Keskusta, vasemmisto ja oikeisto. Tasavallassa ja kansanvallassa eroja on ja pitää olla.

Voisimmeko kuitenkin yhdessä viedä eteenpäin edes joitain suurimpia asioita, jotka vaikuttavat Suomen pärjäämiseen? 

Että ihmisillä on töitä. Että talous saadaan kasvuun ja kuntoon. Että hoitoon pääsee ja hoivaa saa. Että tässä maassa uskaltaa perustaa perheen ja suunnitella omaa ja läheisten tulevaisuutta.

 Sosiaali- ja terveysministeri esitti jo julkisuudessa yhteistyötä sairaaloiden osalta.

Olemme valmiita vaikka heti yhdessä korjaamaan sosiaali- ja terveyspalvelujen kiistattomia puutteita, parantamaan viime vaalikaudella tehtyä lainsäädäntöä ja ylipäätään turvaamaan palvelut jokaiselle suomalaiselle koko maassa.

Sen sijaan neuvoloiden, perhekeskusten, terveysasemien, hoivakotien ja muiden lähipalvelujen alasajolle sekä sairaaloiden keskittämiselle sanomme kiitos ei. Se on vastoin kaikkea sitä, mikä keskustalle on tärkeää.

Olemme myös valmiita vaikka heti yhteistyöhön Suomen pitkältä ajalta juontuvien talous- ja velkaongelmien ratkaisemiseksi presidentti Niinistön linjalla.

Se tarkoittaisi sitä, että me yhdessä sovimme tässä maassa tulevina vuosina harjoitettavan talouspolitiikan päälinjat: veroasteen tason, menojen tason ja ennen muuta kasvun kaavan.

Tarkemmat ratkaisut kukin hallitus valitkoon itse. Monessa kohdin Keskusta valitsee toisin kuin Orpon hallitus. 

Arvoisa pääministeri, te saitte perinnöksenne Suomen, jossa ihmisiä oli töissä historiallisen paljon. Nyt tässä maassa kasvavat vain työttömien ja konkurssiin ajautuneiden yritysten määrä.

Teidän talouspolitiikassanne on neljä merkittävää virhettä. Ja siksikin Suomi on nyt pinteessä. 

1. Olitte väärässä, kun ette hallitusohjelmassa käyttäneet verotusta talouden kuntoon laittamiseksi, vaikka veropohjasta lohkeaa pois miljardeja tulevina vuosina. Sen sijaan te kevensitte veroja hyvätuloisille ja asuntosijoittajille. Te unohditte oikeudentunnon.
 
2. Te kuvittelitte, että sosiaali- ja terveyspalveluista olisi löydettävissä ylimääräisiä säästöjä miljardi poikineen. Maassa, jonka väki vanhenee, jossa välimatkat ovat pitkiä ja kaikista on luvattu pitää huolta. Nyt joudutte peruuttamaan. 
3. Te laiminlöitte talouskasvun. Vain se pelastaa Suomen huomisen paremmaksi. Maa on taantumassa, teidän ratkaisunne on tunnin juna – siinä kaikki. Me tiedämme, että koko maa tarvitsee yrityksiä, investointeja, ja työntekijöitä, myös ulkomailta. 
4. Työmarkkinoiden levottomuus ja jyräämällä ajettu hallituksen linja on maksanut nyt jo yrityksille lakkoina miljardin. Hallitusohjelman tavoite työllisyyden nousun parin miljardin hyödyistä taloudelle uhkaa karata yhä kauemmas. Työllisten määrä ei nyt kasva, se pienenee. 

Toivon tänään kuulevani, myönnättekö nämä virheet ja aiotteko tehdä asialle jotain. Ne nimittäin voi myös korjata. On teidän valintanne alatteko katsomaan eteenpäin, vai tuijotatteko taaksepäin.

Arvoisa puhemies,

Pitää olla selkärankaa, kuten valtiovarainministeri Purra toistuvasti toteaa. Samalla on yhdessä hyvä ymmärtää, että loppumassa eivät ole vain rahat. Loppumassa on myös suomalaisten keskinäinen luottamus.

Se, että kokee kuuluvansa yhteen, on Suomea ja pohjoismaista hyvinvointimalliamme koossa pitävä liima.

Maa, jossa todellisuudet erkanevat, ei ole kriisinkestävä, vaan ajautuu maailman riepoteltavaksi. Kysymys ei ole vain sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta vaan myös alueiden tasa-arvosta. Siitä, että työllään tulee toimeen ja omalla kodilla on arvo. 

Me voimme vielä yhdessä muuttaa Suomen suunnan.

Keskustan mielestä Suomi tarvitsee ja suomalaiset ansaitsevat parempaa. Meidän päättäjien ei pidä lisätä omalla toiminnallamme tai turhilla torailuilla ihmisten murheita. Niitä on nyt muutenkin kylliksi.

Toivo on elämän vahva perusvoima. Toivon luominen on meidän tärkein tehtävämme. Toivoa, ei toivottomuutta. 

”Ei yö niin pitkä, ettei päivä perässä.”

 

Lue seuraavaksi

Tiejyrä, soppatykki vai keskustalainen sopu
Keskustalaiset kansanedustajat tivasivat eduskunnan kyselytunnilla, mitä sosiaali- ja terveyspalveluita hallitus aikoo leikata. Ministerin mukaan vaikeiden päätösten tekeminen on vaikeaa. Konkelossa oleviin työmarkkinakysymyksiin keskusta vaatii neuvottelu- ja sopimisratkaisuja jyräämisen ja soppatykkien sijaan. Omaa malliaan keskusta ehdottaa myös aikuiskoulutustuen pelastamiseksi. Hallitus aikoo lakkauttaa käytetyn ja järkevän tuen. Eduskunnassa muistettiin myös Ukrainan sodan alkamispäivää ja vietettiin hiljainen hetki.
23.2.2024 / Eduskuntaryhmän viikkotiedote
Hyvin toimiva yhteistyö luo turvaa
Keskustan mielestä Suomen osallistuminen Naton toimintaan Itämerellä ja Kaakkois-Euroopassa on perusteltua. Keskustan ryhmäpuheen aiheesta eduskunnassa piti Itä-Suomen Outokummusta tuleva kansanedustaja Hanna Räsänen. Hän totesi puheessaan kokeneensa kotiseudullaan konkreettisesti, kuinka tärkeää on viranomaisten hyvä yhteistyö. Räsänen muistutti, että se luo alueille turvaa.
22.2.2024 / Blogit ja ryhmäpuheenvuorot

Työmarkkinoiden konkeloa seuratessa Suomen ulkopuoliset ilkimykset iloissaan taputtavat ja maan talous sakkaa entisestään. Siksi Keskusta tarjoaa oikeiston tiejyräporukalle ja vasemmiston paikalleen juntatulle soppatykkijoukolle keskellä olevaa kolmatta tietä: sopimista. Keskustan Tuomas Kettunen pohti näitä asioita ryhmäpuheenvuorossaan eduskunnassa. Lisäksi hän muotoili myös vanhaa persuhokemaa uuteen uskoon: missä ps, siellä petetty vaalilupaus.
20.2.2024 / Blogit ja ryhmäpuheenvuorot
EtusivuAjankohtaistaBlogit ja ryhmäpuheenvuorotPuheenjohtaja Annika Saarikon puhe vuoden 2024 valtiopäivien avauskeskustelussa eduskunnassa