Petteri Orpon (kok) hallitus leikkaa ammatillisesta koulutuksesta 120 miljoonaa euroa. Samalla kertoimet, joilla valtio rahoittaa ammatillista koulutusta, muuttuvat. Hallituksen säästöt osuvat suomalaisiin nuoriin ja kuntiin monin eri tavoin.
Hallituksen säästöt toteutetaan opetusta leikkaamalla. Kokonaisia koulutusaloja lakkautetaan alueilta, aloituspaikkoja ja lähiopetusta vähennetään sekä ryhmäkokoja kasvatetaan ammattitaitovaatimusten pysyessä kuitenkin samana. Eläkejärjestelyillä tai irtisanomisilla vähennetään opettajia eikä uusia palkata tilalle.
Usealla alalla ja myös alueella työvoimapulaan ei ole pystytty vastaamaan enää vuosiin. Osaajia ei ole. Leikkausten vuoksi ammattitaidon taso kärsii, työllistymismahdollisuudet heikkenevät ja valtion verorahoilla rahoitettava koulutus valuu hukkaan.
Rahoituskertoimien muutos vaikuttaa myös muunto- ja täydennyskoulutukseen. Painopiste siirtyy ensimmäistä tutkintoa suorittaviin, joka tarkoittaa aikuiskoulutuksen alasajoa.
Miten käy työkyvyn säilymisen työelämässä, jossa työkuorma kasvaa eläkeiän siirtyessä entistä kauemmas?
Toisen asteen ammatillinen koulutus on kunnille tärkeä elinvoimatekijä. Keskustan Kuntaliiton valtuuskuntaryhmä muistuttaa, että suomalaisissa kunnissa rakennetaan maamme tulevaisuutta. Kasvatamme ja koulutamme nuoret ammattiin asti. Ensi vuoden alusta TE-uudistuksen myötä vastuu työllisyyden edistämisestä siirtyy kunnille.
Miten hoidamme työllisyyttä, jos keskeinen väline eli koulutuspaikat puuttuvat?
Nuorten pahoinvointi ja elämänhallinnan haasteet ovat olleet arkipäivää jo pitkään suomalaisissa kunnissa ja ammatillisessa koulutuksessa. Samaan aikaan Orpon hallitus väläyttelee rahoitusmallia, joissa oppilaitokset saisivat enemmän rahaa erityistä tukea tarvitsevista oppilaista.
Pystymmekö turvaamaan jatkossa laadukkaan opetuksen sitä hakemaan tulleille opiskelijoille? Vastaako opettajien koulutus lisääntyvää oppilashuolto- ja sosiaalityötä? Miten käy opettajien jaksamisen?
Keskustan Kuntaliiton valtuuskuntaryhmä toteaa, että hallituksen esittämät leikkaukset ovat ristiriidassa osaamistason noston, jatkuvan oppimisen tavoitteiden ja kunnille siirtyvän työllisyydenhoidon kanssa ja ne heikentävät mahdollisuutta alan vaihtamiseen ja työssä jaksamiseen eläkeikään asti. Ammatillisen koulutuksen leikkaukset tulee perua.